Deprem sporu da vurdu

Deprem felaketi spor dünyasında çok önemli kayıplara yol açtı. Sporcular hayatlarını kaybetti, halen enkaz altında arananlar var. Yardım çalışmaları için de spor kulüpleri ve yıldız isimler den büyük destek geldi.

17 Şubat 2023 - 10:58

Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ili ve çok geniş bir coğrafyada yerleşim yerlerini etkiledi. Sayı halen tam olarak bilinemese de 30 binden fazla insan hayatını kaybetti, on binlerce insan yaralandı. Şehirler, ilçeler yerle bir oldu. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş kent merkezleri tanınmaz hale geldi. Felaketin tüm boyutları gün geçtikçe karşımıza çok acı bir tablo ortaya koyuyor. Tüm ülke bu acıya ortak olmak için bir yardım seferberliği başlatırken gönüller bölgeye koştu, el birliğiyle oluşturulan yardım TIR’ları acil ihtiyaç malzemeleriyle doldurularak depremzedelere gönderildi. Arama kurtarma ekipleri enkaz altında kalan insanlara yardım edebilmek için zamana karşı bir yarış verdi.

Bu büyük afette spor dünyası da çok önemli isimlerini, çok değerli üyelerini kaybetti. Bölge şehirlerini futbol, voleybol, hentbol, güreş gibi dallarda temsil eden kulüpler onlarca sporcusunu, teknik ekip üyelerini kaybetti. Çok sayıda isme ise halen ulaşılabilmiş değil.

Yaşanan felaketin boyutlarının ortaya çıkmaya başladığı ilk saatlerden itibaren spor kulüpleri bölgeye yardım içir seferber oldu. Tüm spor faaliyetlerinin ilk günden itibaren ülke çapında ertelenmesi kararı sonrasında bütün organizasyonlarını yardım seferberliği için harekete geçiren kulüpler güç birliği de yaptı. Yerli ve yabancı çok sayıda sporcu ve kulüp yardım organizasyonlarına ortak olurken yaptıkları açıklamalarla da acıyı paylaştıklarını dile getirdiler.

DEPREM FUTBOLU DA VURDU
Deprem bölgesinde yer alan Süper Lig ekipleri Hatayspor ve Gaziantepspor, TFF 1. Lig ekibi Malatyaspor ve alt liglerde mücadele eden Adıyamanspor, Şanlıurfaspor, Amed Sportif, Diyarbekirspor, İskenderunspor, Karaköprü Belediyespor, Elazığspor, 23 Elazığ, Kahramanmaraşspor, Osmaniyespor ve Malatya Arguvanspor ekipleri deprem felaketinden etkilendi.

Enkaz altında kalan Hataysporlu Cristian Atsu ve sportif direktör Taner Savut’tan henüz haber alınamadı. Malzemeci Onur Akdeniz ise hayatını kaybetti. Malatyaspor kalecisi Ahmet Eyüp’ün de cansız bedenine enkaz altında ulaşıldı. Bölgesel Amatör Lig’de yer alan Kahramanmaraş İstiklal Spor'da birçok oyuncu enkaz altında kalırken, futbolculardan Taner Kahriman, Hakan Doğan ve Saruhan Bolat hayatını kaybetti. İskenderunspor'da teknik ekipten Halil İbrahim Ölmez ile 18 Yaş Altı Takımı'nın sporcusu Burak Duraltı, enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Kaleci antrenörü Uğur Kurt’un ise enkaz altında olduğu biliniyor.  

VOLEYBOL KAYIPLARINA AĞLIYOR
Voleybol liglerinde de depremin vurduğu bölgede birçok takım yer alıyor. Efeler Ligi'nde Hatay Büyükşehir Belediyespor, Sultanlar Ligi'nde Çukurova Belediyesi Adana Demirspor ve Erkekler 1. Ligi'nde Hatay Erzin Yeşilkent ile Gaziantep Gençlikspor ve alt liglerde çok sayıda voleybol takımının kadroları ve teknik ekipleri felaketi yaşadı. Merinos Voleybol'un smaçörü Betül Çoban Çakır ve voleybolcu eşi Bedrettin Çakır depremde hayatını kaybetti. Malatya Büyükşehir Belediyespor oyuncuları Resul Gün, Görkem Can Gündüz, Tunahan Yıldız, Mehmet Can Ağırbaş ve Murat Çiloğulları ile teknik ekipten Ümit Can Doğan’ın da cansız bedenlerine enkaz altında ulaşıldı.

KAPTAN HAYATINI KAYBETTİ
Depremde bir büyük acıyı da hentbol camiası yaşadı. Süper Lig’de lider durumda bulunan Hatay Büyükşehir Belediyespor takımı depremden en çok etkilenen kulüplerden oldu. Hentbol A Milli kaptanlığımızı da yapan Hatay’ın kaptanı Cemal Kütahya ve 4 yaşındaki çocuğu hayatlarını kaybetti. Kütahya’nın hamile eşini arama çalışmaları ise halen devam ediyor. Hatay takımının çok sayıda sporcusu ve teknik ekibi de enkaz altından sağ olarak çıkarıldı.

KKTC’Lİ ÇOCUKLAR YÜREKLERİ DAĞLADI
Depremin en acı hikâyelerinden biri ise Adıyaman’da yaşandı. Ortaokullar arası spor maçları için KKTC’den Adıyaman’a gelen kız ve erkek takımları kafilesi konakladıkları otelde enkaz altında kaldı. KKTC’den gelen bir kurtarma ekibinin de yer aldığı arama kurtarma çalışmaları günlerce sürdü ancak umutlu bekleyiş yerini acıya bıraktı. Çoğunluğu 12-15 yaş arası öğrencilerden oluşan 39 kişilik kafileden sadece 4 kişi sağ olarak kurtulabildi. Hayatını kaybeden 35 kişinin cenazeleri KKTC’de törenle toprağa verilirken göz yaşları sel oldu.  

TÜRKİYE VOLKAN’IN GÖZYAŞLARIYLA ‘UYANDI’
Deprem gününün ilk saatlerinde, ülke olarak henüz felaketin tam anlamıyla boyutunu kavrayamamışken Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel’in bir sosyal medya video mesajıyla ‘uyandı.’ Demirel mesajında gözyaşları içinde, “Lütfen yardım, yardım! Ne kadar imkân varsa hepsini göndermenizi istiyorum. Çevre illerde aynı şekilde sadece Hatay-Antakya değil. Lütfen, rica ediyorum, lütfen. Allah rızası için buradaki insanlar kötü durumda” dedi. Bu mesaj üzerine tüm ülke depremin boyutlarını daha iyi kavradı ve yardım için koşmaya başladı.

ÜÇ BÜYÜKLER EL ELE
Yaşanan felaketin ardından başlayan yardım kampanyalarında spor kulüpleri de vardı. Sadece spor kulübü olarak değil sivil toplum örgüleri olarak da Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş dayanışma içinde el ele verdi. Üç kulüp de stadyumlarını yardım toplama merkezlerine çevirdi, toplanan yardımlar buradan TIR’lara yüklenerek depremden etkilenen şehirlere ve ilçelere ortak organizasyonla gönderildi.  

YILDIZLAR SAHAYA İNDİ
Türkiye depremden hemen sonra bir yandan arama kurtarma çalışmalarına bir yandan da yardımlaşmaya koştu. Ünlü sporcular da yardım kampanyalarına ilk koşan isimlerden oldu. İtalya’da Atalanta takımında oynayan milli sporcu Merih Demiral elindeki imzalı Cristiano Ronaldo imzalı formayı destek amaçlı açık artırmaya çıkardı. Kampanyaya bizzat Ronaldo da destek verdi. İngiltere’de Leicester City’de forma giyen Çağlar Söyüncü, NBA’de Houston’da oynayan Alperen Şengün, Japonya’da kariyerine devam eden milli voleybolcu Tuğba Şenoğlu da benzer kampanyalara ön ayak oldular. Türkiye Futbol Federasyonu da AFAD tarafından koordine edilen hesaba 20 milyon TL bağışta bulunarak tüm futbol camiasına bu kampanyaya destek olması yönünde çağrıda bulundu.

9 TAKIM LİGDEN ÇEKİLDİ
Felaketin boyutu günler içinde daha çok açığa çıkarken birçok takım da federasyonlarına başvurarak sezonu bitiremeyeceklerini bildirdi. Futbolda, bölgedeki toplam 9 takım TFF’ye başvurarak ligden çekilme kararı aldıklarını söyledi. Bu takımlar, Süper Lig’den Hatayspor ve Gaziantepspor, TFF 1. Lig’den Malatyaspor ve Adanaspor, TFF 2. Lig’den Adıyaman ve Diyarbekirspor ile TFF 3. Lig’den Kahramanmaraşspor, Niğde Anadolu ve Malatya Arguvan.

DÜNYADAN DESTEK MESAJLARI
Uluslararası spor dünyasının önde gelen isimleri de deprem felaketinden sonra Türkiye’ye destek mesajları paylaştı. Real Madrid’in Hırvat yıldızı Modric video mesajında ‘Acılarınızı paylaşıyorum’ derken bir dönem Fenerbahçe'de oynayan Hollandalı Robin van Persie, "Yaralıların bir an önce iyileşmesini ve depremden etkilenen yerlerin yeniden inşa edilmesini temenni ediyorum" diyerek başsağlığı mesajı paylaştı. İngiltere Championship ekibi Hull City, Stoke City maçına Türk bayrağıyla çıkarken, Hollanda Ligi’nde maçlardan önce saygı duruşu yapıldı. Premier Lig’de geçtiğimiz günlerde oynanan Liverpool-Everton derbisinde oyuncuların giydiği formalar açık artırmaya çıkarılıp geliri depremzedelere bağışlanacağı açıklandı. 
  


ARŞİV