Geleneksel kürekçiden denizci kahvesi

Kürek çekerek, Türkiye ve Avrupa’nın pek çok kentine yolculuk yapan denizci Hüseyin Ürkmez, Kalamış’ta açtığı mekânında yolculukları sırasında kullandığı kayıklarını ve malzemeleri sergiliyor.

07 Ağustos 2014 - 15:50

Gökhan KARAKAŞ

Geleneksel kürek sporunu sürdüren tek denizci olan Hüseyin Ürkmez, ülkeler arasında seyahat ettiği kayıklarını Kadıköy’de sergiliyor. İtalya ve Yunanistan’a kadar küreklerini çektiği kayıklarından 3 tanesini 4 metrekarelik dükkâna sığdıran denizci, ziyaretine gelenleri İngilizlerin Çanakkale Savaşı’nda kullandığı bir kayıkla gezdiriyor.
1999’da Marmara’da ki fok ve deniz kaplumbağaları için İstanbul'dan Marmaris'e, 2000’de deniz kirliliğini protesto etmek için Kocaeli’nden Çanakkale’ye, 2001’de Caretta Carettalar için Marmaris'ten İskenderun'a, 2003’te Piri Reis anısına İstanbul’dan Gelibolu’ya, 2005’te Sadun Boro için İstanbul'dan Atina'ya, 2006’da Karadeniz’deki kirliliği protesto etmek için Amasra’dan Bozcaada’ya, 2008’de Türk-Yunan dostluğu için Kuşadası’nden Samos’a, 2010’da İstanbul’dan Selanik’e, 2011’de Selanik’ten İzmir’e, 2012’de ise Truva Savaşı’nda yer alan Bartınlıları hatırlatmak için Bartın’dan İtalya’nın Padova kentine kadar kürek çekerek giden Hüseyin Ürkmez; geleneksel kürekçiliği anlatmak için çalışmalarını sürdürüyor.
 
74 YILLIK KAYIKLA GEZDİRİYOR
 
Kalamış’ta bir dükkân kiralayan Ürkmez, yaklaşık 10 bin mil küreklerini çektiği 3 kayığını da dükkâna sığdırdı. Yolculukları sırasında kullandığı uyku tulumları ve kamp malzemelerini de sergileyen denizci, denizseverlere yaşadıklarını anlatıyor. Türkiye’nin tek geleneksel kürek sporcusu olan Ürkmez, kayıkları görerek merak edenlerin sorularını cevaplarken yaşadığı ilginç anıları da aktarıyor. Herhangi bir ücret almadan kamp malzemelerini kullanarak çay ya da kahve yapan Ürkmez, ziyaretçileriyle daha sonra 1915’ten kalma bir kayık ile gezintiye çıkartıyor. Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz piyadelerinin çıkarma yaptığı kayıkla Kalamış’tan açılan Ürkmez, böylece deniz kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlıyor. Ürkmez, “Eski denizcilerin Piyade dediği İngiliz kayığı küçük bir gezinti yapıyoruz. 1915’te Çanakkale Savaşı’na katılan kayığı örnek alan Ayvansaray’da ki ustaların 1940’da yaptığı kayıkla gezinti yapıyoruz. Denizciliği ve denizi tanıtırken hiç maddi beklentim yok” dedi.

ARŞİV