Geleneksel sporlarımız hakkında bir çalışma

“Türk Dünyası’nda Ortak Sporlar” isimli kitapta geleneksel sporlarımızın, günümüz sporlarıyla olan ilginç bağlantılarını keşfedeceksiniz.

26 Şubat 2014 - 16:06

Mustafa SÜRMELİ
 
İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Basın Danışmanı aynı zamanda Avrasya Kültür ve Spor İşbirliği Derneği Başkanı Gazeteci Ahmet Tüzün tarafından ayrıntılı bir çalışmanın sonunda ortaya çıkan “Türk Dünyasında Ortak Sporlar” adlı kitap, spor tarihimize ışık tutuyor. Birbirinden farklı ve ilginç adını bile belki de duymadığımız geleneksel sporlara yer verilen eserde, günümüz spor branşlarına benzer sporların birçoğunun kökeninin aslında Orta Asya’ya uzandığını keşfedeceksiniz.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü yayınlarından çıkan kapsamlı eserde; bozkır atlılarının savaş dansı gökbörü, 4 bin yıllık Türk zekâ sporu dokuz kumalak (mangala), kartalla avcılık, Türk Mücadele, Savunma ve Kılıç sporu Matrak gibi ilginç dallar, rekorları hâlâ kırılamayan geleneksel okçularımız, binicilerimiz, ciritçilerimiz ve bugün birçok modern sporun temelini teşkil eden tarihi sporlarımız ele alınıyor.

GAZETECİ VE EĞİTİMCİ BİR YAZAR
Ahmet Tüzün, 1957 yılında Bursa’nın Mustafa Kemalpaşa ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Mustafa Kemalpaşa’da yaptı. 1976 yılında Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nden1980’de mezun oldu. Lisans tamamlama ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu oldu. 1987’de gazeteciliğe başladı. Türkiye Gazetesi Spor Servisi, Yazı İşleri Müdürlüğü Almanya Servisi ile Akşam, PasFotomaç ve Tercüman gazetelerinde çalıştı. Ufuk Ötesi Gazetesi ve Basın Birliği Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlandı. 2004’ten itibaren İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde basın danışmanlığı yapan Tüzün, İstanbul Gençlik ve Spor Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Hazırladığı “Türk Dünyası Güreş Turnuvası ve Kültür Şöleni” projesi, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 2005 yılından itibaren her yıl uygulanıyor. Tüzün, 2011’de kurulan Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği’nin kurucu başkanı. 
Ahmet Tüzün’ün “Gökkuşağı Vurgunları” isimli romanı, 2008’de Bilgeoğuz Yayınları’ndan çıktı. “Türk Dünyasında Ortak Sporlar” isimli araştırma kitabı, 2010’da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yayınlandı.

ARŞİV