Bronz madalya Kadıköy’e

2018 Atina Kış Oyunları kapsamında düzenlenen yelken yarışlarında, ülkemizi temsil eden Kadıköylü yelken sporcusu Alican Kaynar, bronz madalyanın sahibi olurken, yarışa bir centilmenlik olayı damga vurdu

30 Kasım 2018 - 10:55

Atina’da 16-19 Kasım 2018 tarihlerinde düzenlenen Kış Oyunları’nda, Finn sınıfından 12 ülkeden 16 sporcu yer aldı. Milli sporcu Alican Kaynar, 10 yarışlık serinin sonunda sergilediği başarılı performansla bronz madalyanın sahibi oldu.

Yarışta Rum ve Türk sporcu arasında yaşanan centilmenlik olayı damga vurdu. Yarışın 5. etabında milli atlet Alican Kaynar’ın yelken direği kırıldı. Hemen önündeki Türk oyuncunun zor durumda olduğunu gören Rum yarışçı Iordanou, Kaynar’ın yarışa devam etmesi için kendi yelkenini verdi. Yarışın 5. etabını bitirerek 6. etaba geçen Alican Kaynar, Rum sporcunun yelkeni ile 6. etabı üçüncü sırada bitirerek bronz madalya kazandı.

“ÖRNEK OLMALI”

Yarış sonrası Rum basınına konuşan Iordanou, “Onun Türk olduğunu düşünmedim. Bir sporcu olduğunu düşünerek verdim. Ben denizde olduğum zaman diğer şeyleri düşünmüyorum. O benim arkadaşım. Belki bu kadar iyi bir Rum arkadaşım bile yoktur.” dedi. Böyle bir jesti beklemediğini belirten Alican Kaynar da Rum basınına yaptığı açıklamada, “Bu davranış genç sporcular için örnek olmalı.” dedi. Rum oyuncunun davranışın takdir eden Yunanistan Yelkencilik Federasyonu olayı Uluslararası Fair Play Ödülü için gündeme getireceğini açıkladı.

“ÜMİTLERİMİZ ARTIYOR”

Konu ile ilgili açıklama yapan Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubesi Sorumlusu Altay Rodopman; “Öncelikle Alican’ı bu başarılı sonuç dolayısıyla tebrik ediyorum. Şube olarak sahip olduğumuz hedefler doğrultusunda gurur kaynağımız oldu. Başarılarının devamını diliyorum. 2020 Tokyo Olimpiyatları için yelkende kota alan iki sporcumuzdan biri Alican. Olimpiyatlar için geri sayıma başlamışken gelen bu başarılar da ümitlerimizi arttırıyor.” dedi.

Ayrıca Alican’a bronz madalyaya ulaşan bu yarışlar sırasında yaptığı örnek davranışla yardımcı olan sporcu için ayrı bir parantez açan Rodopman, “Bu hareketi ile sporda fair play’in önemini, rekabetin centilmenlikle nasıl taçlandırılabileceğini spor kamuoyunun gündemine taşıyan Rum yelkenci Panagiotis Iordanou’yu tebrik ediyoruz. Yelken sahip olduğu, dinamiklerle çok özel bir spor dalı. Deniz üzerindeki bu mücadele sırasında iki sporcu arasında yaşanan bu olay da tamamen bir fair play örneği.” diye konuştu.

KOTA ALDIRDI

2020 Tokyo Olimpiyatları için seçme özelliği de taşıyan ve 42 ülkeden 90 sporcunun yarıştığı 2018 Olimpik Sınıflar Dünya Şampiyonası’nda da yarışan Türk Olimpik Yelken Milli Takımı sporcusu Alican Kaynar, finn sınıfında 10 yarış sonunda 78 net puanla 8’inci sırayı alarak madalya yarışına katılmaya hak kazandı. Alican’ın elde ettiği dereceyle Türkiye, finn sınıfında ilk 8 ülke arasına girerek 2020 Tokyo’ya katılım hakkını kazanmış oldu. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi de (TMOK), Alican Kaynar’ın ilk 8’de yer almasıyla Türkiye’nin, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na ilk katılım hakkını elde ettiğini duyurdu.

ALİCAN KAYNAR KİMDİR?

1988 yılında Istanbul’da doğan Kaynar, lise öğrenimini Fransız lisesi olan Notre Dame de Sion’da tamamladıktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yelken hayatına 1994 yılında Fenerbahçe Spor Kulübünde başladı, 6 sene optimist, 8 sene laser sınıfında yarıştıktan sonra 2009 yılında şu an yarıştığı Finn sınıfında mücadelesine başladı. Geçen 24 senede kulübüne sayısız kupa ve madalya kazandırdı, Türkiye’yi de birçok uluslararası yarışta başarıyla temsil etti. 2004 yılında kulübü ve federasyonla beraber alınan ortak kararda 2012 olimpiyatlarına hazırlanması hedefi koyulmuş ve 8 sene yoğun çalışmalar sonucun da yelken sporu için çok genç sayılacak 24 yaşında 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi temsil etme hakkını kazandı. 2012 Oyunları’nda 18.lik ile Türkiye’nin en iyi derecesini alan Alican Kaynar, 2016’da Rio’da gerçekleşen olimpiyatlarda da 10 yarış sonrası genel sıralamada 13’üncülük elde ederek Türkiye’nin en iyi derecesini güncellemiş oldu.


ARŞİV