Futbolun efsanesi fotoğraflarla anıldı

Türk Futbolu’nun Ordinaryüsü Lefter Küçükandonyadis sergisi Adalar Müzesi’nde açıldı.

05 Temmuz 2012 - 13:59

MUSTAFA SÜRMELİ
Türk futbolunun efsane oyuncusu Milli Sporcu Lefter Küçükandonyadis anısına, Adalar Müzesi ve Adalar Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği sergi, 24 Haziran Pazar günü Büyükada Çelik Gülersoy Kültür Sanat Merkezi Sergi Alanı’nda açıldı. 15 Ocak 2012 tarihinde Büyükada Aya Nikola Rum Ortodoks mezarlığında sonsuzluğa uğurlanan Lefter için düzenlenen sergide, efsane futbolcunun yaşamından kesitler; dostlarının medya mensuplarının ve hayranlarının kendisi için yazıp söyledikleri; ailesi ve sporcu arkadaşları ile çok sevdiği Büyükada’da yaşadıkları fotoğraflarla ziyaretçilere sunuluyor.

LEFTER İÇİN ORADAYDILAR
Açılış konuşmasını yapan Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu kültürel değerlerimizi yitirdiğimiz bu zamanda Lefter sergisinin açılmasının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu sergi Lefter’in anısına yapılmış bir sergi; ama onun anısının çok daha ötesinde bir gönderme, bir güzelleme anlamını taşıyor. Çünkü bu sergi kaybolmakta olan insan yaşamının zenginliğine, her geçen gün yitirmekte olduğumuz kültürel zenginliğimize dikkat çekmesi amacıyla yapılmış olan bir sergi...” dedi. Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu da Adalar'ın birçok sanatçı, yazar ve bilim insanın yetişmesinde ev sahipliği yaptığını belirterek, değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması gerekliliğine dikkat çekti. Başkan Farsakoğlu, “İnsani değerlerimizi doğa güzelliklerimizi, kültürümüzü ve tarihimizi korumayı başaramazsak ve bunları ortadan kaldıran anlayışa dur diyemezsek geleceğimizi sağlam temellerle kuramayız. Bu yüzden hep birlikte bu değerlere sahip çıkmak ve korumak zorundayız” diye konuştu. Fenerbahçe Spor Kulübü Yöneticilerinden Talat Yılmaz ise, Lefter Küçükandonyadis’in sadece Fenerbahçe'nin değil, tüm Türkiye'nin sevgisini kazanmış efsane bir isim olduğunu söyleyerek, “Lefter’in adını bu şekilde yaşatmak hepimizi mutlu ediyor” ifadesini kullandı. Lefter'in eşi Stavrini Küçükandonyadis, Fenerbahçeli yöneticilere, taraftara ve Lefter'in sevenlerine katılımlarından dolayı teşekkür ederken, Futbolun Ordinaryüsü Lefter’in torunları Özcan ve Özlem Katmer böyle bir serginin açılışından dolayı onur duyduklarını ifade ettiler.Sergi açılışına Stavrini Küçükandonyadis, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanları Ali Yıldırım ve İsfendiyar Zülfikari, Genel Sekreter Talat Yılmaz, Yönetim Kurulu üyesi Yasemin Merçil, Kulüp Genel Müdürü Serkan Acar, Sanatçı Ediz Hun, Lefter’in dostları ve çok sayıda taraftar katıldı.Sergi bir yıl boyunca Büyükada Çelik Gülersoy Kültür Sanat Merkezi Sergi Alanı’nda ziyaretçilere açık olacak.

VER LEFTER’E, YAZ DEFTERE!
Sergi Küratörü Ersin Salman, “Bir güzel adada yaşıyoruz bildiğin gibi Lefter. Bir de güzelim bir yarımadada. Adamızı da, yarımadamızı da çok seviyoruz. Bu memlekete tutkunuz, aynen senin gibi. İşte geldik geçiyoruz, diye bakmıyoruz. Gelmişiz ve kalmışız buralarda. Hep beraber yaşıyor, hep beraber yaşamak istiyoruz. Kurdu kuşu, toprağı denizi, birbirine benzeyen benzemeyen insanıyla. Eğer bu coğrafyada, evini, adasını, toprağını, denizini, memleketini -ve insanını- hiç ayrım gözetmeden seven, birbirini dostça, insanca kucaklayan kişiler varsa, bunda senin payın önemlidir Lefter. İyi ki varsın, iyi ki birlikteyiz…” diyerek serginin anlamını paylaşıyor.
Rumcada Lefter (Elefterios), özgür anlamına geliyor. 22 Aralık 1924 tarihinde doğan Lefter’in babası Hristo balıkçılıkla, annesi Argiro ise terzilik ile uğraşıyordu. Rum kökenli aile, 20. yüzyılın başında Büyükada’ya göç etmişti. Futbola Büyükada’da başlayan Lefter, Fenerbahçe forması altında 615 maç ve 423 gole imzasını attı. Milli takımda ise 50 maç, 21 gol ve 7 kez kaptanlığı futbol tarihine yazdırdı. Ellinci milli maç madalyası alan ilk futbolcu ve milli takımda en çok gol atan üçüncü futbolcu oldu. Aslında Lefter’in geçmişi “ilk”lerle dolu: Yurt dışına bonservis ücreti alınmak suretiyle transferi yapılan, 1954 Dünya Kupası’nda 400’üncü golü atan ve yaşarken heykeli dikilen ilk futbolcu. Efsane futbolcu Lefter Küçükandonyadis zatürre nedeniyle tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde 13 Ocak 2012 tarihinde yaşamını yitirdi.

LEFTER KUPASI DÜZENLENECEK
7-8 Temmuz 2012 tarihinde ise Kınalıada Jarden Barsamyan Futbol Sahası’nda Lefter Kupası düzenlenecek. Turnuvanın açılış töreni 7 Temmuz Cumartesi günü 17.30’da yapılacak.
Etiketler; lefter

ARŞİV