Kadıköy, Süper Amatör’de yok!

Kadıköylü birçok takımın mücadele ettiği Birinci ve İkinci Amatör Lig’de sezon planlaması belli olurken, Kadıköy’ü temsil eden kulüplerin yöneticileriyle sezona dair düşüncelerini konuştuk

30 Ağustos 2018 - 15:00

Amatör liglere verilen sezon arasının sonuna gelindi. 2018-2019 Sezonunda, İstanbul’daki amatör liglerin sezon planlaması TFF tarafından açıklandı. Planlamaya göre Süper Amatör Lig 8 Eylül, 1. Amatör Lig 29 Eylül, 2.Amatör Lig ise 2 Şubat 2019’da başlayacak.

Süper Amatör Lig’de yıllar sonra ilk defa bir Kadıköy takımı yer almazken, 1. Amatör Lig’de mücadele eden Fikirtepe Spor Kulübü lige katılmayacağını ilan etti. Biz de Kadıköy Amatör Kulüpler Birliği Başkanı ve Koşuyolu Spor Kulübü Başkanı Taşkın Tuna, Fikirtepe Spor Kulübü Antrenörü Ahmet Gediz ve Feneryolu Spor Kulübü Başkanı İhsan Yadigâr ile 2018-2019 sezonuna dair konuştuk.

YILLAR SONRA BİR İLK

Geçtiğimiz sezon Süper Amatör Lig’de mücadele eden Yeldeğirmenispor, Bostancıspor ve Fikirtepe Dumlupınar takımlarının üçünün de küme düşmesiyle birlikte yıllar sonra ilk defa Süper Amatör Lig’de bir Kadıköy takımı kalmadı.

Fikirtepe’nin liglere katılmama kararının ardından 1. Amatör Lig’de Koşuyolu Spor Kulübü, Bostancı Spor Kulübü ve Yeldeğirmeni Spor Kulübü mücadele edecek.

İkinci Amatör Lig’de ise Erenköy Gençlik Spor Kulübü, Erenköy Acar Spor Kulübü, Feneryolu Spor Kulübü, Hasanpaşa ve Haydarpaşa Demirspor bulunuyor.

Birinci Amatör Lig’de kuralar çekildi. Takımların hangi gruplarda hangi takımlarla yarışacakları belli oldu. Kuraya göre 17. Grupta olan Koşuyoluspor; Onayspor, Öz Karacaahmet, Ortaeşme, Marmara Karayolları, Örnekspor, Batı Ateşehir, Beykoz Çavuşbaş takımlarıyla yarışacak.

15.Grupta yer alan Bostancı Spor Kulübü; Pendik Kavakpınar, Heybeliada, Taçspor, Deniz İşletmeleri, Gülensu Spor, Kartal Elçi, Orhanlıspor ve Selmiye ile mücadele edecek.

16. Grupta yer alan Yeldeğirmeni Spor Kulübü’nün grubunda ise Yamanspor, Kanlıca, Kartal Çavuşoğlu, Pendik Kaynarca, Şile, Sancaktepe, Ataşehirgücü ve Valide Tayfun takımları bulunuyor.

“SÜPER AMATÖRE ÇIKMAK İSTEMİYORUZ”

Birinci Amatör Lig’de mücadele eden Koşuyolu Spor Kulübü Başkanı Taşkın Tuna, çocuk gruplarında U11, U12, U13, U14 ve U17 liglerinde mücadele edeceklerini söylerken, Birinci Amatör Lig’de hedeflerinin üçüncülük olduğunu dile getirdi. Süper Amatöre çıkmak istemediklerini söyleyen Tuna,  “Rezil olmadan ligi bitirmek bizim amacımız. Biz beş sezondur üçüncü olarak bitiriyoruz. Yine hedef üçüncülük. Çünkü ilk ikiye girdin mi bir üst lig var. Orada tutunamayacağımızı biliyoruz. Çünkü rakamlar bir hayli yükseliyor. Yani bugün süper amatörde 200-250-300 bin TL civarı bir bütçeden bahsediliyor. Bu bütçe bizim için çok fazla” sözleriyle amatör ligde mücadelenin zorluklarına dikkat çekti.

“SAHA PROBLEMİ DEVAM EDİYOR”

Taşkın Tuna, Kadıköy kulüplerinin bu sene de çok iddialı olmadığını söyleyerek, “Bizim çocukluğumuzda her taraf bizim sahamızdı. Şimdi çocuklara spor yaptırma imkânı sunacak hemen hemen hiçbir yerimiz yok. Dolayısıyla rekabet gücümüz çok az. Yavaş yavaş aşağı doğru bir gidiş var. Bunu nerede, nasıl durdurabiliriz henüz bilmiyoruz. Emin olun ki Kadıköy kulüpleri çok çok zor durumdalar.  İkinci amatörde mücadele eden takımlarımız bir anlamda averaj takım gibi oldu. Dışarıdan bir takımla karşılaştıkları zaman hiç istenilmeyen, umulmadık sonuçlar geliyor. Yani birisi üçüncü olduğu zaman şampiyon olmuş gibi başarılı kabul ediyoruz biz onları.” dedi.

“AMATÖR LİGLER AMATÖR DEĞİL”

Henüz kurası çekilmemiş İkinci Amatör Lig’de mücadele eden Feneryolu Spor Kulübü Başkanı İhsan Yadigâr da rekabet güçlerinin zayıf olduğunu söylerken, “Masrafın en büyük kısmı büyükler kategorisine gidiyor. Transfer yapmayıp genç takımlarınızla katılsanız başarısız oluyorsunuz. Transfer yaptığınız zaman büyük maliyetler oluşuyor. Yapıyoruz, geçen yıl on iki tane transfer yaptım. Öyle bir grup ki herkes yapmış. İkinci amatör diye bir şey yok. Daha doğrusu ‘amatör’ diye bir şey kalmamış.” dedi

 “FİKİRTEPESPOR LİGDEN ÇEKİLDİ”

Birinci Amatör Lig’de mücadele eden Fikirtepe Dumlupınar Spor Kulübü, sezon planlamasının öncesinde ligden çekileceğini duyurdu. Gazetemize konuşan kulüp antrenötü Ahmet Gediz, bu kararlarının sebebinin yapısal değişiklikler olduğunu söyledi. Gediz, “Mevcut durumda 1. Amatör Küme’de oynayacak gücümüz bulunuyor ama artık bir zihniyet değişiminin olması gerektiğini düşünüyoruz. Liglerde tutunmak veya yükselmek için para karşılığı belli yaşa gelmiş futbolcuları transfer etmek yerine, mahallemize dönmek istiyoruz. Mahallemizde ilkokullara kadar inerek oradan seçmeler yapacağız ve kendi oyuncularımızı kendimiz yetiştireceğiz. Bu kapsamda İBB ile de bir işbirliği içerisindeyiz. İBB 6 ilçede Spor Akademisi kurarak o semtteki çocuklara sportif aktivite yaptırma kararı aldı. Kramponundan tutun eşofmanına kadar her şey belediye tarafından karşılanırken, buradaki yetenekli çocuklar semtin kulüplerine yönlendiriliyor. Mahallemizde bulunan stadyumu şimdi İBB yeniliyor. Bu tesislerden biri de mahallemizde olacak. Katılım gösteren çocukların takipçisi olacağız ve mahallemizin çocuklarından oluşan bir takımla liglere geri döneceğiz.” dedi.

“KADIKÖY MODELİNİ YAYMALIYIZ”

Gediz, yeni bir model oluşturmak istediklerini belirtirken,  “80 milyon nüfusta dünya çapında bir sporcu yetiştiremiyoruz. Bizim buradan gurbete giden, Avrupa’ya giderek orada yetişen işçilerin çocukları, orada dünya çapında oyuncular oluyor. Bizde sporcular 13-14 yaşında yetişmeye başlıyor. Bu çok geç bir yaş, bu yaşı aşağı indireceğiz. Mahallemizin çocuklarını ön plana koyarak yeni bir model yaratacağız. Bir nebze de olsa Kadıköy modelini Türkiye’ye yayabilirsek başarı o zaman gelir.” sözleriyle bu modeli yaymak istediklerini dile getirdi.

Fikirtepe Dumlupınar Spor Kulübünün kararıyla ilgili konuşan Kadıköy Amatör Kulüpler Birliği Başkanı ve Koşuyolu Spor Kulübü Başkanı Taşkın Tuna, “Burada 30-35 yaşındaki insanların egosunu tatmin etmek hakikaten artık zor gelmeye başladı. Ben Fikirtepe Dumlupınar’ın almış olduğu bu kararı destekliyorum. Yarın öbür gün bizim de gideceğimiz yol bu yol. Bizim işimiz aslında semtimizin küçük çocuklarını o internet ortamından, o uyuşturucu bataklığından, o nargile kafelerden uzak tutmak. Maalesef şu an sadece liglerin adı amatör. Oyuncuların kulüplerden çok fazla beklentisi var. Burası bir amatör kulüp ve bununla nereye kadar baş edebileceksiniz?  Demek ki birileri bu paraları veriyor ki çocuk onu bana söyleme cesaretini buluyor. Artık sıkıldık, bizim işimiz daha çok çocuklar ve gençlerle olması lazım. Fikirtepe’yi kutluyorum. Bir yola girmişler. Arkalarından gelenler mutlaka olacaktır.” dedi.


ARŞİV