“Amatör spor sahipsiz”

Amatör spor kulüplerinin zor durumda olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “10 aydır karşılaşmalara çıkamayan amatör sporcular ciddi mağduriyet yaşamaktadır.” diyerek soru önergesi sundu

17 Aralık 2020 - 13:58

Türkiye’deki spor kulüpleri ve lisanslı sporcularla ilgili verilerin açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’ndan yanıt geldi. Kasapoğlu, Türkiye’deki tescilli spor kulübü sayısının 18 bin 560 olduğunu bildirirken lisanslı sporcu sayısını ise 8 milyon 329 bin 340 olarak açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu'na tescilli futbol kulübü sayısının 5 bin 751 olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu, “Futbol kulüplerinden lisans alan amatör futbolcu sayısı 282 bin 605, profesyonel futbolcu sayısı ise 28.09.2020 tarihi itibariyle 3 bin 808'dir” açıklamasında bulundu.

AMATÖR SPOR SAHİPSİZ

Amatör spor kulüplerinin zor durumda olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “10 aydır karşılaşmalara çıkamayan amatör sporcular ciddi mağduriyet yaşamaktadır. 282 bin 605 futbolcu sahalardan uzak kalmıştır. Amatör spor kulüplerinde görev yapan antrenörler işsiz kalmış, binlerce antrenör de geçim zorluğu yaşamaktadır. İktidar amatör spor dünyasına karşı duyarsız kalmaktadır. Üst ligler oynanırken amatör sporlar görmezden gelinmektedir. 10 aydır bekletilen ve destek verilmeyen amatör sporlar için de acilen bir düzenleme ve destek sağlanmalıdır.” diye konuştu.

“GELİR VE YER YOK”

Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Haydarpaşa Demirspor da Kadıköy’deki kapanmanın eşiğinde olan kulüplerden biri. Geçtiğimiz haftalarda gazetemize konuşan Haydarpaşa Demirspor kulübünün antrenörü Ömer Ayten, “Tüm amatör spor kulüplerinin ortak sorunu gelirlerinin olmaması.” demişti. Kamunun amatör spor kulüplerini desteklemediğini belirten Ayten şunları söylemişti: “Güreş için salon lazım, futbol için saha lazım. Kadıköy ilçesi sınırları içindeki nizami tek futbol sahası Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı. Başka bir saha yok. Fikirtepe’de kentsel dönüşümden sonra alanlar, ilçe belediyesine değil Bakanlığa teslim edildi. Yer yok. Kadıköy’de şu anda 12 tane kulüp var hiçbirinin sahası yok. Ataşehir’de sahalar var, orada da söz hakkımız yok. Para vermeniz gerekiyor oralarda oynamanız için. Bu kulüp neredeyse 100 yaşında. Futbol, güreş, judo ve masa tenisinde faaliyetlerine devam etmeye çalışıyor. Elimizde kala kala bir otopark ve küçük bir saha kaldı. Orada da sıkıntılar var. Bu alan için sadece TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’ne aylık 7 bin lira para ödüyoruz. Geçmişten beri birikmiş kira borçları 400 bin liraya yakın. Kulübün bu kiraları ödemesi mümkün değil ve kulübün geleceği belirsiz.”


ARŞİV