Kadıköy'ün olimpiyat karnesi

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları 11 Ağustos Pazar akşamı düzenlenen kapanış töreniyle sona erdi. Paris’te Türkiye’yi toplam 102 sporcu temsil etti. Bu sporculardan 27’si Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu oldu. Bu sayıyla birlikte Fenerbahçe olimpiyatlara en fazla sporcu gönderen kulüp oldu

14 Ağustos 2024 - 16:18

26 Temmuz - 11 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları sona erdi. Paris’te hafızalara birçok ikonik ve duygusal an kazındı. Bu anların bizim için başrolünde elbette Türk sporcular vardı. Türkiye, olimpiyatı toplam 3 gümüş ve 5 bronz madalya olmak üzere 8 madalya ile tamamladı. Bu rakamla birlikte Türkiye 64. sırada yer aldı. Türkiye, 1984 yılından beri katıldığı her olimpiyatta en az bir altın madalya sahibi oldu. 40 yıl sonra ilk kez altın madalya alınamayan Paris’te Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi yoğun eleştirilere maruz kaldı ancak madalyaya bakılmaksızın bu olimpiyatlarda oldukça olumlu gelişmeler yaşandı. Bu gelişmelere şöyle bir göz atalım. 

ERSU ŞAŞMA’NIN BEŞİNCİLİK ATLAYIŞI

Fenerbahçeli milli atlet Ersu Şaşma, sırıkla atlama finallerini beşinci sırada tamamladı. Final yarışmasına 11’inci sırada başlayan milli atlet, 12 sporcuyla madalya için mücadele etti. Şaşma, finalde 5.50 ve 5.70’lik yükseklikleri ilk haklarında rahat geçti. 5.90’lık derecesiyle Türkiye rekorunun sahibi Ersu Şaşma, 5.80’lik yüksekliği de ilk hakkında geçerek sıralamada avantaj sağladı. Çıta yüksekliği 5.85’e çıktı ve Ersu, bu yüksekliği de ilk hakkında geçti. İlk hakkında atlayamadığı 5.90'ı ise pas geçen Ersu Şaşma, 5.95'i iki hakkında da geçemeyerek organizasyonu 5'inci tamamladı. Katıldığı iki olimpiyatta da finalde yarışan Ersu 2028’de madalya için mücadele edeceğini söyledi. Türkiye’nin özellikle birkaç branşa hapsolmuş olimpiyat tarihinde bu beşincilik oldukça önemliydi.

KADIN BOKSUNDA 3 MADALYANIN 2’Sİ KADIKÖY’DEN

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda tarihimizde ilk kez boksta madalya sevinci yaşadık. Busenaz Sürmeneli’nin altın, Buse Naz Çakıroğlu’nun ise gümüş madalyası tarihimizde bir ilki de bizlere yaşattı. Aradan geçen 3 yılın ardından Paris’e toplam 8 boksörle gitme başarı gösterdik. Bu 8 boksörün 4’ü Fenerbahçe SK sporcularından oluştu. Milli boksörler; Buse Naz Çakıroğlu, Busenaz Sürmeneli, Hatice Akbaş, Samet Gümüş Paris’te madalya için kıyasıya mücadele etti. 2020 Tokyo’dan altın madalya ile dönen Busenaz Sürmeneli bu kez çeyrek finalde olimpiyatlara veda etti. Samet Gümüş ise son 16 turunda Kazak rakibi Saken Bibossinov'a 5-0 yenilerek, organizasyona erken veda etti. Hatice Akbaş ve Buse Naz Çakıroğlu ise olimpiyatları gümüş madalya ile tamamlayan isimler oldu.

YÜZMEDE İLK KEZ FİNALE KALDIK

Olimpiyat oyunları tarihinde yüzme branşında finale kalan ilk Türk sporcu olan Fenerbahçeli milli yüzücü 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli, Paris La Defense Arena'da yapılan erkekler 1500 metre serbest stil elemelerinde yarıştı. Final yarışını 14.41'lik dereceyle tamamlayan genç milli yüzücü, olimpiyat oyunlarını 5. sırada bitirdi.Türkiye'nin olimpiyat kafilesindeki en genç sporcu olan Kuzey Tunçelli, kariyerinin en iyi derecesini de olimpiyatlarda elde etti. 


 

 


ARŞİV