Dağcılar Koruncuklar için tırmandı

11 Ocak 2011 - 10:23

Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’nın (TKMÇV) 30. kuruluş yıldönümü sebebiyle düzenlenen 30. Yıl Zirve Tırmanışları kapsamında bir grup gözüpek dağcı; her çocuğun şefkat, sevgi, anlayış görme, yeterli beslenme ve sağlıklı bir ortamda yaşama, oyun ve eğlence olanaklarından yararlanma, çağdaş bir eğitim alma ve yeteneklerini geliştirme, kısaca insan haysiyetine yakışır bir şekilde yaşama hakkı olduğunu vurgulamak, korunmaya muhtaç çocukların sıkıntılarına dikkat çekmek için binlerce metre yükseklikteki dağlara tırmanış gerçekleştirdiler.
Anadolu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün dağcıları tarafından Ocak 2010 tarihinde başlatılan proje kapsamında; Alper Dalkılıç, Ayhan Kılıç, Bülent Çınar, Cumhur Fevzi Baştuhan, Çağrı Yazıcı, Efecan Aytemiz, Esin Handal, Gökhan Bilgin, Gökhan Çağlar, Mesut Daşçı, Tayfun Polat, Hasan İleri, Hıdır Karadağ, İsmail Bulut, Murat Büyükbıçakcı, Mutlu Ataç, Özgür Keskin, Savaş Ekinci, Selim Geyik, Sönmez Erkaya ve Yüksel Akti’den oluşan kahraman dağcılar korunmaya muhtaç çocuklar (Koruncuklar) için bir yıl içinde Türkiye ve dünyanın değişik yerlerindeki 10 önemli zirveye tırmandı.

BÜYÜK AĞRI İLE ZİRVELER BİTTİ

Dağcıların ilk tırmanışı 3 bin 268 metrelik Hasan Dağı oldu, ardından 3 bin 750 metrelik Aladağlar, 3 bin 756 metrelik Demirkazık ve 2 bin 543 metrelik Uludağ tırmanışları geldi. Beşinci tırmanış Türkiye sınırlarının dışındaki ilk tırmanış olma özelliğini taşıyan Kırgızistan’ın 6 bin 102 metrelik Çapayev Dağı’na yapıldı. Dağcılar 4 bin 058 metrelik Süphan Dağı tırmanışını ve Haziran ayı içinde de Orta Anadolu’nun 3 bin 916 metre ile en yüksek zirvesi olan Erciyes Dağı’na ve “Koruncuk Kaşgarlı Mahmut Yolunda” ve “Koruncuk İpek Yolunda” temalarıyla Sultandağı’na tırmanışlar gerçekleştirdiler. 25 Haziran’da da Çin’deki 7 bin 546 metre yüksekliğindeki Muztag Ata’ya tırmanış yapan dağcılar projeyi 30 Aralık 2010 tarihinde 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Büyük Ağrı Dağı tırmanışıyla tamamladılar. Dağcılar her zirvede Koruncukların bayrağını gururla açarak o anı ölümsüzleştirdiler.

Projeyle ilgili görüşlerini aldığımız Anadolu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Kadir Kaynar, Koruncukların umutlarını, gülücüklerini, hayallerini zirveye taşımaktan büyük mutluluk duyduklarını, Türkiye’nin çatısı Büyük Ağrı Dağı’ndan “El Ver Hayata Tutunsun” diye tüm Türkiye’ye seslendiklerini bildirdi.
TKMÇV Başkanı Mehmet Pınar Aran da tırmanışlarla ilgili açıklamasında, “Yeni çocukköyleri ile ülke genelinde daha çok Koruncuğa ulaşmak isteyen Vakfımızın 30. yılında Türkiye’nin dört bir yanındaki dağlara yapılan tırmanışların özel bir anlamı var. Bir dağın eteğinden zirvesine giden yolda Koruncuklarımızı, dağcıların küçük ama güven dolu adımları gibi sabırla geleceğe hazırlıyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN ÇALIŞIYOR

1979 yılında gönüllü kişiler tarafından kurulan Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (TKMCV), her çocuğun şefkat, sevgi ve anlayış görme, yeterli beslenme ve sağlıklı bir ortamda yaşama, oyun ve eğlence olanaklarından yararlanma, çağdaş bir eğitim alma ve yeteneklerini geliştirme, kısaca insan haysiyetine yakışır bir şekilde yaşama hakkı olduğunu vurgulayan aktiviteler gerçekleştiriyor.
Vakıf, kurduğu “Çocuk köyleri” ile ailesi olmayan veya terk edilen, kişisel varlığı tehdit altında olan, ihmal veya istismara uğramış, kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılmış korunmaya muhtaç çocukları (Koruncukları), “Çocukköyleri”nde hazırladığı aile ortamıyla toplumda başarılı bireyler haline getirerek, ülkemizde yaşanan korunmaya muhtaç çocuklar sorununu çözmeyi hedefliyor.

Mustafa Sürmeli
 


ARŞİV