Endüstriyel Futbola 'KARŞI LİG' başlıyor!

“Endüstriyel futbola,ırkçılığa, milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe, her türlü nefret söylemi ve ayrımcılığa KARŞI LİG”, 14 Mart Cumartesi günü başlıyor!

12 Mart 2014 - 12:00
  
Semra ÇELEBİ
 
Şike davalarıyla sarsılan, sıradan yaşamları için mücadele veren insanların akıllarının alamayacağı büyüklükte paraların döndüğü, oyuncuların bir meta gibi alınıp satıldığı, taraftarlığın holiganizme vardırıldığı endüstriyel futbol dünyasına karşılık “Başka bir futbolun mümkün” olduğunu göstermek için yola çıkan Kadıköy’ün 13 futbol takımı “Karşı Lig”i kurdu.
Bademspor, Cafer İdman Yurdu, Çapultura, Direnişçi, Forza Yeldeğirmeni, İstanbul United, Kargapauli, Kuzguncuk Bostan Celtics, Moda United, Spartakistanbul, Vamos Bien, Vegan Spor ve Yalın Ayaklar takımlarından oluşan Karşı Lig, 14 Mart Cumartesi günü bir yürüyüşle başlayacak. Kızlı erkekli karma gruplar, üzerlerinde çocuk işçiliğinden, Roboski’ye, Gezi’de yaşamını yitirenlerden, 100. yaşı kutlanan yazar Orhan Kemal’e kadar onlarca konuyu yansıtan formaları ve ayaklarında toplarıyla saat 12.00’de Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda buluşacak. Altıyol Boğa’ya yürüyecek olan takımlar, Kadıköy Defacto’nun önünde Bangladeş’te ölen işçileri anmak için temiz kıyafet eylemi yapacak.
Futbol turnuvası ve piknik saat 14.30’da Kalamış’taki Kadıköy Belediyesi’ne ait Kadıköy Gençlik Merkezi sahalarında başlayacak. Karşı Lig maçları, 31 Mayıs’a kadar her cumartesi 14.30-17.30 ve 15.00-18.00 arasında KGM’nin iki salonunda devam edecek.
 
“FUTBOL HÂLÂ İŞÇİLERİN OYUNU”
Gezi direnişinden sonra mahalle forumlarında örgütlenen Karşı Lig’den Cihan Çabuk, neden endüstriyel futbol karşısında bir lig oluşturma gereği duyduklarını şöyle anlatıyor: “Her ne kadar endüstrileşmiş olsa da futbol hala işçilerin, aşağı sınıfların oyunu. Hepimiz sokakta futbol oynuyorduk çocukken. Birçok şeyi orada öğrendik. Kızmayı, kavga etmeyi, rekabet etmeyi, kendi egolarımızla didişmeyi, dayanışmayı, kabul etmeyi... Futbolun böyle bir güneşli tarafı var, Eduardo Galeano’nun “Gölgede ve Güneşte Futbol” kitabında dediği gibi. Gölgede olan tarafı, egemen sınıflarca, diktatörlerce kendi yanına çekilmesi. Ama başka direniş odakları çıkarılabilir içinden. Aslında Gezi’yle uzun zamandır içinde olanların bildiği, ama birçok insanın şaşırdığı ekstra bir durum ortaya çıktı. Çeşitli tribün, taraftar gruplarının o ayaklanma sürecinde yer almaları hatta zaman zaman ön saflarda olmaları düşünülürse futbolda da bir karşı kültür yaratılabileceği ortada. Biz de bunu kurmak istiyoruz.”
 
HER TAKIMDA KADIN KOTASI VAR
Karşı Lig, diğer alternatif liglerin aksine karma bir lig, hatta kadın kotası bulunuyor. Yani sadece erkeklerden oluşan bir takım bu lige katılamıyor. Çapultura’nın “eşkaptanı” Selin Pelek bu durumu şöyle özetliyor: “Erkek arkadaşlar konuşurken, biz hep sokaklarda futbol oynuyorduk cümlesini kurdular. Ancak biz oynayamıyorduk, çünkü ayıp bir şeydi kızların futbol oynaması! İşte bu nedenle, karşı kültürü yaratmak açısından futbol bence verimli bir alan. Çünkü bir cinsin dışlandığı bir alan ve biz bunun üzerine bir şey söylüyoruz. Voleybol ligi yapsaydık bu kadar ilgi çekmeyecekti ama karma bir futbol takımı çıkarmak kadınların bütün o dışlanmışlıkları açısından bence çok önemli.”
 
KARŞI LİG ÇOCUKLARA ARMAĞAN
14 Mart’ta oynanacak ilk karşılaşmayı 13 yaşında Adana’da pres makinesine sıkışarak ölen Ahmet Yıldız’a adayarak çocuk işçiliğine dikkat çekecek olan takımlar, tüm Karşı Lig’i de çocuklara armağan ediyor. Forza Yeldeğirmeni’nden Kadim Fırat lig sonunda bir de çocuk şenliği yapacaklarının müjdesini veriyor. 
 
Etiketler; karşı lig

ARŞİV