Futbolun 'yaz keyfi' Bostancı'daydı

Kadıköy’ün bir zamanlar sayfiye yeri olan Bostancı semtinde, yaz gelince futbol mevsimi başlardı

30 Aralık 2015 - 19:39
Kadıköy’ün bir zamanlar sayfiye yeri olan Bostancı semtinde, yaz gelince futbol mevsimi başlardı
Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy’ün bir zamanlar bahçelik ve bostanlıklarıyla ünlü semti Bostancı’da yaz gelince futbol mevsimi başlar, semte gelen yazlıkçılar futbol takımları kurup, turnuvalar düzenlerdi.
Bostancıspor Kulübü’nün eski futbolcularından ve şimdi yönetim kurulu üyelerinden Mustafa Bilir, Bostancı semtinde eskiden birçok spor kulübünün bulunduğunu söylüyor. 1960’lı yıllarda futbol oynadığını, o yıllarda semtte Güven, Altınordu, Özbostancı gibi takımların bulunduğunu anlatan Mustafa Bilir, bizleri siyah beyaz fotoğraflar eşliğinde geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

ÖNCE DENİZ SONRA MAÇ
Gençliğinde Bostancı’nın bahçelik, bostanlıklarla dolu olduğunu, çimenlerle dolu boş arazilerde futbol oynadıklarını anlatan Bilir, “Bostancı semti tatil, sayfiye yeriydi. O yıllarda yaz tatilinde semtin sakinleri yazlık takımlar kurup aralarında turnuvalar düzenlerdi. Şimdi lokal binasının bulunduğu yerin az ilerisinde o yıllarda çayırlık olan arazide maçlar yapılırdı. Aşağı yukarı 2-3 bin kişiye oynardık. Maçlar akşam oynandığı için gün içinde denize girilir, yazlıkçılar denizden çıkıp dinlenir, maçını izler giderlerdi. Semtte spora ilgi daha çoktu.” diyor.
Sağ bek ve libero olarak yıllarca Bostancıspor’da forma giydiğini, o zamanlar mahalle takımlarının kendi aralarında maçlar yaptığını anlatan Mustafa Bilir, Bostancıspor’un 1965-1966 yıllarına ait siyah beyaz fotoğraftaki arkadaşlarını hatırladığı kadarıyla sayıyor.

YAZLIK TAKIMLARDAN BUGÜNE
1950’lerden itibaren yaz mevsimlerinde kurulan mahalle takımları semtte futbol turnuvaları düzenliyordu. 1992’de ise Bostancıspor Kulübü federe olup, İstanbul Amatör Futbol Ligleri’ne katılmaya başladı. Bostancıspor günümüzde semtte 200 gencin lisanslı olarak futbol branşında spor yapmasına vesile oluyor. A takımın yanı sıra minik yıldızlar, U 11,12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 yaş kategorilerinde İstanbul Amatör Futbol liglerinde yer alıyor. Spor okulları da bulunan Bostancıspor amatör ligde A takım düzeyinde 10 şampiyonluk yaşadı. Genç takım düzeyinde 2000’de Türkiye 4.’lüğü elde edildi. U 16’da ise geçtiğimiz yıl yenilgisiz 103 golle şampiyonluk kazanıldı.

HEDEF ŞAMPİYONLUK
Bostancıspor Kulübü geçtiğimiz günlerde yeni başkanını seçti. Minnet Yalçın, Bostancıspor Kulübü Başkanı oldu. Bostancıspor Kulübü’nün yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Minnet Yalçın, A. Mustafa Pala, Mehmet Kaya Ok, Eser Lale, Ramazan Oral, Fatih Bilir, Mustafa Bilir, Resul Çulha, Tekin Torunoğulları, Salih Sorucu, Mehmet K. Erdoğdu.
İstanbul Süper Amatör Ligi 3. Grupta yer alan Bostancıspor’un bu yıl Süper Amatör Lig’de iyi mücadele verdiğini söyleyen Yalçın, “Bu yılki hedefimiz Süper Amatör Ligi’nde kalmak. Acıbadem ile birlikte Kadıköy’ün süper amatördeki iki takımından bir tanesi Bostancıspor. Semt sakinlerimizin desteğini bekliyoruz” dedi. Gelecek sezon beklentilerini anlatan Yalçın, “Bostancıspor’un hedefleri hiç küçük olmadı. Bu sezon da süper amatörde kalıp, daha üst liglere çıkmayı hedefliyoruz ama tabi bu da maddiyatla oluyor. Bunun için gerek semt sakinlerimizin gerekse belediyemizin desteğini bekliyoruz” diye konuştu. Kadıköy’de amatör futbol kulüplerinin stadyum ihtiyacı olduğunu da söyleyen Yalçın, “Gönül ister ki kendi ilçemizdeki statlarda futbol oynayalım. İlçemizde bir stadyum olmaması nedeniyle başka ilçelerdeki statlarda maçlar yapıyoruz” diyerek bir özlemini de dile getirdi.

YILLARDIR SPORLA İÇ İÇE
Kulübün yeni başkanı Minnet Yalçın 1968 Malatya doğumlu. 1977’den bu yana Bostancı’da yaşıyor. Semtinde ticaretle uğraşıyor. Bostancı’nın apartmanlarla dolmadığı dönemlerde spora başladığını söyleyen Yalçın, Bostancı Altınordu takımında 1985-86 yıllarında futbol oynadı. Özbostancıspor’da da başkanlık yaptı.  Yaklaşık 15 yıldır Bostancıspor’da çeşitli görevlerde bulundu. Daha sonra Özbostancı ile Bostancıspor’un birleştiğini söyleyen Yalçın, Bostancıspor’un 1992 yılında İstanbul Amatör Futbol Liglerine katıldığını belirtti.
Futbol oynadığı dönemleri anlatan Yalçın da “Futbol oynandığımız dönemde ayakkabılarımızı kendimiz alır formalarımızı evimizde yıkardık. Çamurlu sahalarda idman yapar, duş alamazdık eskiden. Şimdi öyle değil” dedi. Kulüpte herkesin özveriyle çalıştığını söyleyen Yalçın, çocuklarının spor yapmasını isteyen ailelere kulübün kapılarının ardına kadar açık olduğunu söyledi.


ARŞİV