İstanbul’da maraton heyecanı

Vodafone 15. İstanbul Yarı Maratonu üst düzey hijyen önlemleriyle koşuldu

23 Eylül 2020 - 12:23

FOTOĞRAFLAR: Simge KANSU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından Vodafone’un isim sponsorluğunda düzenlenen Vodafone 15. İstanbul Yarı Maratonu 20 Eylül 2020 Pazar günü koşuldu. World Athletics tarafından Altın Kategori’ye yükseltilerek dünyadaki en iyi sekiz yarı maraton listesine giren ve Tarihi Yarımada’nın eşsiz manzarası eşliğinde koşulan yarışa bu yıl pandemi önlemleri sebebiyle 2 bin 500 koşucu katıldı.

ALTIN KATEGORİDEKİ İLK YARI MARATON

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu, pandemi döneminde düzenlenen altın kategorideki ilk yarı maraton olması sebebiyle; koşu dünyası için yarış kriterlerini belirleyici ve öncü bir rol oynuyor. Bu kapsamda; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan “Covid-19 Kitlesel Etkinlikler Rehberi” kriterleri gereği kategorilerde ve kişi sayılarında sınırlamaya gidildi. Başlangıç noktasında metrekare başına düşen kişi sayısı ile 4’er kişi 5 saniye arayla start alırken bekleme alanında yapılan düzenlemelerle sosyal mesafe kurallarına uyularak sporcuların güvenli bir ortamda yarışı tamamlamaları sağlandı. Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen yarı maratonda atletler için 20, 200 ve 1000. metrelerde maskelerini çıkarmaları için müsaade edildi. 47 elit atletin koştuğu yarışta Yenikapı Etkinlik Alanı'ndan başlayan sporcular, Kumkapı, Sarayburnu, Sirkeci istikametinden devam ederek Eminönü, Unkapanı, Fener, Balat, Ayvansaray ve Feshane yönünde yarışı sürdürdü. Eyüp'ten dönüş yapan atletler, başlangıç noktası olan Yenikapı'da bitiş çizgisine ulaştı. 

SANAL KOŞU DA OLDU

Katılımcı kısıtlaması nedeniyle fiziki koşuda yer alamayanlar için ilk kez “tek başına bizimle koş!” sloganıyla Türkiye’nin en geniş kapsamlı sanal koşusu düzenlendi. Türkiye’nin ilk sanal yarı maratonunda 21 km ve 10 km koşmak isteyen koşucular, sanal koşu uygulamasını Play Store ve App Store’dan indirerek bu tarihi koşuda yerini aldı. Sporcular bu sayede; diledikleri yerde, kendi seçtikleri parkurda koşuyu tamamladı.

“KOŞMAK ÖZGÜRLÜĞÜ VE AŞKI İFADE EDİYOR”

Maratona katılan koşuculara neden bu maratona katıldıklarını sorduk.

Emine Kasap: Yaklaşık yedi yıldır yol bisikleti kullanıyorum, son üç yıldır da koşu sporuyla uğraşıyorum. Pandemi sürecinde kontrollü olarak koşu yapmaya devam ettim. Olabildiğince sağlıklı ve antrenmanlı kalmaya çalıştım. Koşmak benim için özgürlüğü ve aşkı ifade ediyor. Çok güzel bir organizasyonun içindeyiz. Şu ana kadar hiçbir aksaklıkla karşılaşmadık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

“KENDİMİZİ AŞMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Kaan Oflaz: Yaklaşık iki yıldır koşuyorum. Daha önce basketbolla ve salon sporlarıyla ilgilendim. Spor hayatımda her zaman vardı. Pandemi döneminde evde kalmamız, koşuya olan tutkumuzu daha çok kamçıladı. Şimdi ise eski formumuza kavuşmaya çalışıyoruz. Koşu, ara verdiğiniz zaman sizi geriye atan bir spor. Bugünkü organizasyon beklediğimden çok daha iyi. Görevli arkadaşlar sosyal mesafe konusunda sürekli uyarılarda bulunuyor. Düzenli olarak antrenman yaptığımız için yarıştan belli bir beklentimiz var. Hepimiz kendimizi aşmaya çalışacağız.

ZORLU BİR YARIŞ BİZİ BEKLİYOR”

Furkan Abaday: 2014 yılından beri amatör olarak koşu sporuyla ilgileniyorum. Üyesi olduğum koşu grubumuzla beraber her salı belirlediğimiz rotalarda koşuyoruz. Her gün koşu yapmıyorum, çünkü bu sağlık açısından doğru değil. Haftada ortalama 15-20 km koşuyorum. Bu etkinliğin pandemi dolayısıyla biraz farklı olacağını ve az katılım sağlanacağını düşünüyorum. 21 km uzun bir maraton. Zorlu bir yarış bizi bekliyor. Kendimi yarışa hazır hissediyorum. Yarışı iki saatin altında bitirmeyi hedefliyorum.

“YARIŞ COŞKUSUNU YAŞAMAK İÇİN...”

Eda Gemici: Lisanslı kürekçiyim ve yaklaşık üç yıldır da koşu sporunun içindeyim. Pandemi döneminden önce bir kadınlar koşusu olmuştu. Sezonun ilk yarışıydı, böyle olacağını kimse beklemiyordu. Pandemi dönemi sporcuları ciddi anlamda zorladı. Pandemi sürecinde antrenmanlarıma evde koşu bandında devam ettim. Sokağa çıkma yasağı olmadığı günlerde ise kontrollü şekilde dışarıda koşu yaptım. Ama takım koşularımızı gerçekleştiremedik. Bu yarışı kazasız ve hastalıksız bitirmeyi temenni ediyoruz. Ekip olarak yeniden yarış coşkusunu yaşamak için buradayız.

“MARATONUN KEYFİNİ ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Asmen Örnek: Maratona paten kategorisinden katılıyoruz. Yaklaşık yedi yıldır paten sürüyorum. Hava biraz rüzgârlı olduğu için kayarken zorluk çekeceğimizi düşünüyorum. Fakat tüm olumsuzlukları kenara bırakıp maratonun keyfini çıkarmak istiyoruz. Türkiye’de ilk defa resmi olarak 21 km paten yarışı düzenleniyor. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne organizasyondan dolayı teşekkürlerimizi iletiyoruz. Paten, Türkiye’de federasyonu olmayan bir spor. Biz de Marmara Paten Spor Kulübü olarak, federasyon açılması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Katılan herkese başarılar diliyorum.

1.03.16’lık derecesiyle Sezgin Ataç birincilik kürsüsüne çıkmayı başardı. Bu derecesiyle ‘Tüm zamanlarda en hızlı 10. Türk’ atlet oldu. Yarışı erkekler kategorisinde; 1.03.25 ile Adel Mechaal ikinci ve 1.03.51’lik süresiyle Benard Cheruiyot Sang üçüncü sırada tamamladı. Kadınlarda ise 1.13.17’lik derecesiyle İBBSK sporcusu Fatma Demir kürsünün ilk basamağında yer alırken 1.13.29 ile Daisy Jepto Kimeli ikinci, 1.15.40 süresiyle Esma Aydemir ise üçüncü oldu.


ARŞİV