Cumhuriyet için pedallıyoruz

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklarla yaşadığı neşeyi, coşkuyu, eğlenceyi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençliğin ateşiyle buluşturmaya hazırlanıyor. Kalamış’ta dans gösterilerinden bisiklet turuna, ip cambazlığından rock konserine uzanan bir bayram şenliği yaşanacak

12 Mayıs 2022 - 21:38

Kadıköy Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Kadıköylüler için çeşitli etkinlikler düzenleyecek. 19 Mayıs’a günler kala Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Anıl Çobanoğulları ile hem belediyenin Kadıköylülere sunduğu sportif hizmetleri hem de 19 Mayıs’ta yapacağı etkinlikleri konuştuk.

- Doktora tezini sporun ekonomi politiği üzerine yapmış bir akademisyensiniz. Bu konuda çeşitli yayınlarda yazılarınız da var. Ama artık sorumluluk da aldığınız bir koltukta oturuyorsunuz. Kadıköy’de spor alanında neler yapmayı planlıyorsunuz?
- Tabii ki profesyonel bir spor anlayışı var ancak bunu zaten kulüpler yürütüyor Türkiye’de. Kadıköy’de yerel yönetim olarak bizim amacımız ise dezavantajlı gruplara ve tabana yayılarak, herkese istedikleri şekilde ve istedikleri düzeyde spor yaptırmak. Belediyenin amacı bu aslında. Malum pandemi sürecinden çıktık ve eve hapsolan sporlara maruz kaldık. İnsanların spor yapma ihtiyacı çok birikti. Ayrıca ülke olarak da ekonomik sıkıntıların getirdiği sorunları yaşıyoruz; spor yapmak bir lüks tüketim haline gelmeye başladı. İnsanlar temel ihtiyaçlarını bile zor gideriyor şu an ülkede. Haliyle bizim yerel yönetim olarak görevimiz insanlara bu hizmeti sunmak. Onları spora eriştirmek. Benden önceki dönemde de Kadıköy Belediyesi’nin oldukça iyi spor faaliyetleri vardı. Biz bunları nasıl geliştirebiliriz, üzerine neler koyabiliriz diye düşündük. Burada da ‘yaptım olduculuk’tan çıkıp bu alanda işin paydaşları kimse gidip onlarla iletişim kurduk. Onlar ne istiyor diye gidip onlara sorduk. Onlarla iletişim kurup, onların neler istediğini göremezsek kendi gücümüzü de aslında verimsiz kullanmış oluyoruz.

“ORMANDA SABAH SPORU”

- Burayı biraz açalım mı? Neler yaptınız, Kadıköylülerle konuştuğunuzda neler duydunuz?
- Hizmet verdiğimiz bütün komşularımızla bir araya gelmeye başladık. Haftada üç gün sabah sporları yapılıyordu biz beş güne çıkardık. Ama bu kararı da kendimiz almadık. Onlarla konuştuk, sohbet ettik, gün sayısının artırılmasını istediler. Genelde yaş almış komşularımızın katıldığı ama ısrarla ve azimle katıldıkları bir aktivite. Biz de sabah sporunu beş güne çıkardık. Halen de en yoğun katılımlı, en ısrarlı spor yapan komşularımız onlar. Ayda bir defa onlarla bir araya geliyoruz, onlarla sohbet edip dinliyoruz. Sembolik olarak orada ayın sporcusu seçiyoruz. Hatta haziran ayı içerisinde de sabah sporuna gelen herkesin katılacağı, ormanda sabah sporu yapma etkinliğimiz olacak. Hep beraber bir ormana gidip sabah sporu pikniği, festivali gibi organizasyonlar yapmak istiyoruz.

- Spora ulaşmak hem büyük kentin dar alanlarında hem de bahsettiğiniz gibi günümüz ekonomik koşullarında hayli zorlaştı insanlar için...
- Pandemi sonrası insanların spora açlığı vardı, özellikle açık havadaki sporlara. Tesislerimiz de çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Değindiğimiz gibi insanlar için spor yapmak da ekonomik koşulları düşündüğünüzde lüks haline geldi. Belediyenin insanlara bu hizmeti sunarken para kazanmak gibi bir amacı yok. Biz havuzdan, tenis kortundan, halı sahadan çok cüzi bir miktar alıyoruz. Ayrıca bu ücreti ödeyemeyen dezavantajlı grupları da geri çevirmiyoruz, aslında alınan bu cüzi miktar bu grupları sübvanse ediyor.

- Acıbadem Tesisi içindeki yüzme havuzu bahsettiğiniz şartlardan dolayı Kadıköylülerin büyük rağbet gösterdikleri tesislerden biri...
- Acıbadem havuzumuz ve tesisimiz bizim göz bebeğimiz. Kapalı alanımızda zumba, yoga, jimnastik derslerimiz de standart olarak sürüyor. Son 1.5 ayda sadece Acıbadem’de 835 yetişkin 189 çocuk bin 24 kişi faydalanmış. Yoğun bir ilgi var.

- Diğer tesislerde faaliyetler ne durumda?
- Bizim asıl merkezimiz Kalamış. Yapacağımız bütün etkinliklerin yüzde seksenini orada düzenliyoruz. Tenis derslerimiz Kalamış’ta devam ediyor. Çok cüzi bir miktara tenis dersleri veriyoruz; saati 15 TL’ye geliyor. Herhangi bir korta giremezsiniz bu fiyata. Cidden alanında da çok iyi iki eğitmenimiz var. Keşke Kadıköy’de biraz daha alanımız olsa da spor tesisi yapsak. Gerçekten yetemiyoruz.

- 23 Nisan birçok etkinlikle ve çok coşkulu kutlandı Kadıköy’de. 19 Mayıs için ne tür etkinlikler olacak?
- Milli bayramları aslında kendi anlamına ve önemine uygun değerlendirmek gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada bu bayramlar kutlanmak için kutlanan, bir çelenk bırakılarak gidilen, içi boşaltılan bayramlara döndüler. Biz de 19 Mayıs’ı Cumhuriyet’in değerlerini hatırlayarak kutlamak istedik. Bu yüzden artık klasikleşen bisiklet turumuzun mottosunu ‘Cumhuriyet için pedallıyoruz’ olarak belirledik. Bu bisiklet turunu da organize ederken tura katılan bisiklet ekiplerinin hepsini çağırdık. Toplantı yaptık ve onlara ‘şimdiye kadar nelerin yanlış ya da eksik yapıldığını düşünüyorsunuz’ diye sorduk. Örneğin ‘bu parkur bize yetmiyor, Maltepe’ye kadar gidelim’ dediler, uzatılmasını istiyorlar. Bu sene olmadı ama önümüzdeki sene parkuru uzatıyoruz. Turumuz 11.00’de başlayacak. Kalamış’taki tesislerimizde ise gün boyu 19 Mayıs etkinlikleri devam edecek. Bir şenlik, bir bayram yaşayacağız Kalamış’ta. Zumba, konser, halk oyunları olacak. Bizim Gençlik Sanat Merkezimizin korosu, rock grubu sahneye çıka- cak. Biz aslında sponsorlarla çok büyük işler de getirebiliriz ama kendi değerlerimizden, Kadıköy’ün değerlerinden bir şeyler çıkartmak istedik. Örneğin Parlak Şapkalılar Dans Grubu... Yaş almış komşularımızın kurduğu bir dans grubu, onlar bizimle beraber olacak. İlk teklif ettiğimizde biraz şaşırdılar, ‘biz ne alaka’ dediler ama tam da istediğimiz şey aslında bu. Hem bize eski 19 Mayıs’ları hatırlatacaklar hem de o enerjilerini insanlara aktaracaklar. Gün boyu DJ performansları, kaykay gösterileri olacak. İp cambazlığı kursları ve gösterileri olacak. İşin aslı bir panayır havası yaratmak istiyoruz ve günün sonunda da bugün neden var bunu anlatmak istiyoruz.

BAYRAMIN MERKEZİ KALAMIŞ
19 Mayıs Ataürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın kalbi Kadıköy’de Kalamış Parkı’nda atacak. Çok sayıda etkinliğin bir panayır havasında yaşanması planlanan etkinlik takvimi saat 11.00’de start alacak olan ‘Cumhuriyet için pedallıyoruz’ bisiklet turuyla başlıyor. Gün içerisinde DJ performansları, kaykay organizasyonları, ip cambazlığı kursları ve gösterileri devam edecek. Ayrıca rock grubundan halk oyunlarına kadar çok sayıda performans sahnelenecek.


ARŞİV