İstanbul bu yıl sağlık için koştu

Dünyada kıtalararası koşulan ilk yarış olan İstanbul Maratonu’na Türkiye dâhil 111 ülkeden 30 bine yakın sporcu katıldı

15 Kasım 2018 - 17:14

Dünyada kıtalararası koşulan ilk yarış olan, Türkiye’nin en geniş katılımlı kitlesel etkinliği Vodafone İstanbul Maratonu, 11 Kasım Pazar günü 40’ıncı kez gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor İstanbul tarafından Vodafone’un isim sponsorluğunda bu yıl “Sağlık İçin Koş” temasıyla koşulan Vodafone İstanbul Maratonu’na Türkiye dâhil 111 ülkeden 30 bine yakın sporcu katıldı. Yaklaşık 100 bin İstanbullu da Asya’dan Avrupa’ya yürüdü. Bu yıl 55 elit atletin yarıştığı 42 kilometre koşusunda erkeklerde 2 saat 9 dakika 56 saniye ile 1. olan Kenya’dan Felix Kimutai İstanbul Maratonu rekorunu kırarken, kadınlarda Kenyalı Ruth Chepngetich 2 saat 18 dakika 34 saniyelik derecesiyle yarışı birinci tamamladı. Chepngetich yarış süresiyle İstanbul Maratonu rekorunun yanı sıra kadınlarda tüm zamanların en iyi 7. derecesini gerçekleştirdi.

10 kilometre koşusunda Türk atlet Fatih Korkunç, 33 dakika 23 saniyelik derecesiyle erkeklerde ilk sırayı elde ederken, kadınlarda ipi 37 dakika 11 saniyelik derecesiyle Suzan Tunca göğüsledi.

15 kilometre koşusunda erkeklerde ilk sırayı 43 dakika 4 saniyelik derecesiyle Kenyalı atlet Shadrack Korir elde etti. Kadınlarda ise milli atlet Yasemin Can, 47 dakika 43 saniyelik derecesiyle kürsünün birinci basamağına çıktı. 

Tekerlekli sandalye kategorisi ise erkeklerde Ömer Çantay birinci olurken, Hamide Doğangün kadınlarda birinci oldu.

İYİLİK PEŞİNDE KOŞANLAR…

İstanbul Maratonu’nun en renkli görüntüleri her sene olduğu gibi bu sene de halk koşusunda gerçekleşti. Makyaj ile bir başka karakterin cosplayi olanlardan, evlilik tekliflerine kadar alanda adeta karnaval havası hâkimdi.

Bunun dışında birçok dernek ve STK’da koşuda hazır bulundu. İstanbul’da bu yıl 24 STK için koşulurken, koşu sonu itibariyle sosyal fayda çalışmaları yapan bu dernek ve STK’lar 11 milyon TL’yi aşkın bağış topladı.

STK’ların arasındaki en kalabalık gruplardan biri de Gezi Parkı protestoları döneminde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın düşlerini gerçek kılmak için çalışma gösteren ve nu kapsamda her yıl onlarca çocuk ve gencin eğitim masraflarını üstlenen Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV)’di. Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz, kızı, oğlu, torunları, ve onlarca İstanbullu “Ali İsmail Korkmaz Vakfı” için koştu.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER İÇİN KOŞTULAR

Bu yıl, 100 ülkeden yaklaşık 130 bin kişinin katıldığı İstanbul Maratonu’na CHP Spor Kurulu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP Spor Kurulu Kurucusu ve Eski Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Sezgin Tanrıkulu ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da katıldı.

CHP Spor Kurulu’nun büyük katılım gösterdiği yürüyüşte Boğaz Köprüsü’nün tam ortasında partililer kamuoyuna mesaj verdi. Sporun evrensel olduğunu söyleyen Cankurtaran, bugün atanamayan öğretmenler için yürüdüklerini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un öğretmenlere değer verdiğini söylediğini kaydeden Kaya, “500 bin öğretmen atama bekliyor.153 bin öğretmen açığı olduğunu Sayıştay raporuyla da tescil edildi bunun 40 bini beden öğretmeni. Okullarda 5 saat beden dersi kondu ama okullarda derse girecek beden eğitimi öğretmeni yok. Derhal öğretmenlerin atanması için yürüyoruz.” dedi. Verilen mesajların ardından CHP’liler binlerce koşucuyla birlikte parkuru tamamladı.


ARŞİV