“Bisikletli ölümleri dursun”

Sahil Bisiklet Ekibi, son zamanlarda sayıları gittikçe artan bisiklet ölümlerini protesto etmek için bir araya geldi

31 Mayıs 2018 - 14:59

Sahil Bisiklet Ekibi’nin çağrısı üzerine biraraya gelen bisikletliler, trafik terörü nedeniyle hayatını yitiren bisikletlilere dikkat çekmek için Göztepe 60. Yıl Parkı’nda buluştu. “Bisiklet Ölümleri Dursun” sloganlarıyla sokak ve caddeleri turlayan grup, Bağdat Caddesi’nde birden yere yatarak ölen arkadaşlarına dikkat çekti. Grup adına basın açıklamasını Ali Berkman okudu.

“BU GİDİŞATA DUR DİYORUZ”

Mayıs ayının bisikletliler için kötü haberlerle geçtiğini söyleyen Berkman,Samsun’dan Alanya’ya kadar bisikletiyle varmış olan Fatih Güveneş bir kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybetti. Meksika’da bisiklet turu yapan Holger Franz Hagenbusch ve Krzysztof Chmielewski-Podroznik öldürüldü! Biz bu etkinlik için burada toplanana kadar önce Denizli’de 19 yaşındaki İlyas Memiş, sonra da İzmir’de 17 yaşındaki Eray Köseler dikkatsiz motorlu taşıt sürücülerinin kurbanı oldular. Hemen hemen her gün sosyal medyada bir bisikletli kazası görmekten usandık ve İstanbul’da her ayın son cumartesi günü düzenlenen Criticall Mass etkinliğimizde bu gidişata tekrar ‘DUR!’ demek için toplandık.” dedi.

“BİSİKLETE SAYGI İSTİYORUZ”

Bisikletin 2918 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Kanunu’ndaki 46’ıncı maddeye göre, “Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.” şeklinde tanımlandığını söyleyen Berkman, “Bizim kaportamız ise yalnızca bedenimiz ve bizi koruyabildiği kadarıyla kaskımız. Bizler her gün evden işe, okula, arkadaşlarımızla buluşmaya, alışveriş yapmaya giderken, hem çevreci tavrımızı ortaya koymak hem de zamandan kazanmak amacıyla bisiklet kullanıyor ve bu sırada trafikte olmanın bilinciyle hareket ediyoruz. Ancak görülüyor ki bizim bu bilinçle hareket ediyor olmamız sağlıklı bir şekilde yola çıktığımız evimize aynı şekilde dönmemiz için bazen yeterli olmuyor. Bizimle beraber diğer taşıt sürücülerinin de aynı yüksek bilinçte ve duyarlılıkta hareket etmesi, her şeyden önce bir trafik öğesi olarak bisiklete saygı göstermeleri gerekiyor.” dedi.

Berkman taleplerini, “Yetkili mercilerden beklentimiz, küçümsenmeyecek bir kitlenin yaşamının tam ortasında olan bisikletin ve bisikletlilerin, gerekli dikkati ve saygıyı görebilmesi için gerek bilinçlendirme yönünde, gerekse hukuki yönde çalışmalarını artırmaları, bisiklet ve bisikletlinin toplumdaki değerinin artmasında yardımcı olmalarıdır.” sözleriyle açıkladı


ARŞİV