Hakem Dinçdağ: 'Futbol herkesindir'

Eşcinsel olduğu için hakemlik görevinden ihraç edilen Halil İbrahim Dinçdağ; sporu, nefreti ve ayrımcılığı Kadıköy’de düzenlenen panelde anlattı

21 Mayıs 2015 - 16:28
 
Eylül BİROL

2009 yılında il hakemi olarak görev yaptığı sırada, eşcinsel olduğu için görevinden ihraç edilen Halil İbrahim Dinçdağ, “Sporda Homofobi ve Cinsel Ayrımcılık” söyleşisi için Kadıköy Kargart’ın konuğu oldu.

Söyleşide Dinçdağ, kendi davasının sürdüğünü ve bunun dışında birçok insanın cinsel yönelimleri yüzünden baskı gördüğünden bahsetti. Dinçdağ, “Maçları yönetirken de hakemler çokça cinsiyetçi ve homofobik küfürler ve hakaretlerle karşılaşıyor. Çünkü futbol erkek bir spor olarak kodlanıyor” dedi.

“KİMSE TARAFSIZ DEĞİL”

Türkiye’de futbolu yönetenlerin çok objektif olduklarını iddia ettiklerini ancak bunun hiçbir zaman icraata dökülmediğini söyleyen Dinçdağ, “Sadece homofobi değil, geçtiğimiz günlerde Kocaeli’de kadın ve erkek hakem sevgili oldukları için kadın hakem görevinden alındı.” diyerek cinsiyet eşitsizliğine de bir örnek verdi.

Sporda homofobinin ve ayrımcığın düzeltilmesi için anayasal düzenlemenin şart olduğunun altını çizen Dinçdağ, bu düzenlemenin tek başına yetersiz olduğunu, kâğıt üzerinde kalmaması için çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. LGBTİ bireylerin spordan uzak durmamasını isteyen Dinçdağ “Futbol erkek işidir” gibi ön kabullerin oldukça tehlikeli olduğunu da vurguladı.
Dinçdağ, “Davayı kazandıktan sonra hakemliğe döneceğim. Kimse korkmamalı, birbirimize destek olmalıyız. Bu tarz davaların üstü kapatılmamalı ki insanlar bundan güç bulsun. Bunun için uğraşacağım” dedi.

ERKEKLİK OFSAYTA DÜŞÜNCE

Hakem Halil İbrahim Dinçdağ’ın öyküsü, gazeteciler Burcu Karakaş ve Bawer Çakır’ın hazırladığı “Erkeklik Ofsayta Düşünce” adlı kitaba da konu oldu. İlk baskısı Aralık 2013’te yapılan kitapta Dinçdağ, kendisiyle yapılan uzun söyleşide, futbolun erkek ortamındaki macerasını anlatıyor. İletişim Yayınları / 182 sf / 16.30 TL


ARŞİV