Jimnastiğin utanç yılı

Olimpiyat oyunlarına katılmak her sporcu için gerçekleşmesi zor bir rüya

16 Haziran 2022 - 18:26

Dünya üzerinde o spor dalında yarışan tüm sporcular arasında belli bir dereceye ulaşmanız öncelikli sınavınız. Ancak amacım sadece katılmak değil madalya da almak diyorsanız sizi çok zor başka sınavlar da bekliyor. Bir sporcu olimpiyat madalyası alabilmek için neredeyse kendini o spor dalına adamak zorunda. Peki tüm bunları yaptıktan sonra elinizde olmayan nedenlerle, organizasyonun hatasıyla madalya şansınızı yitirirseniz ne düşünürsünüz? İşte bu 2000 yılında Avustralya Sydney’de gerçekleşen olimpiyatların artistik jimnastik kategorisinde yaşandı.

BU İŞTE BİR YANLIŞ VAR
Artistik jimnastiğin atlama beygiri dalında yarışmalar başladığında salonda ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Madalyalar için favori olan isimler bir bir sahne alıyor ancak neredeyse hepsi atlama beygirinde başarısız oluyordu. Düşenler, inişini tamamlaya-
mayanlar, sakatlananlar... Üstelik favorilerden Çinli Kui Yuanyuan ve ABD’li Kristen Maloneyher düşerken sakatlandılar. 2000 olimpiyatlarında jimnastiğin en büyük favorilerinden olan Rus Svetlana Khorkina ise başarısız atlamasından sonra ilk itiraz eden oldu. Ancak hakem heyeti onun bu itirazlarını duymazdan geldi. Khorkina çok sinirliydi... Sporcuların başarısız atlayışları devam ederken en önemli itiraz ev sahibi ülkeden, Avusturalyalı jimnastikçi Allana Slater ve koçu Peggy Liddick’den geldi. İkili hakem masasına giderek, atlama beygirinde bir sorun olduğunu, bu kadar başarısız atlayış ve neticesinde gelen sakatlıkların tesadüf olamayacağını iletti. Hakem masası da ikna olmuş gibiydi.

‘HATALI BEYGİR’
Yarışmaya ara verildi ve atlama beygiri ve zemin incelemeye alındı. Çıkan sonuç çarpıcıydı. Atlama beygiri uluslararası standartlardan 5 cm daha alçaktı. Bütün sporculuk hayatları boyunca aynı ölçüdeki atlama beygirinde çalışan ve bunu kas hafızalarına kazıyan sporcular 5 santimlik hatayla olimpiyatlar gibi kariyerlerini adadıkları bir organizasyonda madalya şansını yitirmek üzereydiler. Bütün takımlar ve sporcular duruma itiraz etti. Hakem heyeti bu itirazları ele aldıktan sonra çok tartışmalı bir karara imza attı. Daha önceki atlamalardaki puanlama silinmedi ancak sporculara bir atlama hakkı daha tanındı. Bu bireysel karışıkta altın madalya hedefleyen Rus Khorkina için kabul edilemezdi. Sporcu itirazlarına devam etti ancak hakem heyeti kararından vazgeçmedi. Svetlana Khorkina ise tekrar atlamayı reddetti ve 10. sırada kalarak altın hayallerini veda etmek zorunda kaldı. Sporcu daha sonra verdiği bir röportajda o günü, “Olimpiyat köyüne doğru yürüdüm, manzarayı izledim ve ağladım. Etrafta kimse yoktu. Bu hikâye sonsuza kadar benimle kalacak” diyerek anlattı.

SKANDALLAR BİTMEDİ
Organizasyon hatasıyla oluşan yeni sıralama bütün madalya tahminlerini altüst etti. Ancak 2000 olimpiyatlarında artistik jimnastikte yaşanan skandallar bununla da sınırlı kalmadı. Favorilerin elenmesiyle altın madalyaya ulaşan Romanyalı sporcu Andreea Raducan’ın doping testlerinin pozitif çıkması ikinci bir şok etkisi yarattı. Raducan teste itiraz etti ve bilinçli olarak doping kullanmadığını öne sürdü. Hakem heyeti sporcunun kullandığı bir ilaçtaki etken madde nedeniyle testinin pozitif çıktığını, bilinçli bir doping kullanımının olmadığını kabul etse de kararından dönmedi ve altın madalyası Raducan’ın elinden alındı. Bireysel yarışta sıralama tekrar değişti. Üçüncü bir skandalsa Çin takımından geldi. Dong Fangxiao isimli sporcunun yarışlara katıldığında 14 yaşında olduğu ve yarışma hakkı olmadığı için kimliğinde sahtecilik yapılarak 16 yaşına yükseltildiği anlaşıldı. Bu kez takım sıralaması yer değiştirdi ve Çin’in takım halinde oyunlarda aldığı tüm sonuçlar kayıtlardan silindi. 2000 Sydney Olimpiyatları, jimnastikte skandallarla tarihe geçti.


ARŞİV