Hayatın da ordinaryüsüdür Lefter…

Fenerbahçe Kulübü’nün 102. kuruluş yıldönümü olan 2009 yılında Kadıköy Kuşdili Parkı'nda heykelinin açılış töreni yapılan futbolumuzun ‘ordinaryus’ lakaplı sevilen ismi Lefter’e Gazete Kadıköy...

30 Aralık 2010 - 14:22

Futbol oynadığı yıllarda attığı birbirinden nefis gollerle “Ordinaryüs” lakabını alan ve taraflı tarafsız herkesin gönlünde taht kuran Türk futbol tarihinin unutulmaz ismi Lefter, Türkiye ve Kadıköy için çok büyük bir değer.
Bilindiği üzere Atina’da rahatsızlanan efsane futbolcu Lefter Küçükandonyadis bir süre önce İstanbul’a getirilmiş ve tedavisine Türkiye’de devam edilmesi kararı alınmıştı. Gönül verdiği sarı-lacivert renklerle bezeli forma altında sergilediği sportmenlikle tüm zamanların örnek sporcuları arasında yer alan değerli spor adamına kulübü Fenerbahçe’nin yöneticileri yakın ilgi göstermiş, tarihe geçen önemli şahsiyet için adeta seferber olmuşlardı.
Şükür Allah’a ki, örnek spor adamının sağlığı her geçen gün iyiye gidiyor. Usta ayak 86 yaşına girdi. Kendisine Gazete Kadıköy olarak sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyoruz. Edinilen bilgiye göre rahatsızlandığı günlerde eşinden sonra aşık olduğunu ifade ettiği Büyükada’yı ve arkadaşlarını sormuş değerli büyüğümüz. Sportmenliğiyle yıllarca ayakta alkışlanan Lefter, rahatsızlığı nedeniyle sıkıntılı geçirdiği günlerde dahi yaşadığı yerleri ve arkadaşlarını özlediğini ifade etmiş, bir an önce onlara kavuşmak istediğini vurgulayarak, son zamanlarda unutulmaya yüz tutmuş insani bir erdem olan vefa duygusunun bir örneğini ders olacak nitelikte sergilemiş.
Öyle ya Lefter kolay olunmuyor...
Dünya ve Türk spor tarihi birçok sporcu gördü ününden, kibrinden yanına yaklaşılmayan fakat günümüzde adı bile hatırlanmayan… Her şeyden önce şan ve şöhretin geçici; kişiliğin, insani duyguların ise daim olduğunu yaşamı, örnek duruşuyla gösterdi hepimize büyük usta Lefter bir kez daha.
Fenerbahçe Kulübü’nün 102. kuruluş yıldönümü olan 3 Mayıs 2009 tarihinde Lefter’in Kadıköy Kuşdili Parkı'nda heykeli açılmıştı. Törene Lefter de katılmıştı. Hangi futbolcunun heykeli dikildi Metin Oktay ve Lefter dışında bugüne kadar? Hangisi hem sporculuğu hem de insani taraflarıyla yıllarca hatırlandı, ölümsüzleşti, hatırlayanınız var mı? Türk sporseverinin bir göstergesiydi Lefter’in heykelinin yapılması da. Ama tüm sporseverlerin sevgisini ve takdirini kazanmasını bilmişti Lefter.
BİR FUTBOLCU LEFTER GİBİ OLMAK İSTER
22 Aralık 1925'te, İstanbul'da doğdu. Futbola Taksim Spor Kulübü’nde başladı. 1947'de ise sarı lacivertli renklere katıldı. Fenerbahçe formasıyla İstanbul Profesonel Ligi’nde 2, Türkiye Şampiyonası’nda 3 şampiyonluk yaşadı. 50 defa milli formayı giyen ilk oyuncu olarak tarihe geçen Lefter takıma 8 kez kaptanlık yaptı. Türk futbolunda 50. Milli Maç altın madalyasını alan ilk futbolcu oldu.
Fenerbahçe formasıyla 615 maçta, 423 gol atan Lefter, Türk Milli Takımı formasıyla 50 maçta 22 gol kaydetti. Golcülüğünden dolayı kendisi için “Ver Lefter'e, yaz deftere!” sloganı klişe hale gelirken, futboldaki ustalığından dolayı “Ordinaryüs” sıfatıyla anıldı. 1951’te 17 bin 500 liralık transfer ücretiyle İtalya'nın Fiorentina takımına transfer oldu. 1951–1953 seneleri arasında, Fiorentina ve Fransa'nın Nice takımlarında forma giydi. Türkiye’ye döndükten sonra tekrar Fenerbahçe forması giydi. 1953 - 1954 sezonunda gol kralı oldu. 1964’te Fenerbahçe’de futbolu bıraktı. Bırakırken bile örnek bir davranış sergiledi. 10 numaralı formasını soyunma odasında malzemeciye teslim etti. Futbolu bıraktıktan sonra Yunanistan'ın Egaleo, Güney Afrika'nın Johannesburg takımlarında futbolcu ve antrenör olarak yer aldı. Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Boluspor'da teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra da bir süre spor yazarlığı yaptı.
SEVGİSİ TÜRKİYE SINIRLARINI AŞTI
Tarih 1948 yılının 23 Nisan günüdür… Yer Yunanistan, Panathinaikos Stadı… Tipik bir Akdeniz bahar günü, Türk ve Yunan Milli Takımları özel bir maç için karşı karşıya gelmişler, her iki takım taraftarları takımlarının mutlak galibiyeti için tribünlerdeki yerlerini heyecanla almışlardır. Maç başlar, tezahüratlar da… Her iki takım futbolcuları takımlarının galip gelmesi için canhıraş bir mücadele içindedirler. Maçın 20. dakikasında gelen gol ile Panathinaikos Stadı sessizliğe bürünür. Golü atan futbolcu Türk Milli Takımı’nın 23 yaşındaki Fenerbahçeli gencecik futbolcusu Lefter Küçükandonyadis’tir. Yunan taraftarları ve kamuoyunun önemli bir bölümü yenilgi sonrası o anki duyguyla Lefter’i istenmeyen adam ilan ederler. Yaşananlar birer anı olarak kalır hafızalarda.
Ve 62 yıl sonra bugün… Sahaların Ordinaryüsü ciddi bir rahatsızlık geçirir tatil için gittiği Yunanistan’da. Hem Türk halkı hem de Yunan halkı örnek sporcunun yaşamından endişe eder, bir an önce sağlığına kavuşması için dua ederler. Panathinaikos Spor Kulübü özel doktorlarını seferber eder Lefter için. Aynı hareketlilik Ege’nin karşı yakasında da söz konusudur. Fenerbahçe, tüm dinamikleriyle Lefter için gerekli ne varsa yapmaktadır. Özel uçakla getirilir Türkiye’ye. Bir gerçek bir kez daha anlaşılır: Kalıcı olan dostluktur, kardeşliktir… Sevgi daha ağır basmıştır, Lefter’e olan sevgi örneği... Yaşadıkça gerek sporculuğunla gerek erdemlerinle örnek olmaya devam edeceksin LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS!..


Mustafa SÜRMELİ
 

Etiketler; lefter

ARŞİV