Kadıköy Gençlik Merkezi’nde sabah ve akşam saatlerinde düzenlenen plates dersine büyük ilgi var...
Genetik yapımızdan mıdır nedir ben de tam olarak bilmiyorum ama bir şeye ilgi oldu mu, toplumumuzda o şeye toplu halde yönelme gibi bir eğilimimizin olduğunu cep telefonlarına, yeni model tv, otomobil ve benzeri araçların yeni çıkan modellerine olan abartılı ilgimizden söyleyebilirim.
Şimdi de bir plates modasıdır gidiyor. Cümbür cemaat plates hayranlığına tanık oluyoruz. TV’lerde plates programlarından geçilmiyor. Kadıköy Belediyesi’nin de plates kursları düzenlediğini duydum. Merak dedik ya, mutlaka gidip görmeliyim dedim. Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi’ndeki (KGM) plates programının yolunu tuttum. Plates öğretmeni Nurcan Bengin beni karşıladı. Biraz hal hatırın ardından, tutamadım kendimi ve sordum uzmanını bulmuşken: “Nedir Hocam bu plates çılgınlığı?” diye.
Nurcan Hoca “Bu bir çılgınlık değil, bir yaşam biçimi” diye cevaplayıverdi. “Buyurun dersimizi izleyin sonra detaylıca konuşuruz” dedi. Beni KGM’de ağaçlarla, çiçeklerle dolu plates çalışma alanına götürdü. Hava da yazdan kalma…
Saat sabahın 11.00’i, aman Allah’ım! Sanki bütün Kadıköy, Kalamış’taki KGM’ye akın etmiş. Sadece kadınlar mı, erkekler de…. Kuş cıvıltıları altında muhteşem bir ortam. Dostluk ortamını ise unutamam. Hem spor hem sohbet, espriler ise gırla…
PLATES DEYİP GEÇMEYİN!..
Çeşitli sporlar yaptım. Bazılarının zorluk derecesi de fazlaydı. Açıkçası uygulamasını görene kadar platesi pek ciddiye almamıştım. Yanılmışım… Bir saat platesçileri Nurcan Bengin Hoca’nın nezaretinde izledim. Lafı fazla uzatmaya gerek yok. Tek kelimeyle muhteşem bir spor. Eğlence, ciddiyet, kolay hareket, zor hareket ve daha pek çok unsur birarada toplanmış plateste. Nurcan Hoca dersin ardından plates hakkında bizleri tek tek bilgilendirdi. Sağlıklı bir beden ve ruh, mutlu bir yaşam için gerekli bir aktivite olduğunu anlattı. Adını 1880’de Düsseldorf'ta doğan Joseph Plates’ten alan sporun teorik olarak her şeyini öğrendim diyebilirim. Joseph Plates astım ve romatizmayla geçen bir çocukluk geçirmiş. Ayrıca çelimsiz bir çocukmuş. Genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenerek vücudunu geliştirmiş ve 1912'de İngiltere'de sirk cambazı, boksör ve dedektiflere kendini koruma dersleri verecek kadar muhteşem bir bünyeye kavuşmuş. Öyle uzmanlaşmış ki Joseph Plates, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezini kapsayan “kontroloji” adını verdiği metot bile geliştirmiş. Bu metot, eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren, esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistem olmuş.
TAM BİR PLATES UZMANI
Türkiye Jimnastik Federasyonu Plates Eğitmeni sertifikası sahibi Nurcan Bengin, platesin; Konsantrasyon, Kontrol, Merkezleme, Akıcı hareket, Kesinlik, Nefes prensiplerine dayandığını söyledi. Uzun yıllar spor yaptığını ve platesle de yaklaşık 5 yıldır ilgilendiğini belirten Bengin, platesin sağlık için çok ciddi faydasının olduğunu vurguladı. Bengin platesin sporun yanı sıra fizik tedavi yöntemi olduğunun da tartışıldığını söyledi. “Plateste hareketler özellikle küçük kas gruplarına hitap ediyor. Dolayısıyla üstteki kasları da beraberinde çalıştırıyor. İnsanların öncelikle daralmasını ve bir yandan da dolaşım sistemini etkileyip, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de fayda sağlıyor. Hedeflediği bölüm karın ve omurga, yani insanın merkez noktası karnıdır. Karın güçlendiğinde ve dolayısıyla arka omurga güçlendiğinde bu iş hakikaten hedefine ulaşmış oluyor. Plates kişiye kazandırdığı düzgün bir duruş kazandırıyor” diyen Bengin’in bu tavsiyelerine kulak vermek gerektiğini düşündüm ve “Zararın neresinden dönerseniz kârdır” anlayışıyla ben de plates yapmaya karar verdim.