Hedefim Milli Takım'a seçilmek…

Türkiye ve Kadıköy’ün seçkin Karate hocalarından Hakkı Koşar’ın öğrencisi Mustafa Karaçalı, Türk Karate Milli Takımı’na seçilmek için mindere çıkıyor…

10 Mart 2011 - 14:09

Türkiye ve Kadıköy’ün seçkin Karate hocalarından Hakkı Koşar’ın öğrencisi Mustafa Karaçalı, Türk Karate Milli Takımı’na seçilmek için mindere çıkıyor…
Dünya Karate Federasyonu (WKF) tarafından düzenlenen Avrupa Şampiyonası öncesi milli sporcuların belirlendiği İstanbul bölge elemelerinde ilk 8’e girmeyi başaran Karaçalı, Dalaman’daki elemeleri başarıyla geçerse Milli Takım’a girecek.
11-13 Mart 2011 tarihleri arasında Muğla’nın Dalaman ilçesinde yapılacak Türkiye Büyükler Karate Şampiyonası’na hocası Hakkı Koşar nezaretinde hazırlanan Mustafa Karaçalı, “Hedefim Milli Takım’a çıkma onurunu yaşamak, bayrağımızı Avrupa’da dalgalandırmak” dedi.

AİLE BOYU KARATE

Halen Kadıköy Belediyesi Mali Hizmetler Departmanında görev yapan ve aynı zamanda grafik-web tasarım ve yazılım uzmanı olan Mustafa Karaçalı’nın karate sporu ile tanışması oldukça ilginç olmuş. Çocuklarını kaydettirmek için gittiği karate salonunda Karate’nin Türkiye’deki en önemli isimlerinden Hakkı Koşar ile tanışan ve siyah kuşağa kadar yükselen Mustafa Karaçalı, usta eller ve titiz çalışmalar neticesinde bugün ulusal ve uluslararası turnuvaların da çekinilen sporcuları arasına girmeyi başardı.
“2007 yılında 1996 doğumlu ikiz çocuklarımı arkadaş ortamında ve sosyal yaşamda daha aktif, çevresine saygılı ve uyumlu olabilmeleri için Koşar Karate Do Kulübü’ne götürdüm. Orada daha önceden de tanıdığımız Hakkı Koşar hocamızı spor vesilesiyle daha yakından tanıma olanağı buldum. Hakkı Koşar hocam beni de karate yapmam konusunda ikna etti. Böylece karate sporuyla tanıştım. Hocama bu nedenle büyük şükran borçluyum. Meğerse çocuklarımın ufkunu açmak için gittiğim spor merkezinde karate ve ufkumu geliştiren Do felsefesiyle tanıştım” dedi.
Mustafa Karaçalı’nın ilgilendiği tek spor dalının karate değil. On parmağında on marifet mi ya da bir koltukta iki karpuz mu dersiniz; basketbol, futbol, masa tenisi, bowling, bilardo sporlarını da başarılı bir şekilde icra ediyor kendisi.
“Beş kişilik küçük bir aileyiz. Eşim hariç bütün hepimiz karateye gönül verdik. Bizim ilk göz ağrımız ikizlerimiz kızım Gülfidan ve oğlum Abdulkadir siyah kuşak sahibi. İkisi de World Traditional Fudokan Shotokan Karate Do Federation (Dünya Geleneksel Karate Federasyonu) milli karatecileri. İkisinin de Orta Asya Karate Şampiyonası’nda kata ve kumite dallarında birincilik ve ikincilikleri bulunmaktadır. Onlardan ziyade 2006 doğumlu olan küçük oğlum Abdulmuttalip’in, antremanlarda usta bir büyüğün verdiği derslere konsantrasyonu bozulmadan iştirak etmesi beni daha çok mutlu ediyor” diyen Karaçalı, 8. Dan derecesine sahip Hakkı Koşar’ın sahibi olduğu Koşar Karate Do Kulübü’nde geleneksel karateye ve do felsefesine ait önemli bilgiler edindiğini ve bunu hayatına yansıttığını söyledi.

SPOR STRESTEN UZAK TUTUYOR, RAHATLATIYOR

İstanbul’da yaşamanın stresli bir yaşamı da beraberinde getirdiğini, o nedenle insanlara stresten, sıkıntıdan korunmaları ve kurtulmaları için spor yapmayı tavsiye ettiğini söyleyen Karaçalı, sporun ruh ve beden sağlığını korumak için yapılması gerektiğini düşünüyor. Sporun kendisine kazandırdığı pek çok olumlu davranış olduğunu, en önemlisi sinirlenmemeyi ve sakin olmayı öğrettiğini söyleyen Karaçalı, “Karate ile tanışmadan önce olur olmadık şeylere sinirlenirken şimdi böyle durumları gülerek geçiştiriyorum. Gergin bir durumda sabır göstermeyi, insanlar arasındaki gerginlikleri yumuşatmayı tercih ediyorum. Günümüz ağır yaşam koşulları altında gerilmemek mümkün değil. Bu ortamlarda zaman zaman istenmeyen davranışlarla karşılaşabiliyoruz. Bazen bunlar insanların birbirlerine zarar vermesine kadar varan üzücü durumlara neden olabiliyor. İşte bu durumlarda hocalarımızdan aldığımız Karate Do Felsefesi bize her zaman sabırlı olmamızı, insanlara zarar vermememiz gerektiğini öğretti. Hakkı Koşar hocamızın biz öğrencilerine derslerde sık sık vurguladığı gibi amacımız canlılara hayatlarında kolaylık sağlamak ve onlara asla zarar vermemek. En basit anlamıyla Do Felsefesi sevgi, saygı ve karşıdakine zarar vermeme prensibine dayanır. Karate Do da bu felsefeyi benimsediği için sevgi, saygı ve karşıdakine zarar vermeme prensibine dayanan savunma sporudur” şeklinde konuştu.

Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV