Dünyanın Derbisi-6

‘Dünyanın Derbisi’nde bu hafta Almanya’nın Borussia Dortmund ve Schalke 04 arasında oynanacak  dev maçın hikayesine bakacağız. ‘Ruhr derbisi’ olarak anılan rekabetin içerisinde  madenciler, sahaya çıkan oyuncuların yanında bekletilen aslanlar ve zor zamanlarda dayanışma bulunuyor. ‘Tüm derbilerin annesi.’ Yakıştırması yapılan karşılaşma 20 Şubat Cumartesi saat 20.30’da oynanacak

19 Şubat 2021 - 15:07

Almanya’nın kömür ve çelik üretiminin merkezi olarak Gelsenkirchen kabul edilir. Schalke 04, madenciler tarafından 1904’de, Borussia Dormund’un ise 19 Aralık 1909 tarihinde, bir grup genç tarafından adını Borussia bira fabrikasında üretilen "Borussia" birasından esinlenerek kurmasının ardından 1925 yılında rekabet başlamıştır. Dortmund, ezeli rakibini 1947 yılında ilk kez mağlup etmeyi başarmış, uzun yıllar süren bekleyiş de sona ermiş oldu.

NAZİ DÖNEMİNİN LANETİ Mİ?

Nazilerin gözetiminde 1933 yılında Almanya futbol ligi daha az takımlı oynatılıyor ve faşizmin desteklediği takım Nürnberg, iki kez finale çıkmayı başarıyordu. Bu iki finalde de Schalke 04, rakibini mağlup etmeyi başarmış, kulüp tarihindeki şampiyonluklardan 6 tanesini Nazi döneminde kazanmıştı. İkinci Dünya Savaşı’na kadar geçen zamanda Schalke’nin bu kadar fazla şampiyonluk yaşaması ‘Nazilerin desteğini aldılar’ diye yorumlanmıştı.

1956 ve 57 yıllarında şampiyonluğu Dormund’a kaptıran Schalke 04, 1958 yılında şampiyon olduktan sonra bir daha asla şampiyon olmadı ve o ‘Nazi döneminin laneti’ olarak yorumlandı. 

ALMAN KURTLARI VE ASLANLAR

1963 yılında Bundesliga’nın kurulmasıyla Ruhr derbisi gerçek anlamını kazanıyor, tüm dünya gözlerini buraya çeviriyordu. 1969 yılında Dortmund’un sahasında oynanan karşılaşmanın 37. dakikasında Schalke öne geçmiş, bundan sonra ise derbi tarihlerinde hiç unutulmayacak olaylar yaşanmıştı. Golün ardından binlerce taraftar sahaya girdi, polis olaya Alman çoban köpekleriyle müdahale etmiş, serbest kalan köpeklerden biri Schalke forması giyen Driedel Rausch’u ve Gerd Neuser’i ısırmıştı. 

Dortmund yönetimi yaşanan olaylardan dolayı Schalke’den özür dilese de, Schalke, 1970 yılında oynanan karşılaşma öncesi oyuncular sahaya çıkarken eşlik etmesi için hayvanat bahçesinden aslanları getirtmişti. Hayvanat bahçesinden getirilen aslanlar, Schalke sahaya çıkarken oyuncuların yanındaydı. 

DAYANIŞMA YAŞATTI

Her ezeli rekabet, aynı zamanda içerisinde ebedi bir dostlukta barındırır. Saha içindeki nefret, çoğu kez tribünlere yansır ve spor içerisinde görmek istemediğimiz ölümlere, yaralamalara hatta kaçırmalara dahi neden olur. Aslanlarla birbirini korkutan, saha içerisinde pek çok kez kavga eden iki takım tarihinde de her derbi gibi dayanışma bulunmakta.

1974 yılında küme düşen Dortmund, aynı zamanda finansal sorunlarla da uğraşıyordu. Bugünkü adıyla Signal Iduna Park'ın açılışı için Dortmund ezeli rakibi Schalke'yi davet etmişti. Schalke, daveti kabul etmesinin yanı sıra karşılaşmanın tüm gelirlerini rakibine bırakarak Borussia Dortmund’un ekonomik krizde bir nebze de olsa nefes almasını sağlamıştı. 

SCHALKE 04 MADENCİLERİ UNUTMADI

Almanya’nın kömür ocaklarını kapatma kararının ardından, 2018 yılında kalan son iki maden ocağı da kapatıldı. Schalke 04 de buna dikkat çekmek ve kulübün köklerinin geldiği bölgeye destek olmak için 2 bin maden işçisini Bayern Leverkusen ile oynadıkları karşılaşmada kendi stadları olan Veltins Arena'da ağırladı.

Borussia Dortmund cephesinden ise madenlerin kapatılmasıyla ilgili, “Kömür, çelik, bira ve futbol burada ayrılmaz bir dörtlü” ve “Madencilik tarihi olmadan, bugün madencilik dünyasından gelen kulüplerimiz olmazdı” ifadelerine yer verildi. 


ARŞİV