Her yaşın sporu: Masa Tenisi

Masa tenisi sporuna ikiz kızları sayesinde başlayan ve dört yıldır Fenerbahçe Veteran Masa Tenisçileri Spor Kulübü’nün başkanlığını yürüten Özcan Köm, “Her yaştan insan bu sporu yapabilir” diyor

22 Ekim 2020 - 13:39

Masa tenisi, yaygın şekilde oynanan bir salon sporu. İnsanların reflekslerini geliştiren, sezgilerini güçlendiren, sakatlık seviyesi en düşük olan spor dalları arasında yer alıyor. Genel olarak masa tenisi oyun kuralları, tenis oyun kurallarıyla birçok benzerlik gösteriyor.

Masa tenisi sporuna ilgi duyan profesyonel ve amatör kişileri biraraya getirmeyi amaçlayan Kadıköy Fenerbahçe Veteran Masa Tenisçileri Spor Kulübü, korona virüsü tedbirlerine uygun olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. 1999 yılından beri Kadıköy Göztepe Halil Türkkan Ortaokulu spor kompleksinde çalışmalarına devam eden Fenerbahçe Veteran Masa Tenisçileri Spor Kulübü, tenisçiler arasında birlik ve beraberliği sağlamayı hedefliyor. Kulübün başkanlığını üstlenen Özcan Köm, masa tenisi ve kulüple alakalı merak edilenleri Gazete Kadıköy’e anlattı.

“AİDİYET DUYGUSU TAŞIYAN BİR KULÜBÜZ”

2016 yılından beri Kadıköy Fenerbahçe Veteran Masa Tenisçileri Spor Kulübü’nün başkanlığını yapan Özcan Köm, “Kulübümüz 1999 yılında kuruldu. 2005 yılından itibaren de Göztepe Halil Türkkan Ortaokulu spor kompleksinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Kulübümüz için gönüllü çalışan bir yönetim kurulumuz var. Sevgi, saygı, aidiyet duygusu taşıyan bir kulübüz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Masa tenisi sporunun gelişmesi için, bu spora ilgisi olan veya bu alanda amatör ve profesyonel olarak uğraş verenleri biraraya getiriyoruz. Masa tenisi sporcuları arasında birlik ve beraberliği sağlamak, sportif faaliyetlere katılmak, bu sporu uygulayanlara yönelik eğitim çalışmaları yapmak, spora hizmet etmek, bu alanda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmak ve katkıda bulunmak, aynı amaç doğrultusunda faaliyet gösteren yurt içi ve dışı derneklerle işbirliği yapmak temel amaçlarımız.”

“OYNAMANIN YAŞI YOK”

Masa tenisi liginde oynayan erkek ve kadın masa tenisi takımlarının olduğunu söyleyen Özcan Köm, “Altyapı oyuncularımız İstanbul il müsabakalarında oynuyor. Yurtiçi ve yurtdışı masa tenisi turnuvalarına katılıyoruz. Bu sene 20.sini yapacağımız ve Ekim ayında Caferağa Spor Salonu’nda gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Veteran Masa Tenisi turnuvamızı korona virüsü sebebiyle ertelemek zorunda kaldık” diyor. Köm masa tenisinin yaşının olmadığına da dikkat çekiyor: “Masa tenisi birçoğumuzun küçük yaşlarda okulda tanıştığı son derece keyifli, faydalı ve hareketli bir spor dalıdır. Her yaştan insan bu sporu yapabilir, oynamanın yaşı olmadığı bir spor dalı olduğu kanaatindeyim. Düzenli oynandığında hem fiziksel hem de zihinsel olarak faydası çoktur. Sakatlanma riski en düşük olan spor dalıdır. Sosyalleşmeye fayda sağlar ve konsantrasyon gerektirir. Oyuncunun reflekslerini ve hızlı karar verme yetisini de güçlendirir. ‌Alzheimer ve ‌demans hastalarına da masa tenisi oynamaları öneriliyor.”

“ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK”

Korona virüsü sürecinde kulübün etkinliği hakkında bilgi veren Özcan Köm, mart ayı başında temizlik ve hijyen kontrolleri gerçekleştirdiklerini de belirtiyor: “Korona virüsü sebebiyle, kulübümüzü kapattığımız günden itibaren üyelerimizle sürekli iletişim halinde olduk. Kulübümüzü açma sırasında da çok düşündük ve önemli kararlar aldık. Broşür ve afiş bastırarak kulüpte uygulanacak kuralları ve önlemleri anlattık. Kulüp girişinde ateş kullanılıyor, girişte dezenfektanlı paspasımız var. İçerde muhtelif yerlere el dezenfektanları koyduk. Oyun oynama saatlerini düzenledik ve randevu sistemine geçtik. Her seanstan sonra masalarımız temizlenip ve 15 dakika havalandırıldıktan sonra diğer seansa geçiliyor. Salona oynayan oyuncular dışında kimseyi almıyoruz. Bahçemizde sosyal mesafe ve maske takma kurallarına uyarak oturma düzeni sağlıyoruz.”

“KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kulüp başkanı Özcan Köm, son olarak şunları söylüyor “Masa tenisi sporu ülkemizde gelişmekte olan bir spordur. Biz de masa tenisi kulüpleri olarak bu spora katkı sağlamaya çalışıyoruz. Altyapı da oyuncu yetiştirerek, müsabakalarda yer alan takımımıza katkı sağlayarak sporun hem rekabet hem de dostluk içinde yapılmasına özen gösteriyoruz. Gençliğinde veya okul dönemlerinde masa tenisi oynayanlar daha sonra çalışma hayatına girince spordan uzaklaşıyorlar. Biz bu kişileri tekrar masa tenisi oynamalarına, daha doğrusu spor yapmalarına yardımcı oluyoruz. Kulübümüze gelen her yaştan insana spor yapmasının yanında dayanışma, dostluk ve yardımlaşma anlamında da katkı sağladığımızın bilincindeyiz.”


ARŞİV