DURUŞ BOZUKLUKLARININ NEDENLERİ?

Günümüzde insanlar belirli bir dönemden sonra hareketi bırakmakta, en kısa mesafelere bile taşıtla gitmektedirler. Giderek hareketsizleşen kişilerin özellikle karın bölgesinde yağlanma ortaya çıkmakta

07 Mart 2013 - 13:40
Günümüzde insanlar belirli bir dönemden sonra hareketi bırakmakta, en kısa mesafelere bile taşıtla gitmektedirler. Giderek hareketsizleşen bu ortamda kilo alan kişilerin özellikle karın bölgesinde yağlanma ortaya çıkmaktadır. Sürekli ayakta duran kişilerde yorgunluk sebebiyle oluşan bu durum iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyen en önemli faktördür. İşiniz gereği vücudunuzun bazı bölgelerini aşırı kullanmanız (diş hekimleri, tenisçiler…) duruşunuzda bozulmalara neden olacaktır. İş sonrası mutlaka pilates yaparak gücünü kaybeden tarafınızı eşitleyebilirsiniz. Ergenlik döneminde, hızla büyüyen genç, duruşun önemini de bilmiyorsa öne eğilerek giderek kamburunu çıkartarak yürüme alışkanlığı kazanabilir. Bunu özenti olarak yapacaktır.
Sürekli ayakta duran kişilerde yorgunluk sonucu duruş bozulur. Omuzlar sarkar ve zaman zaman ağırlık bir tarafa aktarılır. Ayak yaylarında çöküntü olan kişilerde duruş bozulur. Ruhsal çöküntülerde kaslar duruma uyar. Kişinin kendine güveni arttığında yürüyüşünün dikleşmesi aslında beyin ile kaslar arasında ki bağlantıyı çok iyi gösterir.
1. Oturulan sandalye ve kullanılan araçların sağlıksız olması.
2. Çok dar elbiselerin, kemerlerin, ayakkabıların giyilmesi.
3. Çok yumuşak yataklarda yatılması.
4. Bele korse, kuşak, sargı sarılması. Bunlar karın kaslarının güçlerini kaybetmesine, yağlanmasına dolayısıyla duruş bozukluğuna yol açar.
 
İYİ BİR DURUŞ NASIL OLMALIDIR?
İyi bir duruşta kişi, rahat, kollarını yana sarkıtmış, eğilmeden başına bir kitap konulduğunda kitap düşürülmeden yürüyebilecek ahenkte olmalıdır. Omuzları birbirine uyumlu olmalı, bel çukuru içeri çökmemelidir. Boyun öne eğilmemeli, dizler düzgün olmalı, gergin ve zorlayıcı durumda tutulmamalıdır. Yürüme, duruşun bozulmasına neden olan veya duruşun düzelmesini sağlayan çok önemli bir uygulamadır. Yürürken ritmik ve uyumlu yürünmelidir. Ayakları yerde sürümemeli, her adımın hakkı verilmelidir. Yürüme olayı vücudun ayaklar üzerinde kaydırılmasıdır. Adım atılırken, kollar ve vücudun diğer bölümleri ile denge sağlanırken, vücut ağırlığı bir ayaktan diğer ayağa aktarılır. Yürümede ayak başparmağı çok önemlidir. Başparmak içe veya dışa yönelikse yürüme zorlanır. Sağlıksız ayakkabı, ayak parmaklarının biçimini bozan ve ayak yapısını zorlayan çok önemli bir faktördür. Aşağıda yer alan egzersizler ayak sağlığı ve yürümede çok yararlıdır.
1. Ayaklar arasında 15 cm. bırakılacak şekilde durulur. Daha sonra ayakların dış tarafına basılarak ayaklar birleştirilir veya ayakların kenarlarına basılarak yürünür.
2. Ayaklar 25 cm. açıldıktan sonra yerden ayaklarla bir şey tutmak isteniyormuş gibi kavrama hareketi yapmaya çalışılır. Yere bir kalem veya bilye konularak ayak parmaklarıyla alınmaya çalışılır.
3. Ayak parmakları mümkün olduğu kadar öne doğru uzatılarak tutulur ve bu durum korunarak yürümeye çalışılır.
4. Duvardan 50 cm. kadar uzakta ve yüz duvara dönük olarak durulur. Başparmaklar olabileceği kadar gergin olarak duvara doğru uzatılır. El ayaları duvara dayanır. Eller baş hizasının biraz üzerinde yerleşmiş olmalıdır. Bundan sonra başparmaklar mümkün olduğunca gergin tutulmaya gayret edilerek burun duvara dayanıp, vücut geriye itilir. Vücut ileri-geri hareket ettirilirken nefes alınıp verilir ve hareketler oldukça yavaş olarak yapılır.
 
PİLATES SİSTEMİNİN DURUŞTAKİ ÖNEMİ.
-Pilates her yaştan kişinin rahatlıkla uygulayabileceği bir sistemdir.
-Ayrıca pilates egzersizleri engelli bireylere adapte edilerek fiziksel ve ruhsal rahatlama sağlanabilir.
-Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir. Çünkü kas gelişimini sağlarken, kasları kalınlaştırmadan sıkı bir görünüm kazandırır.
-Duruş bozukluklarının tedavisinde, esneklik kazanmada, denge kazanımında, sakatlık rehabilitasyonunda etkili olarak kullanılabilmektedir.
-Hamile kadınlarda konsantrasyon ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler.
 

ARŞİV