İstanbul’un bisiklet şefi: Rukiye Demirci

İBB’de kurulan Bisiklet Şefliği biriminin başına getirilen Rukiye Demirci, “Bundan 3 yıl önce belediye binasına bisikletim ile alınmamışken şimdi kararlar üretebilecek bir noktada olmak mutluluk verici” diyor

03 Mart 2020 - 16:25

İstanbul Büyükşehir Ulaşım Planlama Müdürlüğü bünyesinde bu yılın Ocak ayında “Bisiklet Şefliği” kuruldu. 12 yıldır İBB Ulaşım Birimi’nde görev yapan şehir plancısı bir “bisikletçi” olan Rukiye Demirci de “Bisiklet Şefi” olarak görevlendirildi.

Gazete Kadıköy’e konuşan Demirci, Ümraniye’deki evinden Bakırköy’deki işine bisikletle gidip geliyor. O’na göre bisikletçi olmak, “Bisikleti tıpkı benim yaptığım gibi binmediğin zamanlarda bile ya elinde taşımak ya da odada başucunda durması!” demek.

“BİSİKLET BİR FESTİVAL”

Çocukluğundan beri bisiklete binen, hatta ilk bisikletini kupon biriktirerek alan Demirci, önce kendi mahallesi, sonra diğer mahalleler derken artık şehir dışına bile çıkmaya başlamış bisikletiyle. Demirci, bisikleti ulaşım aracı olarak kullanıyor; “Kuaföre, terziye, mezar ziyaretlerine, işe elimden geldiğince bisikletle gitmeye gayret gösteriyorum. Bisiklet yaşı olmayan, ömür boyu süren bir beraberlik bence. Tek başına, hatta başlı başına bir festival...”

Rukiye Demirci, kent hayatında bisikletin/bisikletlilerin yeri ve önemi hakkında, “Bisiklete binerseniz hem zamanınız hem havanız hem ruh sağlığınız cebinizde kalır. Bütün gün kapalı ortamlarda tıkışıp kalıyoruz. Sıkışık bir trafikte araçların yanından süzülüp gitmek her şeye değer.” diyor.

“ÇÖP TORBASIYLA İÇERİ ALDILAR”

Bisiklet Şefliği’nin bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu anlatmak ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak amacıyla kurulduğunu söyleyen Demirci, 3 yıl önce belediye binasına bisikletiyle alınmamasını şöyle anlatıyor; “Yaklaşık 45 dakika boyunca içeriye girmek için mücadele verdim! Ah ne kâbus bir gündü... Güvenlik görevlilerine ‘Bakın bu katlanır bisiklet. Katlayıp her yere gidiyorum da yıllardır çalıştığım yere nasıl giremiyorum?!’ dediğimde ‘Bugün sizi alırsak yarın binlercesi gelir o zaman ne yaparız?’ yanıtını aldım. O zaman duruma göre çözüm üreteceğimizi söyledim ama bir türlü ikna olmuyorlardı. Ağzım dilim kurudu laf anlatmaktan. Sonra ben diretince büyük boy bir çöp torbasına bisikleti koyup öyle aldılar. Neymiş en azından görünmüyormuş! Sonraki günlerde sürgünle tehdit edildim ama ben bisikleti hiç bırakmadım. İki hafta boyunca seyahat çantası ile taşıdım, gözlerinin önünde çantanın içine koydum her gün filan derken en sonunda pes ettiler!”

“BİSİKLETLİLERLE BİRARAYA GELİYORUZ”

Rukiye Demirci, Bisiklet Şefi olarak hangi çalışmaları yapmayı planladıklarını da şöyle açıklıyor: “7 Ocak’ta dernekleri, sivil toplum kuruluşlarını, ilçe belediyelerini, meslek odalarını, çeşitli kamu kurumlarını ve bisiklet kullanıcılarını biraraya getirdiğimiz bir çalıştay yaptık. Bu çalıştay sonucunda öncelikle bisiklet kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılması, mevcut bisiklet yollarının düzenlenme çalışmaları vb sonuçlar çıktı. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütmeye başladık. Ekibimiz çok küçük henüz, benimle birlikte 3 kişiyiz. Bu çalıştay daha başlangıç. Düzenli aralıklarla bisikletçiler ile buluşup küçük toplantılar yapmak çalışmalarımızın bir parçası olacak. Yenikapı’da Ulaşım Planlama Müdürlüğü’ne tahsis işlemlerini tamamladığımız binada bisiklet kullanıcıları ile toplantılar yapıp o binayı bisikletçilerin kullanımına açmak gibi bir düşüncemiz var.”

“KADIKÖY İKİNCİ EVİM”

Kadıköy için “ikinci evim” diyen Demirci, ilçedeki bisiklet yollarına dair de “Sahil bisiklet yollarını neredeyse hiç kullanmıyorum. Daha çok trafikte kullanıyorum bisikleti. Kadıköy’de de bazı noktalarda bisiklet yollarındaki fiziksel altyapı sorunlarına ilişkin tıpkı diğer yerlerde olduğu gibi çalışmalarımız, analiz aşamasından sonra başlayacak.” açıklamasını yaptı.


ARŞİV