Haydarpaşa Demirspor kapanmanın eşiğinde

Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Haydarpaşa Demirspor, zor zamanlar geçiriyor. Kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan kulübün sıkıntılarının temel sebebi maddi giderlerin sabit kalmasına rağmen, gelirlerin sürekli azalması...

18 Eylül 2020 - 10:16

Haydarpaşa Demirspor, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde kurulsa da şu anda kurumdan hiçbir destek alamıyor ve üstüne kullandığı arazi için kira ödüyor. 

Tüm bu olumsuzluklar 4-5 yıldır sürerken bir de salgının başlamasıyla Orgeneral Şahap Gürler Caddesi’nde kulübe ait halı saha da kapandığı için maddi kazançlar durma noktasına geldi. Kulübün olduğu arazideki otopark tek gelir kaynağı ve aylık olarak TCDD’ye ödenen kira bedeli 7 bin TL. Şu anda Demirspor, sadece altyapı kulübü olmuş durumda. Geçmişte güreş, atletizm, judo, masa tenisi, futbol gibi alanlarda faaliyet gösteren kulübün şu an sadece futbol altyapı faaliyetleri devam ediyor.

“GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR”

Kulüp yöneticisi ve antrenörlerle kulübün durumunu, amatör branşların karşılaştıkları zorlukları konuştuk.

10 senedir Haydarpaşa Demirspor kulübünün yöneticiliğini yapan İsmail Çiloğlu, kulübün şu anda en büyük sıkıntısının maddi sıkıntılar olduğunu belirtirken, “Gelirler, giderleri karşılamıyor. Her ay eksideyiz ama bir şekilde döndürmeye çalışıyoruz kulübü. Futbolda A takımı, genç takım vardı kapattık, güreşte iki branş vardı birini kapatmak zorunda kaldık. Şu anda altyapı kulübüne döndük. Pandemi de ekstra gelir kaybına neden oldu. En büyük gelir kaynakları halı saha ve otopark. Bilindiği gibi halı sahalar daha yeni açıldı. Gider hep aynı, gelirler sürekli azalıyor. Kimseden aidat almıyoruz, para istemiyoruz. Bizim tarzımız ve inancımız bu. Böyle olunca da zorlanıyoruz tabii ki.” dedi.

YERLİKAYA’YI YETİŞTİREN KULÜP

Muttalip Yerlikaya ise güreş antrenörü ve aynı zamanda milli sporcu Hamza Yerlikaya’nın kardeşi. Yerlikaya, “30-35 senedir bu kulüpteyim. Kendim de burada güreştim” dedikten sonra şunları söyledi: “Güreşte bir tercih yapmak zorunda kaldık. Sporcunun yol parası var, onu bile veremez hale geldik. Çoğu da çalışıyor. Önceden 3-4 bin lira dağıtırken sporculara, şimdi bu para 900 liraya düştü. Normalde bir sporcunun alacağı parayı 10 kişiye dağıtıyoruz. Sporcuların giderini karşılamayınca kimse gelmiyor. Salgından dolayı açık olan branşımız da çalışmıyor. Güreşte zaten olimpiyatlarda güreşecekler dışında altyapının tamamı bitmiş durumda. Kulübün güreş geleneği çok eski, esas branşlardan biri. Kardeşim Hamza Yerlikaya da bu kulüpten çıkmıştır. Remzi Öztürk, Serhat Balcı, Salih Bora, Serhat Karadağ, Fatih Koyuncu, Hamit Kaplan gibi isimler bu kulüpten. Hepsi Avrupa’da mücadele etmiş isimler. Şimdi sıfıra yakın bir hale geldi kulüp. Sorunun temeli ise şu, eskiden demiryolu bünyesinde çalışanlar alınıyordu ancak şimdi kadro yok, verilmiyor. Kamu, sporu ve kulüpleri destekliyordu artık böyle bir şey söz konusu değil.”

39 yıldır kulüpte sporcu ve antrenör olarak çalışan Ömer Ayten de 1980’lerde kamunun sporu desteklediğini ancak artık elini çektiğini söylüyor: “1980’lerde spor özendirildi ve işçi kadroları tahsis edildi. Sporcular aynı zamanda demiryolunda personeldi eskiden. Daha sonra bunun önü kesildi. İşçi amiri eskiden buraya işçi alabiliyordu ancak bu engellendi. Tekel, demiryolu, şeker kulüpleri vardı eskiden şimdi hiçbiri yok.”

“KADIKÖY’DE YER YOK”

“Tüm amatör spor kulüplerinin ortak sorunu gelirlerinin olmaması” diyen Ayten, şöyle devam ediyor: “Güreş için salon lazım, futbol için saha lazım. Kadıköy ilçesi sınırları içindeki nizami tek futbol sahası Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı. Başka bir saha yok. Fikirtepe’de kentsel dönüşümden sonra alanlar, ilçe belediyesine değil Bakanlığa teslim edildi. Yer yok. Kadıköy’de şu anda 12 tane kulüp var hiçbirinin sahası yok. Ataşehir’de sahalar var, orada da söz hakkımız yok. Para vermeniz gerekiyor oralarda oynamanız için. Bu kulüp neredeyse 100 yaşında. Futbol, güreş, judo ve masa tenisinde faaliyetlerine devam etmeye çalışıyor. Elimizde kala kala bir otopark ve küçük bir saha kaldı. Orada da sıkıntılar var. Bu alan için sadece TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’ne aylık 7 bin lira para ödüyoruz. Geçmişten beri birikmiş kira borçları 400 bin liraya yakın. Kulübün bu kiraları ödemesi mümkün değil ve kulübün geleceği belirsiz.”

Tek amaçlarının çocukları sokaktan alarak, sporu teşvik etmek olduğunu söyleyen Ayten, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Artık çocuklara ayakkabı bile alamıyoruz. Kadıköy’ün merkezinde bir kulübüz ama sporcu bulmakta zorluk yaşıyoruz. Hiçbir ücret talep etmeden tüm eğitimlerini üstleniyoruz. Gelsinler, antrenmanlarımızı ilzesinler.” 

“ÇOCUKLARINIZ GETİRİN, SPORA TEŞVİK EDİN”

Ahmet Polat ise yaklaşık 5 yıldır Haydarpaşa Demirspor’da futbol takımının antrenörlüğünü yapıyor. Polat, futbolda 2004, 2005, 2006 doğumlularla birlikte gruplar oluşturduklarını söylüyor ve ekliyor: “Biz bu olaya sadece futbolcu yetiştirmek olarak bakmıyoruz, topluma en iyi şekilde bu çocukları kazandırmak istiyoruz. Aileler, koşullar gereği çalışma zorundalar ve çocuklar evde yalnız kalıyor. Biz onları buraya kazandırarak burada onlara babalık, abilik yapıyoruz.”

“Umarım pandemiyi atlatırız” diyen Polat, şöyle devam ediyor: “Ligler başlayacakmış gibi çalışıyoruz. Bir çağrımız var; ailelerimiz çocuklarını getirsinler buraya, eğitimlerimizi nasıl yaptığımızı görsünler. Gözlerinin arkada kalmayacağından eminim. Haftanın beş günü antrenman yapıyoruz, çocukların ders programlarına göre ayarlıyoruz. Çocuklarımızın önlerini de açıyoruz, geçen sene 4 oyuncumuzu Beşiktaş aldı. 40’a yakın sporcumuz var, gelsinler, bizi tanısınlar, sahip çıksınlar, çocuklarını göndersinler istiyoruz.”

OYUNCULAR VE TARAFTARLAR NE DİYOR?

16 yaşındaki Deniz ise şu andaki Haydarpaşa Demirspor futbol takımının kaptanı. 7 yıldır kulüpte top oynayan Deniz, “İlk başta daha kalabalıktı. Şu anda kemik bir takım oluştu ve buradaki arkadaşlarımızla turnuvalara çıkıyoruz. Yeterli mi değil ama çabalıyoruz. Karşımızdaki takımların hepsi büyük sahalarda çalışıyor. Biz daha küçük sahada çalışsak da Ahmet hocamızın verdiği emekle daha iyi olmaya çalışıyoruz. Futbol oynamak ve Demirspor’da oynamak çok güzel bir his. Burayı ailem gibi görüyorum.” diye konuştu.

Haydarpaşa Demirspor’un bir de taraftar grubu var: Khalkedon. Taraftar grubu da kulübün yaşadığı bu durumdan rahatsız ve bir an önce Kadıköylülerin desteğiyle kulübün tekrar eski günlerine dönmesini umut ediyor. 

Khalkedon taraftar grubundan Doğukan Uçan, şunları söylüyor: “Haydarpaşa Demirspor, demiryolu işçilerinin kurduğu bir takımdır ve tarihi başarılarla doludur. Başarılardan çok pes etmemesiyle  tarih yazmıştır. Kulüp şu anda maddi sıkıntı çekiyor. Öyle ki altyapıdaki çocuklar, antrenmana gelirken kendi suyunu kendisi alıyor. Eski kramponlarla oynuyorlar ve bu çocuklar destek istiyor. A takım bir süreliğine olmayabilir ama bu çocuklar geleceğin A takımı bence. Khalkedon taraftar grubu da bu kulübe destek olmak için kuruldu. Yanında olmak için kulübü sonuna kadar destekleyeceğiz. Kadıköy halkını da Khalkedon taraftar grubu ile birlikte kulübe destek olmaya çağırıyoruz.”


ARŞİV