Denize açılmaya, kürek çekmeye var mısınız?

Gezi sürecinden sonra gazeteciliğe veda eden Ulaş Gürpınar, Moda Kürek Kulübü’nü kurdu, teknelerine de erkekler tarafından katledilen Şule Çet, Pınar Gültekin, Özge Can ve Hande Kader adını verdi. Kulübü, kürek sporunu ve teknelerin adını konuşmak üzere Gürpınar’ın kapısını çaldık

14 Nisan 2022 - 17:54

Gazeteci Ulaş Gürpınar, Gezi eylemlerinden sonra “Gazetecilik mi beni bıraktı ben mi gazeteciliği bilmiyorum” dediği bir süreçte hayatında yeni bir pencere açmaya karar verir. İlk dönüp baktığı yer ise çocukluğunun geçtiği Heybeliada’da yaptığı, kendi anlatımıyla hem sportif hem mental olarak kendisine çok şey verdiğini söylediği kürek sporu olur. Fenerbahçe Kürek Şubesi’nde başladığı öğreticiliği hem öğrencilerinin hem de çevresinin verdiği destek ve öneriyle kendi kurdukları bir kulüple, kendi ayakları üzerinde ilerletmeye karar verdi.

Fenerbahçe’de sahilde tuttukları bir mekânda geçtiğimiz yılın ekim ayında Moda Kürek Kulübü’nün hikâyesi başlar. Yoğun bir ilgiyle karşılaşan dersler pandeminin yasaklarından, kapalı mekanlardan kaçmak isteyen İstanbullular için biçilmez kaftan olur. Heybeliada’da kurulan ancak artık faal olmayan Moda Spor Kulübü’nün ismini yaşatmak için kulübe Moda Kürek Kulübü ismini veren Ulaş Gürpınar, sarı siyah renklere de moru ekler. Teknelerine erkekler tarafından katledilen Şule Cet, Pınar Gültekin, Özge Can ve Hande Kader’in isimlerini veren Moda Kürek Kulübü’nün hikâyesini dinlemek için Ulaş Gürpınar’la konuştuk.

TEK BİR KURAL VAR O DA YÜZME BİLMEK

Ne zaman başladı faaliyete Moda Kürek Kulübü? Kaç üyeniz var?
1 Ekim’de iskelemiz yarım da olsa suya çıkma kararı almıştım. 1 Ekim’de sabah saat 06.00’da yaklaşık 50 öğrencimizle suya indik. Şu anda 200 tekil üyemiz var. Bunların arasında kışın geçmesini bekleyenler de var ancak 100 aktif üye şu anda kulübümüzde kürek çekiyor. Kışı 50 aktif üyeyle geçirdik ki bu kürek sporu ve yeni kurulmuş bir kulüp için gerçekten iyi bir rakam. Çok sayıda köklü kulüp kışı 15 üyeyle geçirdi. Ben ve iki hocamız dışında part time hocalarımız da var ancak ilk açıldığımızda tek başıma veriyordum dersleri. Günde 5 saati bulan yorucu bir süreçti. Her gruba sıfırdan başlayarak küreği, tekneyi anlatmak ve bunu hep tekrarlamak insanı yoran bir süreç.

Antrenmanların süresi ne kadar?
Antrenmanlarımız kağıt üstünde bir saat ancak gelen insanlarla sıcak bir ilişki kurduğumuz için fabrikasyon bir anlayışla bakmıyoruz. Katılanların zamanı varsa, şartlar uygunsa sarkar bu süre, denizde daha fazla da kalırız. Yani esnek tutmaya çalışıyoruz.

Seanslar nasıl?
Kış ve bahar aylarında uygun olursa öğle saatlerinde de kürek çekilse de yazın öğlen hiç antrenman yapılmaz. Geçtiğimiz yıl ben Fenerbahçe’de ders verirken, yaz aylarında sabah saat 09.00’dan sonra antrenman yapmıyorduk. Hatta saat 07.00 antrenmanının ortasında bile bazı katılımcılar ‘ben artık 06.00 antrenmanına gelmek istiyorum’ diyordu. Temmuzda İstanbul sıcağını düşünün... Ancak yaz aylarında akşam seansı da yapacağız. 17.00, 18.00 ve 19.00 gibi üç seans yapmayı planlıyoruz. Ayrıca sıcaklık dışında çalışan insanlar için de ya çok erken ya da iş çıkışı saatleri çok daha uygun.

Bir kişi küreğe başlamak için ne yapmalı? Nedir Moda Kürek Kulübü’ne gelip, denize açılıp kürek çekmenin kuralı?
Temel kuralımız, federasyonun da getirdiği kural yüzme bilmek. Yüzme bileceksin. Bu tekneler batmaz ve devrilmez ancak dünyanın da bin bir türlü hali var. Bu bir güvenlik kuralı bunun dışında kürek çekmek için hiçbir kısıtlayıcı sebep yok. Cinsiyet, yaş, kilo... Bir katılımcı aradı, ‘140 kiloyum yapabilir miyim’ dedi. ‘Yapabilirsin’ dedim, şu anda katılımcımız, gelip kürek çekiyor. 61 yaşında bir kadın öğrencimiz bırakın kürek çekmeyi yarışlara bile katıldı. Ayrıca geçmişinde spor yapmış olmasına, kürek çekmiş olmasına da gerek yok. İlk spor deneyimi burası bile olabilir. Çünkü bazı insanlar arayıp soruyor, ‘ben daha önce hiç kürek çekmedim’, ‘benim kollarım kaslı değil’, bunların hiçbiri engel değil. Kimseden bir performans beklenmiyor burada. Amaç temiz havada, denizde spor yapmak ve stres atmak...

Yoğun bir ilgi var gibi küreğe Kadıköylülerden...
Küreğe son dönemde büyük bir ilgi var. Pandeminin etkisi büyük bunda. İnsanlar açık hava sporlarına doğru yöneldiler, spor salonlarına girmek istemiyorlar. Salonlar bir dönem yasaktı daha sonra açılsa da tedirginlik oluştu. Haliç’te şu anda altı, sekiz kulüp yan yana çalışıyor. İstanbul daha da kaldırır aslında insanlara yeter ki olanak sunun. Katılımcılarımızın çoğunluğu Kadıköy’den. Çevre ilçelerden de gelenler hatta karşıdan bile gelen var ancak büyük kesim Kadıköy.

KATLEDİLEN KADINLARIN İSİMLERİ TEKNELERDE
Moda Kürek Kulübü’nün teknelerine Şule Çet, Hande Kader gibi öldürülen kadınların isimleri verilmiş. Nedir bunun hikâyesi? Fikir nasıl oluştu?
Teknelere katledilen kadınların ismini verme fikri benden çıktı. Çevremde çok kişi bu fikre ilk etapta çok sıcak bakmadı. Ama ben bunun en azından bir hatırlatma olduğunu düşünüyorum. Çünkü biz unutmaya çok teşne bir ülkeyiz. Bugün baktığımızda tek-
neleri gören insanlar önce şaşırıyor, sonra hatırlıyor, belki sosyal medyada paylaşıyor... Hiç bilmeyenler soruyor, anlatıyoruz. Tabii riski de var; kendini bilmez biri ters bir laf söylese sorun çıkabilir ama aldığım kararın doğru ve yerinde olduğunu görüyorum. 4 teknemizin ismi Özge Can, Şule Çet, Pınar Gültekin ve Hande Kader. Şimdi bir tekne daha aldık onun da ismi Münevver Karabulut olacak.

İmkânı olmayan kız çocuklarına kürek çektirmek gibi bir hayalin de var...
İleride amacım tüm çocukların ama önceliğim kız çocukları olacak; kürek çekmesi için dersler vermek ve onları bu sporla tanıştırmak. Kız çocuklarının bu spora ulaşması daha zor oluyor, büyüdükçe çalışmak zorunda kalıyorlar sporu daha erken yaşta bırak-
mak zorunda kalıyorlar. Ben küreğin, sporun hayatıma çok fazla yararını gördüm. Sadece fiziksel olarak değil mental olarak da; benim de çocukların hayatına ufak bi dokunuşum olabilirse mutlu olurum. Hayalim gazetecilikte yazılarımla olsundu ama olmadı belki şimdi buradan olur. Bir şekilde bir iki tane kız çocuğunu buradan öğrendikleriyle Fenerbahçe, Galatasaray gibi kürekte ekol olmuş kulüplere gönderebilirsek çok iyi bir iş yapmış oluruz.

SU SPORLARI SOSYETE SPORU DEĞİLDİR
"Heybeliada’da çocukluğumda futbol oynuyordum ve annem ısrarla küreğe gitmemi istiyordu. Ben de o zamanlar ısrarla anneme ‘Küreğe gitmem o sosyete sporu’ diyerek karşı çıkardım. Halbuki kürek çeşitli projelerle desteklenirse her yaştan insanın ulaşabileceği ve yapabileceği bir spor. Adana’da TOHM projesi (Türkiye Olimpiyatlara Hazırlama Komitesi) kapsamında örneğin kız çocukları kürekte çok başarılı işlere imza atıyor. Evet tekne pahalı, kürek pahalı ama birilerinin buna ön ayak olması lazım. Devlet, üniversiteler buna destek olmalı. Su sporları herkesin ulaşabileceği, yapabileceği sporlardır.”

KADIN AĞIRLIKLI KULÜBE MOR RENK
“Kulübün ismini Moda Kürek Kulübü koymamın amacı şimdi kapanmış olan Heybeliada’daki eski kulübümüzün ismini yaşatmak istemem. O kulübün de renkleri sarı siyahtı. Biz kadın ağırlıklı bir kulüp olduğumuz için sarı ve siyah renklere bir de mor ekledik.”

İLETİŞİM: Moda Kürek Kulübü’ne katılmak, küreğe başlamak, kürek dersi almak, kürek çekmek için yüzme bilmenin dışında hiçbir ön şart yok. Tek yapmanız gereken İnstagram’da @modakurekkulubu adresiyle iletişime geçmek.


ARŞİV