FENER IŞIL IŞIL

Nani, Fernando, Kjaer, Şener Özbayraklı, Fabiano Ribeiro, Abdoulaye Ba, Josef de Souza’lı Fenerbahçe, yıldızlar takımına döndü

10 Temmuz 2015 - 10:06
Mustafa SÜRMELİ
Fenerbahçe yeni sezon öncesi yaptığı transferlerle adeta göz kamaştırıyor. Kjaer, Fernando, Şener Özbayraklı’yı geçtiğimiz haftalarda kadrosuna kazandıran kulüp ardı ardına transferlere devam etti. Brezilyalı kaleci Fabiano Ribeiro, Senegalli stoper Abdoulaye Ba, Nani ve Josef de Souza da Fenerbahçe’li oldu. 

ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE OYNADI
Brezilyalı Fabiano Ribeiro de Freitas futbola 2003 yılında Rio Branco kulübü alt yapısında başladı. 2007’de Sao Paulo ile resmi sözleşme imzaladı. 2007 ve 2008 yıllarında Brezilya Ligi’nde şampiyonluk yaşadı. 1,97’lik kaleci çeşitli kulüplerde oynadı. Portekiz’in Olhanense ardından Porto takımlarına transfer oldu. Portekiz Süper Kupası,  Şampiyonlar Ligi çeyrek finali yaşayan Fabiano Ribeiro, 65 kez Porto forması giydi. Fabiano Ribeiro Fenerbahçe teknik direktörü Vitor Pereira’nın eski öğrencisi. 

DEFANS BA’YA EMANET
Futbola 2008’de Portekiz’in köklü kulübü Porto’nun alt yapısında başlayan Senegalli defans oyuncusu Abdoulaye Ba 2010’da kulübüyle resmi sözleşme imzaladı. 24 yaşındaki stoper 2010-2011 sezonunda Portekiz’in Covilha takımına kiralandı. 28 maçta 9 gol kaydetti. Abdoulaye Ba, bir sonraki sezon Académica’da kiralık oynadı. 26 maçta forma giyen ve 2 gol atan Senegalli futbolcu Portekiz Kupası’nı kazandı. 2012-2013 sezonunda yeniden Porto’ya döndü. Lig şampiyonluğu yaşayan başarılı savunma oyuncusu 2013-2014 sezonunda Vitoria Guimaraes’e kiralandı. Geçtiğimiz sezon La Liga ekiplerinden Rayo Vallecano’da kiralık oynadı, 20 maça çıktı. Abdoulaye Ba, Senegal milli takım forması da giydi.
 
NİHAYET NANİ FENER’DE
Afrika açıklarındaki Yeşil Burun Adaları ismindeki ülkede doğdu. Ailesiyle birlikte Avrupa’ya göç eden ve Portekiz’de büyüyen Nani’ye futbol oynamayı ağabeyi öğretti. Nani’nin futbol kariyeri 14 yaşında Real Massamá futbol kulübünde başladı. 
Profesyonel futbola Portekiz’in Sporting Lizbon takımında başladı. Burada 3 yıl forma giydi. 2007-08 sezonu başında Sporting Lizbon’dan İngiliz Manchester United FC takımına transfer oldu. Manchester United formasıyla Premier League’de  ilk maçına 12 Ağustos 2007’de Portsmouth FC’ye karşı oynadı. 7 sezon Manchester United’da forma giydikten sonra 2014-15 sezonu için Sporting Lizbon’a kiralık olarak geri döndü. Nani,Portekiz Ligi’nde çıktığı 27 maçta 7 gol kaydetti.

SOUZA FENER’DE
Futbola 1998’de Vasco da Gama alt yapısında başlayan 1989 Brezilya doğumlu Josef de Souza Dias, orta saha ve ön liberoda görev alıyor. 2008’de kulübüyle profesyonel sözleşmeye imza attı. 2009’da Serie B’de şampiyonluk yaşadı. 2010’da transfer olduğu Porto’da ilk sezonunda 4 kupa kazandı. Porto formasını 2010-2011 sezonunda 23 kez giyen Souza tek golünü UEFA Avrupa Ligi Play-Off turu rövanşında Genk’e attı. 2011-2012 sezonu başında Fenerbahçe’nin şimdiki teknik direktörü Vitor Pereira yönetimindeki Porto ile Portekiz Süper Kupası’nı kazandı.
Önce Brezilya Serie A ekibi Gremio’ya, 2014’te bir başka Brezilya ekibi Sao Paulo’ya kiralandı. 2015’te bonservissiz olarak Sao Paulo futbolcusu oldu. 1,88 metre boyundaki Souza, Brezilya milli takımı formasını da 3 kez giydi. Brezilya ve Arjantin arasında yılda bir kez yapılan Güney Amerika Superclasico’da 2014 yılında milli formayla Dr. Nicolas Leoz Kupası’nı kazandı. 

YABANCI RAPORU 
Fenerbahçe'nin kadrosunda Nani, Moussa Sow, Jose Fernando, Milos Krasiç, Miroslaw Stoch, Raul Meireles, Diego Ribas, Samuel Holmen, Josep de Souza, Fabiano Ribeiro, Bruno Alves, Simon Kjaer, Michal Kadlec, Abdaulaye Ba olmak üzere 14 yabancı bulunuyor. Yeni sezonda kulüpler 14 yerli, 14 de yabancı oyuncuyu kadrolarında bulundurabiliyor. 

MİLLİ TAKIMDAN DÖNDÜLER
Milli takımlarda forma giyen ve bu nedenle kampa geç katılan oyunculardan Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Michal Kadlec ve Miroslav Stoch ile birlikte Caner Erkin, Hasan Ali Kaldırım, Şener Özbayraklı, Simon Kjaer takımdan ayrı özel program dahilinde çalıştılar.

SOW İYİ BAŞLADI

Yeni sezon hazırlıkları kapsamında oynanan Resort ve Sport Topuk Yaylası Tesisleri’nde oynanan ilk antrenman maçında Romanya ekibi Voluntari ile karşılaşan Fenerbahçe, rakibini 2-1 yendi. Fenerbahçe’nin gollerini 33.ve 41. dakikalarda Senegalli golcü Moussa Sow kaydederken, Rumen temsilcisinin tek golünü 15. dakikada Adrian Balan attı.


Kadıköy Belediyesi’nden taraftara iftar
Fenerbahçeli taraftarlar 3 Temmuz 2011’de yaşanan şike soruşturmasının 4. yılında Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya geldi. Taraftar dernekleri ve temsilcilerinin katıldığı etkinlikte 4 yılı geride kalan süreçle ilgili konuşmalar yapıldı. Taraftarlar, etkinlikte 4 Nisan 2015’te Profesyonel Futbol Takımına, Çaykur Rizespor deplasmanı dönüşü yapılan silahlı saldırıyı da protesto etti. 

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, başkan yardımcıları Mustafa Günalp ve Onur Temurlenk’in de katıldığı etkinlik, Kadıköy Belediyesi tarafından Yoğurtçu Parkı’nda verilen iftarla devam etti. İftarın ardından Kurbağalıdere’nin iki tarafında sırayla dizilen taraftarlar havai fişek ve meşale gösterisi düzenlendi.


ARŞİV