İstanbul'da spor yapma oranı yüzde 21,7 arttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, 2023 Fiziksel Aktivite Araştırması’na göre İstanbulluların son 4 yılda yapılan çalışmalarla fiziksel aktivite oranı yüzde 13’lerden yüzde 35’lere kadar çıktı. Bu oranla birlikte spor artış oranı yüzde 21.7 arttı

23 Ağustos 2024 - 19:12

İBB Spor İstanbul Fiziksel Aktivite Araştırması’nı ilk olarak 2020 yılında yaptı. 2020’deki fiziksel aktivite oranı yüzde 13.2 olarak kayıtlara geçmişti. Oranın düşük olmasında pandemi önemli rol oynadı. 2023 yılında tekrarlanan araştırmada ilçe merkezlerinde yüz yüze ve hane ziyaretleriyle 18 yaş ve üzeri toplam 11 bin 515 kişiyle görüşüldü. Yapılan görüşmeler sonucunda 2023 itibarıyla fiziksel aktivite oranı yüzde 35.3’e çıktı. 4 yılda İstanbul’un fiziksel aktivite oranı yüzde 21.7 oranında artış kaydetti. 

SPOR TESİSİ 42’DEN 68’E YÜKSELDİ 

2023 yılı araştırmasına göre “spor veya egzersiz yapıyorum” diyenlerin oranı yüzde 34,9 oldu. 2022’de bu oran yüzde 29,6’ydı. Böylece İstanbulluların spor ve egzersiz yapma oranı sadece 1 yılda yüzde 5,3 arttı. Rapora göre kadınların yüzde 33,7’si düzenli fiziksel aktivite yaparken, erkeklerde bu oran yüzde 36,1 oldu. İstanbulluların fiziksel aktivite alışkanlıklarını detaylı şekilde ortaya koyan araştırmaya göre, insanlar en çok spor amaçlı yürüyüş yapıyor. Yürüyüşü; fitness, yüzme, koşu, futbol, yoga ve pilates takip ediyor. İstanbulluların spora olan ilgisinin artmasında artan spor tesislerinin de etkisi oldu. 2019’da 42 olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tesis sayısı 2023 sonu itibarıyla 68’e, aynı yıl 6 milyon olan kullanım sayısı da  2023’te 10 milyona çıktı. İstanbul’un 39 ilçesi içinde en çok spor yapan Küçükçekmece, en az spor yapan ilçe ise Esenler oldu.

“İSTANBUL’UN HEDEFİ LONDRA’YI YAKALAMAK”

2023 Fiziksel Aktivite Araştırması’nı değerlendiren İBB Spor İstanbul Genel Müdürü Renay Onur, “2020’den itibaren fiziksel aktivite araştırmasını yapıyoruz. Bu rapor sayesinde ‘Yaptığımız işi ne kadar iyi yapıyoruz, hangi konularda harekete geçmeliyiz’ gibi soruların yanıtlarına erişip, yol haritamızı belirliyoruz” dedi. Fiziksel aktivite alışkanlığının gerek sporcu yetiştirme gerekse de kamu sağlığı hedefleri için yerinin yadsınamaz olduğunu vurgulayan Onur, “Bir ülkede ne kadar fiziksel aktivite varsa o kadar sporcu olur. Ne kadar sporcu varsa o kadar elit sporcu, ne kadar elit sporcu varsa o kadar olimpik sporcu… Türkiye gibi bir ülkenin olimpiyatlara 300-400 sporcu göndermesi gerekli. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na sadece 101 sporcumuz gitti. Sayı bireysel görünüp sizi yanıltmasın, voleybol milli takımımız da bu sayının içinde. Öte yandan spor demek sağlık demek. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre hem tip 2 diyabette hem de obezitede Avrupa ülkeleri içinde birinciyiz. Bunları göz önüne alıyoruz ve Spor İstanbul olarak halkımızı harekete çağırıyoruz. Hedefimiz yüzde 60 oranlarına sahip olan Londra seviyesine gelmek” diye konuştu.

KADIKÖY EN ÇOK SPOR YAPAN BEŞİNCİ İLÇE

Araştırmada en çok merak edilen sonuç, ilçelerin aktivite sıralamasıydı. İstanbul’un en çok spor veya egzersiz yapan ilçesi yüzde 47,7 ile Küçükçekmece oldu. İkinciliği yüzde 47,3 ile Üsküdar, üçüncülüğü de yüzde 44,9 ile Sultanbeyli aldı. Kadıköy ise yüzde 43,0 ile Arnavutköy ile aynı sırada beşinci ilçe olarak yer aldı. İstanbul’un en az spor veya egzersiz yapan ilçesi ise yüzde 16,2’lik oranıyla Esenler oldu. Yüzdde 21,7 ile Güngören sondan ikinci ve yüzde 21,9 ile de Çatalca sondan üçüncü oldu. İstanbullulara spor yapma nedenleri sorulduğunda ise araştırmaya katılanların yüzde 58,5’u "daha zinde hissetmek" cevabını verdi. Katılımcılardan "fiziksel görünüşü iyileştirmek" cevabını verenlerin oranı yüzde 37,1 olurken, "sağlık sorunları" diyenlerin oranı yüzde 30,1 oldu. Bunun yanı sıra, spor yapanların yüzde 25,2’si "eğlenceli vakit geçirmek" ve "stres atmak" için spor yaptıklarını belirtti. Kadınların yüzde 53,2’si en çok yürüyüş yaparken, en az ilgi gösterdikleri spor veya egzersiz türü ise yüzde 1,7 ile masa tenisi oldu. Erkekler de en çok yüzde 43,1 ile egzersiz amaçlı yürüyüş yapıyor, yüzde 0,3 ile en az yoga ve pilatese ilgi duyuyor. Şehir sakinlerine sportif faaliyetlerini en sık yaptığı yerler sorulduğunda ise park gibi açık alanlar yüzde 48,8 ile ön plana çıkıyor. Park ve açık alanları yüzde 44,7 ile spor merkezleri ve yüzde 30,3 ile sokaklar takip ediyor.  18-24 yaş arası gençler ise fitness salonlarından çıkmıyor. Gençlerin yüzde 33,7’si fitness yaptığını belirtiyor. 

KADIKÖYLÜLER SPORUN İÇİNDE 

İstanbul’da spor yapmanın uygun olduğu semtlerin başında gelen Kadıköy’de her yaştan insan farklı aktiviteler yapıyor. Basketbol, koşu, fitness ve yürüyüş Kadıköylülerin en çok tercih ettiği sporlardan. Kadıköylülere spor yapma nedenlerini ve taleplerini sorduk. 

Cihan Bütün, “Düzenli spor yapmaya çalışıyorum. Yaşım gereği ağırlıklı olarak yürüyüş yapıyorum. 25 yıldır Kadıköy’de yaşıyorum Yoğurtçu ve Kalamış’ın gediklisiyim diyebilirim. Yürüyüş yolu olarak Fenerbahçe Burnu’ndan orduevine kadar gidiyorum haftada 3-4 gün. Zaman zaman Fenerbahçe-Bostancı istikametini kullanıyorum. Yaz kış vücudum müsaade ettiği kadar çok spor yapmaya özen gösteriyorum. Spor yapmanın çok faydasını görüyorum, özellikle dolaşım sistemine etki ettiğini söyleyebilirim. O da çok önemli zaten. Belediye tesislerini kullanmıyorum ama parklarını sürekli kullanıyorum. Belediyeye de bir çağrım var Kalamış’taki çimlere biraz daha özen gösterirlerse çok mutlu olurum.” dedi. 

Ezgi Müngen, “Ben tek bir spora bağlı kalmıyorum. Sürekli sporun içinde olmaya çalışıyorum. Yoga, bisiklet… fırsat buldukça crossfit yapıyorum. Yapabildiğim ne varsa yapmaya çalışıyorum, zaten öğrenmeyi de seviyorum. Yogayı parkta yapmayı tercih ediyorum. Evden ziyade park çok daha keyifli oluyor.” şeklinde konuştu. Neden spor yapıyorsunuz sorusuna ise, “Gelecek için sanırım, çok daha iyi hissettiriyor. Hareket etmeden sağlıklı olmanın çok mümkün olduğunu düşünmüyorum, hem mental hem fiziksel olarak. Spor hem zihinsel hem de fiziksel olarak beni çok zinde tutuyor.” cevabını verdi.

Cem Ertem, “Ben 11 yaşımdan beri sporun içindeyim. Yüzme, bisiklet, boks hepsine dokunmuşluğum var. Yüzmeyi çok sevdim oradan küreğe devam ettim. Birine başlayınca artık spordan uzak kalamıyorsunuz zaten, yaptıkça yapasınız geliyor. Öğrenmek için isteğiniz artıyor. Havuzu kullanmayı çok seviyorum. Kışın belediye tesislerinin havuzunu kullanıyorum. Yazın Suadiye’de denize giriyorum. İnsanlar Marmara’da denize girilir mi diyor ama gayet temiz Suadiye’de dalgakıran var orada denize giriyorum.” dedi.


 


ARŞİV