Boşa değil barışa kürek çekiyorlar

Çanakkale Savaşları’nı 100. Yılı nedeniyle dedeleri şehit olan bir İngiliz ve bir Türk kürek çekerek Çanakkale’ye gitmek için Kadıköy’den yola çıktı

24 Nisan 2015 - 11:37


GÖKHAN KARAKAŞ
Türkiye’nin tek geleneksel kürekçisi olan ve daha önce Bartın’dan İtalya’nın Padova kentine, İstanbul’dan Atina’ya, Kuşadası’ndan Samos’a gibi çeşitli yolculuklar yapan Hüseyin Ürkmez bu kez dünyaya barış mesajı vermek için yola çıktı. Yüzyılın en büyük savaşı olan Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı nedeniyle şehitleri hatırlatmak için kürek çeken Ürkmez’e bu kez İngiliz Sally Campbell eşlik ediyor. 1915’te Gelibolu’ya çıkarma yapan İngiliz birliklerinde er olan Colin Campbell’ın torununun çocuğu olan Sally Campbell, 100 yıl sonra dedesini hatırlatmak gurur duyduğunu söyledi. Annesinin dedesi Hüseyin Ürkmez’i, Gelibolu’nun savunmasında yitirdiklerini söyleyen kürekçi Ürkmez ise, artık savaş olmaması mesajını vereceklerini söyledi.
Şimdiye kadar 9 kez kürek çekerek uzun mesafeli yolculuklar yaptığını söyleyen Ürkmez, “100 yıl önce ki savaşın kötü izlerini halen atamadık. Bana ismimi veren dedem ülkesini savunurken ölmüş. Savaşların kazananı olmaz. Keşke dedelerimiz de savaşmak yerine barışa kürek çekselerdi. Anadolu’yu canları pahasına savunan dedelerimizi hatırlatmak ve bir daha savaşların yaşanmaması dileğiyle kürek çekiyoruz. Yani boşa kürek çekmiyoruz barışa kürek çekiyoruz” dedi. 5 yıldır Türkiye’de yaşayan İngilizce Öğretmeni Sally Campbell ise, “Bu savaş keşke yaşanmasa gencecik insanlar ölmeseydi. Türkler ülkelerini savundu. Yüzbinlerce insanın ölmesi 100 yıl sonra bile insanlığa ders olmalı” dedi.
Yaklaşık 150 deniz mili uzaklıkta ki Gelibolu’ya 7 günde gitmeyi hedefleyen iki kürekçi Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Peştereli tarafından uğurlandı. Hüseyin Ürkmez tecrübeli bir kürekçi olmasına rağmen İngiliz Campbell’in kürek sporuyla henüz yeni tanıştığı ve 2 gün eğitimin ardından denize açıldığı öğrenildi.

İki kayıkla denize açılan kürekçilere bir süre Denizde Arama Kurtarma Derneği (DAK-SAR) üyeleri de eşlik etti. Kürekçi Hüseyin Ürkmez, gece nöbeti tuttuğu DAK-SAR'da denizde yardıma giden gönüllüler arasında yer alıyor.

ARŞİV