Fenerbahçe Doğuş Yelken'den 7 olimpiyat kotası

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Yelken Milli Takımı’nın formasını terletecek 8 sporcusunun 7’si Fenerbahçe Doğuş Yelken Kulübü’nden olacak

10 Mayıs 2024 - 12:17

Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubesi Olimpik sporcularından Merve Vatan, Fransa’nın Hyeres kentinde yapılan “Last Change Regatta” yarışlarında IQ FOIL Kadınlar kategorisinde yarı finale kalarak 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na kota aldı ve ilk kez olimpiyatlara katılma hakkı kazandı. Bu kotayla birlikte Yelken Milli Takımı’ndan katılım hakkı elde eden 8 sporcunun 7’si Fenerbahçe Doğuş Yelken Kulübü sporcusu oldu. 

Daha önce olimpiyat kotası alan diğer sporcular ise şöyle;

Alican Kaynar: Yelkene 1994’te Fenerbahçe Spor Kulübü’nde başladı. Türkiye'yi daha önce 2012 2016 ve 2020 olimpiyatlarında Finn sınıfında temsil etti. Tokyo Olimpiyatları'nda 8. olarak bu sınıfta Türkiye'nin en iyi derecesini geliştirdi. 2024 Paris Olimpiyatları'na Nacra 17 sınıfında katılım hakkı kazandı. 

Beste Kaynakçı: Yelkene 2005 yılında İzmir'de başladı. Türkiye’yi daha önce 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda 470 sınıfında temsil etti. 2024 Paris Olimpiyatları'na Nacra 17 sınıfında katılım hakkı kazandı.

Deniz Çınar: Daha önce Türkiye’yi 2008, 2012, 2016 ve 2020 olimpiyatlarında temsil etti. Tokyo Olimpiyatları'nda 10. olarak yelken tarihinde bu sınıftaki en iyi dereceyi yaptı. Olimpiyatlara 470 Mix sınıfında katılım hakkı kazandı. 

Derin Atakan: Yelkene 2013 yılında Gökova'da başladı. 2023 yılında U19 Dünya Gençler ve Avrupa Gençler Şampiyonu oldu. 2024 yılında da Dünya Gençler şampiyonu oldu. 2024 Paris Olimpiyatlarına Formula Kite kadınlar kategorisinde katılım hakkı kazandı.

Lara Nalbantoğlu: Yelkene, 2008 yılında Adana Yelken Kulübü'nde başladı. 2024 Paris Olimpiyatları'na 470 Mix sınıfında katılım hakkı kazandı.

Yiğit Yalçın Çitak: Yelkene 7 yaşında Bodrum’da başladı. 2019 Yılında Laser Radial sınıfında World Sailing Dünya Gençler Şampiyonu olarak Türkiye’nin ilk altın madalyasının sahibi oldu. Ertesi hafta Kanada’da düzenlenen Laser Radial Dünya Gençler Şampiyonası’nı da kazanarak arka arkaya iki kere Dünya Şampiyonu olan tek Türk sporcu oldu. 2024 Paris Olimpiyatları'na katılma hakkı kazandı.

5 KOTA HEDEFİ KOYDUK 7 OLDU

Fenerbahçe Doğuş Yelken Şube Sorumlusu ve aynı zamanda olimpiyat kotası da alan Deniz Çınar üst üste gelen kota haberlerinin çok çalışmanın bir ürünü olduğunu aktardı; “Güzel bir yarış haftası geçirdik. Tokyo’dan sonra Paris Olimpiyatlarına kısa bir süre vardı. Bildiğiniz üzere bir pandemi süreci yaşandı. Biz de değişen sınıflarla birlikte en iyi şekilde sporcularımızı hazırlamaya çalıştık ve umduğumuz gibi geçti diyebilirim. 5 kota hedefi koymuştuk ama 7 oldu ve bunlardan biri de benim. Çok da güzel bir hafta geçirdik. Bu tarihi bir başarı. Daha önce Tokyo Olimpiyatlarına 3 sporcuyla katılmıştık. Şimdiyse sayımızı artırdık ve bununla beraber yelken sporu Tokyo’dan Paris’e geçerken yelken sporunda 10 Olimpiyat madalyası var ancak sınıfların 5’i değişti. Tabii buna adapte olmaya da çalıştık. Hedeflerimizi doğru belirlemişiz ki bugünlere gelebildik. Hem sporcu sayımızı artırdık hem de başarı çıtamızı yükselttik. Bir sonraki olimpiyat, ondan sonraki olimpiyatlar için de planlarımızı şimdiden yapıyoruz.” dedi.

DÜNYA TARİHİ İÇİN ÖNEMLİ 

Fenerbahçe Doğuş Yelken Başantrenörü Ateş Çınar; “Gerçekten tarih yazdık diyebiliriz. Bu sadece Türk yelken tarihi için değil, Dünya tarihi için de önemli bir başarıydı. Çünkü dünyada hiçbir kulüp yelken branşında 7 sporcusunu Olimpiyata göndermemiştir. Bu muhtemelen ilk oldu. 30 yıldır bu sporu yapıyoruz ve 30 yıldır böyle bir kulüp yoktu. Bu aslında kulübümüz altyapıya verdiği önemi, yelkene verdiği önemli, Doğuş’un desteğinin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir başarıydı. Çok mutluyuz. Bir sonraki Olimpiyatları şimdiden düşünmeye başlıyoruz ama şimdi bunun tadını çıkarıp daha sonra planlarımızı yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

ARŞİV