Afrika'da sayı yapmaya ne dersiniz?

Afrika kelime olarak her adı anıldığında aklımıza getirdikleriyle zihnimizin bize oynadığı çok güzel bir oyunun parçası olabilir...

19 Ekim 2011 - 10:33

Afrika kelime olarak her adı anıldığında aklımıza getirdikleriyle zihnimizin bize oynadığı çok güzel bir oyunun parçası olabilir. Kimilerimiz Afrika’yı doğal yaşam, Serengeti, kuraklık, yardım, ırkçılık, AIDS, Nelson Mandela özgürlük mücadelesi ve Birleşmiş Milletler gibi kelimelerle anımsayabilir. Kimimiz ise gerçekten Afrika’yı yaşamış olabilir. Macar bir arkadaşım bölgeyi bana anlatırken şöyle demişti. “Hiç anlayamadığım bir konu vardı, elektrikleri yoktu ve herkesin dükkânının kapısında bir jeneratör çalışıyordu, neden 4 çıkışlı bir jenaratörün gücünü paylaşmıyorlar merak etmiştim. Onlara sorduğumda, ‘Benim jeneratörüm neden paylaşayım ki!’ demişlerdi.”

Afrika denince benim aklıma birlik kelimesi geliyor, belki de bu hikâyeden kalan bir algı…
Julian Thopmson isimli Amerikalı bir kürekçi 1991 yılında Güney Afrika’nın Khayelitsha kentini ziyaretinden sonra bir karar verir. Yapacağı şudur “Bölgedeki insanların hayatını spor ile değiştirmek…” Bu kararının ardından SCORE isimli kuruluşu, Afrika’da kurar.
SCORE, çocuklar ve gençler için değerli beceriler ve fırsatlarda başarı sağlamak için, sporu araç olarak kullanmayı seçen bir oluşum. Spor ile yaşanan dönüşümün, katılımcıların hem kendilerine hem de çevrelerine katkıda bulunmasının yolunu açıyor. Bu ilke söz ile yola çıkan SCORE’un özeti ise şu 7 kelimede saklı: dönüşüm, çeşitlilik, doğruluk, eğlence, kalite, ilham ve inovasyon.
SCORE bir sosyal tasarım başlığı olarak çocuk ve gençlerin yanında, Afrika için çok değerli olan kadın ve kız çocuklarını, kırsal kesimleri, uluslar arası gönüllüleri, tasarım ortaklarını gözeterek yol alıyor. İlke söz çerçevesindeki temel başlıkları ise, çalışmaya neden SCORE adı verildiğini açıklıkla anlatıyor. Kuruluş, yaşam ve liderlik vasıflarında eğitim, gençlik ve kominler için spor aktiviteleri, spor vasıtasıyla halka kendi içinde organize olabilme yetisini sağlama ve sporu bir gelişim aracı olarak kullanma yollarını uygulamaya alıyor.
SCORE girişiminde Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Tanzanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Zambiya ve Zimbabve gibi 22 ülkeden gönüllüler var. Oluşum 20’nin üzerinde farklı spor dalında çalışma yapıyor. Afrika’daki 4 ayrı eyalette, 45’in üzerinde çok amaçlı spor alanı yaratmış durumda. Zimbabve’de spor ve oyun alanları komisyonuna, spor gönüllüleri programı için destek sağlıyor. Surinam ve Nambiya’da ise gönüllü spor projeleri yürütüyor. Şu anda ise Nambiya ve Zambiya’da hükümetleriyle ortak SCORE programları geliştiriyor.
SCORE Programları 3 ana başlıkta sıralanıyor:
 
-Cup of Hereos (Kahramanlar Kupası)
Program spor aktivitelerini, katılımcıların yaşam ve liderlik becerilerinde kapasite geliştirmeye yönelik süreçler haline getiriyor. Yapılan yarışmalarda, spor aktivitesi içindeki ve dışındaki tüm basamaklar üzerinden puan veriliyor. Haliyle çalışma bir spor bileşeni olarak; spor, kültürel değer ve toplum hizmeti başlıklarını işliyor.
 
-Gönüllü Bağlılığı Programı (VIP)
VIP Programı, spor gönüllülerini çok değerli bireyler olarak tanımlamayı amaçlıyor. Gönüllülerin, SCORE liderlik skalasında, tanımlanmış bir seviyede yeterlilik kazanmasına aracı oluyor. Katılımcılar, program içerisine dahil oldukları her başlıkta bireysel değerlerine ve yeteneklerine ek özellikler kazanıyorlar. VIP katılımcıları, programdan çıkınca bölge için önemli bir kaynak, birçok spor aktivitesini yürütebilecek birer lider ve de inisiyatif alan, kendi halkları için fayda sağlayan bireyler oluyorlar.
 
-Yaşayan Spor
SCORE bünyesinde uzun vadede toplumda gelişme yaratan bir program. Programın odağında katılımcılığı artırma, sporda kapasite geliştirme, liderlik ve yaşam becerileri dönüşümü bulunuyor. Program, sürdürülebilir sportif aktiviteleri, sportif kuruluşlar arasında uluslar arası bir ağ kurulumunu ve doğrudan ya da dolaylı spor içerikli başlıklarda yapılan faaliyetleri kapsıyor.
 
NASIL GÖNÜLLÜ OLURUM?
 
SCORE’a henüz Türkiye’den katılım olmamış, ancak spor ile ilgiliyseniz ve iyi organize olmuş uluslararası bir projede yer almak istiyorsanız değerlendirebilirsiniz. 6 aylık ya da tercihen 1 yıllık bir süreçte SCORE gönüllüsü olabiliyorsunuz. Katlım için bir harç ödüyorsunuz, bazı gönüllüler yetenekleri doğrultusunda SCORE tarafından finansal doğrultuda destekleniyor. Başvurunuzda referans göstermeniz de gerekli, ardından sizinle internet üzerinden ya da kendi ülkenizde karşılıklı görüşme yapılıyor. Eğer görüşmeniz olumlu geçerse, sizi ön oryantasyon, genel oryantasyon ve spesifik konuda oryantasyon başlıklarında 3 programına dahil ediyorlar.
Cape Town’da gerçekleşen bu çalışmaların ardından uluslararası bir gönüllü olarak süreci tamamlıyorsunuz.
Görülen o ki, SCORE bir yardım kuruluşu değil, SCORE dönüşüm yapan, toplumsal algıyı yenileyen bir oluşum. Belki de bu yüzden henüz bizim ülkemizden başvuru almamış olabilir…
Dönüşüme gönüllü olanlar içinse, yol açık.
 
www.score.org.za

ARŞİV