Futbolumuz bir ‘Ordinaryüs' daha yetiştirir mi?

Futbolun ordinaryüsü, sadece Fenerbahçe’nin değil, tüm sporseverlerin saygısını kazanmış ünlü spor adamı Lefter Küçükandonyadis, Kadıköy’den sonsuzluğa uğurlandı.

19 Ocak 2012 - 10:51

O’nu sadece bir sporcu, bir futbolcu olarak görmek, sadece bazı yönleriyle anlatmak, ifade etmek haksızlık olur. Bir futbolcu olarak sahadaki duruşu kadar toplum yaşamında, aile ocağındaki kişiliğiyle, Büyükada’daki komşuluk yaşantısıyla da bir bütün olarak anlamak, anlatmak gerek Lefter’i özellikle sporcu gençlerimize bundan sonra… “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” diyen ve tüm sporculara mesaj niteliği taşıyan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünü iliklerine kadar yaşadı ve örnek olacak güzel davranışlarıyla, sportmenliği, centilmenliği ve ahlakıyla hafızalara kazındı Lefter Küçükandonyadis. 22 Aralık 1925’te Rum bir balıkçı ile Türk annenin çocuğu olarak Büyükada’da dünyaya geldiğinde kim bilebilirdi ki yıllar sonra Lefter efsanesinin tüm Türkiye’yi saracağını hatta yurt dışına kadar yayılacağını.

EFSANE KOLAY OLUNMUYOR
Büyükada’da, adanın boş arsalarında başlayan küçük çocuğun futbol hikâyesinin, insanların hayranlığını kazanan bir efsaneye dönüşeceğini kim bilebilirdi ki…
Ve Taksim Spor Kulübü… Lefter öyle başarılıdır ki, kulübün büyükleri yaşını büyütürler ve nüfusta 16 yaşında görülen, bıyıkları bile terlememiş Lefter’i A takım kadrosuna alırlar bir an evvel. Besbelli biliyorlardı, fark etmişlerdi ki bu cevheri Türk sporuna kazandırırlar. Futbolumuz, sporumuz bir yıldıza gebedir artık. Kulübün büyüklerinin bu ustalık, tecrübe kokan hamlelerini boşa çıkartmayacaktır Lefter. 2 yılın sonunda vatani görev ve dönüş… 22 yaşında Fenerbahçe’nin kadrosundadır. 17 yıl sürer sarı lacivert renklerle tozlu sahalardaki futbol resitali. Üstelik bugünkü gibi de konforlu, çimenli değildir sahalar ve imkânlar… 1953-54 sezonunda gol kralı olduğunda artık “Ver Lefter’e yaz deftere” klişe oldu futbolun koşulduğu her mekânda. Fenerbahçe formasını tam 615 maçta terletti ve 423 golü deftere yazdı. Avrupalı boş durmaz Türkiye’de artan Lefter hayranlığı karşısında önce İtalyan kulüpleri sonra da Fransa kulüpleri talip olur Lefter için. 1 yıl süren Fiorentina transferinin ardından Fransa’nın Nice takımında oynadığı futbolla nicelerini hayran bırakır kendisine. Dedik ya Lefter kolay olunmuyor, hele de “Ordinaryüs” hiç… Milli formanın da hakkını verdi Lefter. Öyle ki Milli formayı 50 defa üst üste giyen ilk futbolcu olarak spor tarihimize geçti. Kaptanlık yaptığı Milli forma altında da tarihe geçti, 21 gollük rekorunu kırmak uzun yıllar kimseye nasip olmadı. Faal futbolculuk bitti o yine kopmadı futboldan, yurt dışındaki antrenörlük görevlerinin ardından ülkemizdeki takımları da çalıştırdı. Başarıları yöneticilik yaşamında da bitmedi.
Sahada rakiplerinin korkulu rüyası, saha dışında dost ve kardeşi gibiydi, evinde ise tam bir aile babası… Ya komşuluğu… Komşuluğu ise Büyükada’daki arkadaşlarının anlattığına göre sade, candan, çocukluğunun Lefter’i gibiydi. Çünkü şöhret onu hiç değiştirmemişti.
Dedik ya Lefter Küçükandonyadis kolay olunmuyor.
ÖRNEK OLARAK YAŞAYACAK
Lefter Küçükandonyadis 13 Ocak 2012’de aramızdan ayrıldı. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda adına bir tören düzenlendi ve taraftarlarla son kez vedalaştı futbolun ordinaryüsü. Sporcusu, yöneticisi, büyüğü-küçüğüyle onbinler uğurladı örnek spor adamını son yolculuğunda. Naaşı Büyükada’da toprağa verilmeden önce Lefter’in birleştiriciliğine tanıklık etti milyonlarca kişi gerek statta gerekse televizyonları başında. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ile birlikte spor camiasının yanı sıra Fenerbahçelisi de Galatasaraylısı da Beşiktaşlısı da formalarıyla oradaydı ve hep birlikte son görev yerine getirildi. Düzenlenen töreninin ardından, Lefter Küçükandonyadis’in naaşı Büyükada’ya götürülerek, Rum Ortadoks Mezarlığı’na defnedildi. Yaşantısıyla örnek insan Lefter Küçükandonyadis bundan böyle futbol sahalarındaki siyah beyaz fotoğrafları ile Fenerbahçe’nin meşhur çubuklu formalı fotoğrafı ve örnek sporculuğuyla hatırlanacak.
FB’NİN EFSANEVİ FUTBOLCUSUYDU
Fenerbahçe'de 1947-1964 yıllarında forma giyen Lefter Küçükandonyadis, 22 Aralık 1925'te İstanbul'da doğdu. Lefter, sarı-lacivertlilerde İstanbul Profesyonel Ligi'nde 2, Türkiye Şampiyonası'nda ise 3 kez şampiyonluk yaşadı. Kariyerinde 832 gol atan efsane futbolcu, Fenerbahçe formasıyla çıktığı 615 maçta 423 gol kaydederken, İstanbul Ligi'nde 1953-1954 sezonunda gol kralı oldu. 50 kez de milli formayı giyen “Ordinaryüs” lakaplı Lefter Küçükandonyadis, ayrıca yurt dışında İtalya'nın Fiorentina ve Fransa'nın Nice takımlarında oynadı. Lefter bir sene de Johannesburg'da antrenör futbolcu olarak görev yaptı. Lefter, futbolu 1965-66 sezonunda bıraktıktan sonra Samsunspor, Boluspor, Orduspor, Sivasspor, Mersin İdmanyurdu'nda teknik direktörlük yaptı.
Etiketler; lefter

ARŞİV