Baturalp ve basketbol

Basketbolun usta ismi Mehmet Baturalp, yeni başlayan Basketbol Süper Ligi’ni, takımların genel durumunu değerlendirdi

22 Ekim 2015 - 12:25
Basketbolun usta ismi Mehmet Baturalp, yeni başlayan Basketbol Süper Ligi’ni, takımların genel durumunu değerlendirdi

Mustafa SÜRMELİ
Bu sezon ligdeki takımların kalitesine değinirken, liderliğe oynayacak güçteki takımların sürpriz sonuçlarla karşılaşmasının muhtemel olduğunu ifade eden Mehmet Baturalp, seyir zevki olan bir lig beklediğini belirtti.
Basketbol Süper Ligi’ndeki takımları özetle değerlendiren Baturalp, “Bu sene transferler dikkat çekiyor. Fenerbahçe 7-8 oyuncusunu gönderdi yeni bir kadro oluşturdu. Çok iyi bir kadro kurdular. Amerika’da NBA takımlarıyla yaptıkları maçta Amerika’da ilk defa bir Türk takımı bir NBA takımını yendi. Daha önceden İstanbul’da Boston Celtics’i yenmişti. Fenerbahçe iyi yolda. Anadolu Efes, Türkiye Basketbol Antrenörler Derneği’nin turnuvasında başarılıydı. Şampiyon oldular. İyi birtakım. Banvit de öyle. Galatasaray yeni bir oluşuma gitmiş, yeni bir kadro oluşturmuşlar. Dolayısıyla hepsi ligde iddialı durumda. Beşiktaş iyi bir kadro kurdu. Darüşafaka benim okulum. Sponsoruyla onlar da çok iyi bir kadro kurdu. Karşıyaka’yı  Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda seyrettim. Giden oyuncularına rağmen Karşıyaka seyircisinin desteğiyle mükemmel bir kadro oluşturmuşlar. Hepsi ligde zirveye oynayabilecek güçte. Ama şu anda içlerinde en şanslı olan görünüşte Fenerbahçe. Ama bunu söylemekle olmuyor. Sahada gerçekleştirmek lazım. Basketbol öyle bir oyun. Sahada mücadele eden takımlar ligin kaderini değiştirir” dedi.
Diğer takımların da her an sürpriz yapabilecek güçte olduğuna dikkat çeken Baturalp, “Her çıktığın maça rakibine saygı duyarak çıkman lazım. Yoksa puan kaybedersin. Tüm bunlar bittikten sonra önemli olan ilk 8’e girebilmek. Sonra play off’lar oynanır. Bu yıl ligin geçen yıllara nazaran çok daha iyi geçeceği kanısındayım. Euro Lige katılacak takımlar da tahmin ediyorum ki Euro Lig’te bayağı ses getireceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

KADIKÖY VE BASKETBOL
Basketbolun Kadıköy’de sevilen bir spor olduğunu belirten Baturalp “Parklarda basketbol sahaları var. Küçüklükten beri özlemle beklediğim bir şey var. Sokaklarda basketbol topuyla dripling yapan çocukları görmek. Buna Kadıköy’de rastlıyorum. Zannediyorum ki İstanbul’un basketbol kaynağı Kadıköy’den geçiyor.” dedi.
“Spor okullardan başlamazsa ondan sonra çocukları sporla kaynaştırmak çok zor” diyen Baturalp, sporun çocuklar için faydalı olduğunu vurguladı. Ebeveynlere çocuklarını spora yönlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Baturalp, “Spor yapan çocuk sağlıklı olur. Mühim olan çocuğun spor yapması. Dünyanın en iyi sporcusu olacak diye bir kaide yok. Ben de bir baba ve dede olarak anne ve babalara bunu tavsiye ediyorum. Spor dostlukların, fedakarlıkların bir araya geldiği bir ortam” diye konuştu.
Turgay Demirel’in Uluslararası Basketbol Federasyonu Başkanı olmasının çok önemli bir gelişme olduğunu,  Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı olan Harun Erdenay’ın da başarılı olacağına inandığını söyleyen Baturalp’in, basketbola gönül veren ve basketbolcu olmak isteyen gençlere de tavsiyesi var: “Çok çalışın, sabırlı olun, başarı ardından gelir”.

BASKETBOL DOLU BİR HAYAT
1936 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Mehmet Baturalp, Darüşşafaka Lisesi'nde basketbola başladı. 1954 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldu. Takımının 1954-55 sezonunda tarihinde ilk kez İstanbul Basketbol Ligi şampiyonu olan kadrosunda yer aldı. Basketbolu bıraktığı 1967 yılına kadar Fenerbahçe’de forma giydi.
İki kez genç, 71 kez A Milli Takım forması giydi. Baturalp 10 Ocak 1968 günü Fenerbahçe'nin Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Fransız Kupa şampiyonu Asvel'i 68-61 yendiği maçta aktif basketbolculuk yaşamını noktaladı. Aktif basketbolculuk yaşamında pek çok şampiyonluk ve başarı elde eden Baturalp, 1965-66 sezonunda Fenerbahçe'de oyuncu-antrenör olarak başladığı antrenörlük yaşamında da şampiyonluklar ve başarılar tattı. 1971, 1973 ve 1975 yıllarında Avrupa Basketbol Şampiyonası'na katılan Türk milli takımını idare etti ve 1973'te Avrupa sekizinciliğine ulaştı. Bu sonuç 1951'deki altıncılıktan 1997'deki sekizinciliğe dek milli takımın 46 senede ulaştığı en iyi derece oldu.
1992’de aktif basketbol yaşantısını sonlandıran Baturalp, basketbol yorumculuğu yaptı. Halen Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği (TÜBAD) Başkanlığını yürüten Mehmet Baturalp, 60 yıldan fazla basketbolun içinde olduğunu belirterek, “Yoğun tempo ile basketbol ile dolu bir hayat devam ediyor” dedi.

ARŞİV