Fenerbahçeliler'den kulüplerine destek

Fenerbahçeli taraftarlar, şike soruşturması kapsamında zor günler geçiren kulübüne büyük destek veriyor. Futbol takımını Düzce’deki kampında ziyaret ederek moral veren, Bağdat Caddesi’nde destek yürüyüşü yapan taraftarlar, Feneruimlar’da da satış patlaması yaşattı.

14 Temmuz 2011 - 11:14

 
Türk futbolunu sarsan “şike soruşturması” kapsamında zor günler geçiren Fenerbahçe Kulübü’ne taraftarları sahip çıktı. Geçtiğimiz Pazar günü, soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yönetim kurulu üyeleri Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu’na destek olmak amacıyla yürüyüş düzenleyen, yürüyüş öncesi takımı kamp yaptığı Düzce Topuk Yaylası’ndaki tesislerde ziyaret eden taraftarlar, kulüp ürünlerinin satıldığı Fenerium mağazalarına da adeta akın etti.
Türkiye genelinde 20 milyona yakın taraftarı olan Fenerbahçe Spor Kulübü, iki haftadır zor günler yaşıyor. Aralarında Aziz Yıldırım, yönetim kurulundan Mosturoğlu ile Ekşioğlu’nun da bulunduğu çeşitli kulüplerinin yöneticileri, menajerleri ve futbolcularının olduğu 22 kişinin 3 Temmuz Pazar günü sabah evlerinden alınarak gözaltına alınmalarıyla başlayan operasyon, şu an Türkiye’nin birinci gündem maddesi haline gelmiş durumda. TBMM’deki yemin ve boykot krizini dahi ikinci plana atan, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü, Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'inde 2010-2011 sezonunda bazı maçlarda şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiasına ilişkin soruşturma çerçevesinde, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün başlattığı operasyon, genişleyerek devam ediyor. Aslında bu operasyonda, sadece Fenerbahçe Kulübü’nün adı geçmiyor, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi büyük kulüplerin yöneticileri de soruşturma gözaltına alınmış ve tutuklanmış durumda. Ancak operasyonun başladığı 3 Temmuz tarihinden itibaren Fenerbahçe Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin şike yaptıklarını iddia ettikleri konuşmaları, fotoğrafları, sık sık gazete sayfalarında ve ekranlarda yer alıyor. Hukukçuların sık sık, henüz mahkemesi görülmemiş, iddianamesi hazırlanmamış, soruşturma dosyasındaki bu tür bilgilerin “gizli” kalması gerektiğini ve “bir kimsenin suçu ispatlanamadığı sürece suçsuz sayılacağını” vurgulamasına rağmen, özellikle taraftarlar bu konuda duyarlı davranılmadığından yakınıyorlar. Kulüp başkanının ve yönetim kurulu üyelerinin gözaltına alınmasının ardından bu tür haber ve yorumların üstüne FB Kulüp Başkanı Aziz Yıldırım’ın emniyette çekilen eşgâl fotoğrafının dahi basına sızdırılması, Fenerbahçe’ye gönül veren milyonları üzdü. Gerçi Emniyet, fotoğrafı sızdıran polis hakkında soruşturma başlattığını duyurdu ama neredeyse bütün gazetelerde yayınlanan o fotoğraf, Fenerbahçelilere büyük üzüntü yaşattı. Ciddi sağlık sorunları nedeniyle gözaltında olduğu bir hafta boyunca adeta emniyet-adliye ve hastane arasında mekik dokuyan Yıldırım’ın geçtiğimiz pazar günü tutuklanması ise, taraftarların adeta sabrını taşırdı. Soruşturmanın ilk gününden beri kulüplerine destek veren taraftarlar, 10 Temmuz Pazar günü Düzce Topuk Yaylası’ndaki tesislerinde kamp yapan takımla buluştu, ardından akşam saatlerinde Bağdat Caddesi’nde yürüyüş yaptı.
Sabahleyin İstanbul ve çevre illerden otobüs ve özel otomobilleriyle Topuk Yaylası'na gelen yaklaşık 3 bin taraftar, antrenman yapan futbolculara destek verdi. Kadıköy Kuşdili Çayırı’ndan da otobüslerle ve özel araçlarıyla Kaynaşlı’daki tesislere giden taraftarlar, teknik heyete ve futbolculara sevgi gösterisinde bulundu. Başkan Yıldırım’ın posterini açan, “Yıkılmayan son kale Fenerbahçe”, “Fenerbahçe ile kimse başa çıkamaz” sloganlarıyla tezahürat yapan taraftarlar, çim saha kenarına kadar gelerek teknik direktör Aykut Kocaman ve futbolcuları tek tek alkışladı. Taraftarların bu coşkusu, sezon hazırlıklarını moralsiz sürdüren Fenerbahçeli futbolculara büyük destek oldu. Duygulanan futbolculardan bazılarının gözleri doldu. Ancak bu ziyaret sırasında istenmeyen görüntüler de yaşandı. Bir grup taraftar ise görüntü alan basın mensuplarına tepki gösterdi. Taraftarlar çevrede güvenlik önlemi alan jandarmalar tarafından güçlükle sakinleştirildi.
Antrenmanın sona ermesinin ardından, teknik direktör Aykut Kocaman, kaptan Alex, Gökhan Gönül ve Volkan Demirel taraftarlara imza dağıttı. Taraftarlar daha sonra İstanbul'da düzenlenecek yürüyüşe katılmak için yine tezahüratlar yaparak tesislerden ayrıldı.
Taraftarların ayrılmasının ardından basınla sohbet eden Aykut Kocaman, yaşananları hiçbir Fenerbahçeli’nin hak etmediğini vurgulayarak, “Taraftarın bu desteği, hepimizi son derece duygulandırdı. Bu destek, lige büyük umutlarla başlamamızı sağlayacak. Gelen, gelemeyen herkese ediyorum. Bu yaşananlardan sonra böyle bir şeye hem onların hem de bizim ihtiyacımız vardı” diye konuştu.

KADIKÖY’DE YÜRÜDÜLER

Fenerbahçeli taraftarlar aynı günün akşamı Kadıköy’de bir yürüyüş yaptılar. Başkan Aziz Yıldırım ile tutuklu olarak yargılanan yönetim kurulu üyeleri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'na destek için planlanan yürüyüş, Şaşkınbakkal'da Bağdat Caddesi üzerinde toplanan binlerce sarı-lacivertli taraftarın tezahüratları eşliğinde başladı. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'na doğru yürüyüşe geçen taraftarlar, cadde boyunca Başkan Aziz Yıldırım, yöneticileri ve takımları lehine tezahüratta bulunarak, “Fenere uzanan eller kırılsın” ve “Aziz Başkan oley” diyerek tempo tuttu. Bu arada Başkan Aziz Yıldırım’ın tutuklanma haberinin yavaş yavaş kalabalık içinde yayılmasıyla birlikte hareketlenme arttı. Ön bölümde yer alan taraftarlar “Fenerbahçe köprüye” şeklinde tempo tuttu.
Bunun üzerine Bağdat Caddesi’nde yürüyen binlerce taraftar ikiye bölündü. Bir bölüm Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın protokol tribün girişinin bulunduğu ön tarafına doğru giderken, diğer bölüm ise Boğaziçi Köprüsü’ne doğru yöneldi.
Herhangi bir müdahaleyle karşılaşmayan grup, Kızıltoprak’tan Boğaziçi Köprüsü’ne doğru giden yolu trafiğe kapatarak, yürüyüşünü sürdürdü. Metrobüs yoluna da engel olan taraftarları bir süre sonra diğer istikamette çevik kuvvet ekipleri takibe aldı. Sarı-lacivertli taraftarlar Uzunçayır Metrobüs Durağı’nı geçip köprüye doğru yokuş çıkmaya başladıklarında kısa bir süre sonra çevik kuvvet ekiplerinin biber gazıyla müdahalesiyle karşılaştı. Bir anda ortalık beyaz dumanlarla kaplanırken, rüzgarında etkisiyle biber gazının tesiri taraftarların kapladığı yola yayıldı. Gazdan etkilenen taraftarlar yoldan çıkıp, Göztepe yönüne doğru kaçışmaya başlarken, taraftarların yürüyüşü kısa süre içinde sona erdi ve yol trafiğe açıldı.
Fenerbahçeli taraftarlar, Şaşkınbakkal’dan, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı önüne kadar yapmayı planladığı yürüyüşte Bağdat Caddesi boyunca herhangi bir engelle karşılaşmadı.
Ne yazık ki bu yürüşte de istenmeyen görüntüler vardı. Taraftarlar şike soruşturmasıyla ilgili medyada yer alan haberler nedeniyle de yürüyüşü takip eden muhabirlere tepki gösterip zaman zaman müdahalede bulundu. Yaklaşık 25 kişilik taraftar grubunun saldırdığı NTV kameramanı ve muhabiri, yakında bulunan bir kafeye sığınarak 1 saat boyunca içerde mahsur kaldı. NTV ekibi olay yerine gelen polis aracılığıyla Bağdat Caddesi'nden uzaklaştı.

FENERİUM’DA SATIŞLAR ARTTI

Zor günler yaşayan Fenerbahçeli taraftarlarının takımlarına olan desteği Feneriumlar’da da sürdü. Fenerbahçe logolu her çeşit spor malzemesi, giyim eşyası, hediyelik eşyanın satıldığı Fenerium’larda hafta sonu adeta satış patlaması yaşandı.
Cumartesi ve pazar günü satışların yüzde 100 arttığını söyleyen Kulübün Fenerium’dan sorumlu yöneticisi Abdullah Kiğılı, “Taraftara çok teşekkür ediyoruz. Kulüplerine ne kadar bağlı olduklarını gösterdiler. Özellikle Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın altındaki mağaza ve Suadiye’deki mağazalara yoğun ilgi var. Aynı şekilde diğer mağazalarımızdan da inanılmaz şekilde alışveriş yapıldı” diye konuştu.
Temmuz ayının tatil ayı olmasına, alışveriş merkezlerindeki yoğunluğun bile azalmasına rağmen Fenerium mağazalarına büyük talep olduğunu vurgulayan Kiğılı, “Fenerbahçe’nin büyük derbilerinde Fenerium’larda elde edilen cironun yarısına temmuz gibi ölü sezon tabir edilen bir dönemde ulaştık. Taraftar ciddi manada kulubüne seve seve yardımcı oluyor ve sahip çıkıyor. Taraftarın böyle bir günde gösterdiği hassasiyet gözlerimizi yaşarttı” dedi.


BAŞKAN ÖZTÜRK’DEN DE DESTEK VAR

Fenerbahçe Kulübü’ne ve Kulüp Başkanı’na Aziz Yıldırım’a da bir destek de Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’den geldi. Yıldırım’ı gözaltındayken kaldırıldığı hastanede de ziyaret eden Başkan Öztürk, “Fenerbahçe'ye yapılmış olan uygulamadan dolayı son derece üzgünüm” dedi.
Başkan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
“Aziz Başkan’la benim kişisel dostluğum var. Ayrıca hem mensubu olduğum kulübün hem de belediye başkanlığı yaptığım ilçenin de takımının başkanı. Bu bakımından Aziz Başkanın gerek gözaltına alınması gerekse de tutuklanması bende derin izler yarattı. Kendisini hastanede de ziyaret etmiştim. Bir an önce Aziz Başkanın tahliye olmasını diliyorum. FB'nin seyircisiyle, yönetimiyle kenetlendiği bu zor günleri çok rahat aşacağını düşünüyorum. Çünkü Kurtuluş Savaşı’na katılmış ve bunun mücadelesini vermiş FB Kulübü'nün, ondan daha kötü olmayan bu sendromu çok rahat bir şekilde, birlik ve beraberlik içinde atlatacağını düşünüyorum. Gerek FB seyircisi gerekse de FB yönetimi olgun ama dik duruşuyla zaten bu tavrı sergiliyor. O bakımdan inanıyorum ki bu sorun herkesin ortak kanaati ve mutabakatıyla, kulubün adına ve Türk futboluna leke getirmeden çözülecektir.”

ŞİMDİYE KADAR NELER OLDU?

Sadece futbol kamuoyunu değil tüm Türkiye’yi sarsan futbolda şike iddialarına yönelik operasyon, 3 Temmuz Pazar günü sabah saatlerinden itibaren ülke gündemine adeta bomba gibi düştü.
Nefes kesen, her geçen gün flaş gelişmelerin yaşandığı operasyonun seyri de özetle şöyle:

-İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü, Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'inde 2010-2011 sezonunda bazı maçlarda şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiasına ilişkin soruşturma çerçevesinde, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün 3 Temmuz Pazar sabahaı başlattığı operasyonun ilk dalgasında 26 kişi tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi. Futbolda şike soruşturması kapsamında sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklanan 26 kişi arasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Fenerbahçeli Yönetici İlhan Ekşioğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun ve eski futbolcu Cemil Turan da bulunuyor.

-11 Temmuz’da başlayan ikinci gözaltı dalgasında ise eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, eski TFF Yönetim Kurulu üyesi, eski Bursaspor Başkanı Levent Kızıl ve kaleci Serdar Kulbilge ile Ankaragücü'nün eski yöneticisi Mümtaz Karakaya gözaltına alındı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen Şener ve Kızıl, yapılan sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. İfadeleri alınan Şener ve Özgener serbest bırakıldı. Trabzonspor Başkanı Şener, “200 bin lira kefaletle serbest bırakılsın” talebiyle sevk edildiği mahkemeden sadece yurt dışına çıkış yasağı aldı. Eski TFF Başkanı Özgener de, savcılık sorgusunun ardından serbest kaldı. Soruşturma kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyespor futbolcuları İbrahim Akın ve İskender Alın ile 4 Trabzonsporlu yönetici de gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında ifade vermek için emniyete çağırılan Beşiktaş Jimnastik Kulübü Asbaşkanı Serdal Adalı, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu için ise gittikleri emniyette gözaltı işlemi uygulandı.

-Şike soruşturmasını yakından takip eden Mehmet Ali Aydınlar’ın açıklaması ve ardından gelen UEFA’dan gelen açıklama Fenerbahçe Kulübü’nü ve taraftarlarını rahatlattı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun elinde herhangi bir delil ya da belgenin bulunmadığı, bu nedenle hehangi bir işlemin başlatılamadığını vurgulayan Aydınlar, “Bu konudaki disiplin soruşturması Cumhuriyet Savcılğı'nın ididianamesini hazırlıyıp mahkemece kabul edilmesinden sonra başlatılacaktır. Alacağımz kararların toplumun tüm kesimlerini mutlu etmeyeceğinin bilinci içerisindeyiz. Biz en doğru kararı vermeye çalışacağız. Bu konuda kamuoyunun desteğini rica ediyoruz.
Lig planlandığı şekliyle 5 Ağustos tarihinde başlayacak. 31 Temmuz tarihinde süper kupa karşılaşması Beşiktaş ve Fenerbahçe arasında oynanacak. Elimizde delil olmadan vereceğimiz kararın doğru olmayacağını düşünüyoruz. En doğru karar için doğru belgeleri, iddianameyi bekleyeceğiz” dedi.
Özgener’in bu konuşmasının ardından UEFA'dan da beklenen açıklama geldi. UEFA resmi internet sitesinde; Türkiye Futbol Federasyonu'nun Avrupa Kupaları için verdiği listeyi onayladığını açıkladı. Ancak kulüplerin şike yaptıkları tespit edilirse ihraç edilecekleri de belirtildi. Türkiye Futbol Federasyonu ile günlük olarak iletişim halinde oldukları belirten açıklamada, Avrupa Kupaları için kendilerine gönderilen listenin de onaylandığı açıklandı.
Ancak soruşturmada adı geçen takımların, suçlu olduklarının tespit edilmesi durumunda ise ihraç işleminin gerçekleşeceği belirtildi.

Haber Merkezi
 


ARŞİV