İnönü Caddesi'ne bisiklet yolu

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Bisiklet Çalıştayı’nın ikincisinde, İnönü Caddesi üzerine yapılacak bisiklet yolu konuşuldu

10 Nisan 2015 - 10:30
Erhan DEMİRTAŞ
Bisiklet Çalıştayı’nın ikinci toplantısı 5 Nisan Pazar günü Kadıköy Belediyesi Akademi’de yapıldı. İnönü Caddesi üzerinde yapılacak yaklaşık 2 kilometrelik bisiklet yolunun taslak projesi katılımcılarla paylaşıldı.
Kadıköy Belediyesi’nde Şehir Plancısı olarak çalışan Mert Yaman ve Kentsel Tasarımcı Tolga Coşkun, Sahrayıcedid’deki İnönü Caddesi için hazırladıkları bisiklet yolu projesini bir sunumla anlattı.
Yoğun araç trafiğinin tüm metropollerde mevcut olan bir sorun olduğunu ve tek çözümün alternatif ulaşım yöntemlerini destekleyerek aktif araç sayısını azaltmaktan geçtiğini ifade eden Mert Yaman, “İnönü Caddesi’nin modern hale getirilmesinin, alternatif ulaşım yöntemlerinin varlığı konusunda farkındalık yaratmasını umuyoruz. Amacımız her bakımdan örnek teşkil eden bir cadde yaratmak. Bir bakıma bu düzenleme ve son dönemlerde gerçekleştirilen benzer uygulamalar, trafik sorununun çözümü için ilk basamaklar olarak görülebilir” dedi.


NASIL BİR BİSİKLET YOLU?
Yaman’a göre; İnönü Caddesi Projesi’nin temel amacı, dört şerit olarak işlemesi gereken fakat çift taraflı duraklama yapılması nedeniyle yalnızca iki şeridi kullanılabilen araç yolu üzerinde, şerit sayısını üç adet işler şeride düşürerek ve tanımlı duraklama alanları yaratarak caddenin akışını mevcut araç kullanım şekillerine uyumlu hale getirmek.
Şerit sayısındaki azaltmanın, duraklama alanları ve bisiklet yolu için gerekli alanın sağlanması açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Yaman, “Bunun yanı sıra bisiklet yollarından ara sokaklara da güvenli bağlantılar ve paylaşımlı şeritler oluşturarak bisiklet yollarına katılımı desteklemeli ve güvenlik önlemlerini sağlamalıyız. Gereken her konumda bulunacak butonlu trafik lambaları, gerekli levha ve diğer tüm uyarı araçlarının etkin kullanımını sağlayacağız” diye konuştu. 


YAZ BİTMEDEN AÇILACAK
Bisiklet yolunun her yaştan bireyin güvenle kullanabileceğini söyleyen Mert Yaman, bisiklet yolunun etaplarını ise şöyle sıraladı; “Kadıköy genelinde sahil şeridi dışında oluşturulacak en önemli bisiklet yolu sistemini kuracağız. Bu uzun bisiklet şeridi, D-100 karayolunda yer alan Kozyatağı Metro İstasyonu’nu Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi üzerinden devam ederek, çevre parklara (Özgürlük Parkı, Göztepe Parkı) ve hatta sahile kadar bağlayacak. Yaz bitmeden caddemiz üzerindeki bisiklet yolunu tamamıyla kullanıma açmayı hedefliyoruz”.
Yapılan sunumunun ardından bisiklet kullanıcıları toplu şekilde İnönü Caddesi’ne çıkarak hep beraber pedal çevirdi.

ARŞİV