Kadıköy'ün de spor kompleksine ihtiyacı var!..

İstanbul’un birçok ilçesine spor kompleksleri yapılarak, halkın kullanımına sunulurken, spora ilgili, spor yapmaya uygun genç ve eğitimli nüfus potansiyeline sahip Kadıköy’de bu konuda Kadıköy Belediyesi’nin çalışmaları dışında hiçbir yatırım yapılmıyor.

03 Ağustos 2011 - 14:50

Sanat ve kültürün beşiği, doğal ve tarihi güzellikleri, sosyo-ekonomik yapısı ile Türkiye’nin önde gelen ilçeleri arasında bulunan Kadıköy spor yatırımları konusunda şanssız bir ilçe. Çünkü resmi rakamlara göre nüfusu 600 binlere ulaşan ilçede, halkın kullanımına açık birkaç spor tesisi dışında bütün spor dallarını birarada toplayan büyük bir spor kompleksi yok. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün talimatıyla yıllar önce bu ihtiyaç hissedilerek hayata geçirilen Kalamış’da bulunan Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi’nin spor sahaları, plaj voleybolu kum sahaları da olmasa Kadıköy halkı muhteşem deniz manzarası eşliğinde futbol, basketbol ve voleybol oynama şansından yoksun olacaktı. Kadıköy Belediyesi’nin parklarda ücretsiz olarak uzman eğitim gözetiminde yaptırdığı sabah sporları da bu ihtiyacı çok az da olsa karşılamaya çalışıyor.


NÜFUS ÇOK GENÇ AMA SPOR YAPAMIYOR!
Kadıköy Belediyesi verilerine göre Kadıköy’de 5 ile 19 yaş arası yaklaşık 80 bin çocuk ve genç yaşıyor. 25 ile 29 yaş arası yaklaşık 47 bin 500 kişinin yaşadığı ilçede yaklaşık 132 bin 500 kişi ise Kadıköy’de nüfusun 20 ile 35 yaş arası kesimini oluşturuyor. Bu rakamlar Kadıköy’ün genç ve dinamik nüfus potansiyelinin ne kadar fazla olduğunun kanıtı. Oysa Kadıköy de spor yapma potansiyeli bu kadar büyük nüfus oranı varken, Kalamış’taki Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi ve Caferağa Spor Salonu dışında çocuk ve gençlerin faydalanabildiği spor tesisi ne yazık ki yok.

5 ile 19 yaş……80 bin(yaklaşık)
25 ile 29 yaş….47 bin 500(yaklaşık)
20 ile 35 yaş….132 bin 500(yaklaşık)


PLAJ VOLEYBOLU DEYİNCE KADIKÖY AKLA GELİYOR
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’de spor kompleksi olmamasına rağmen vatandaşın spor yapmasına imkân hazırlayacak çalışmalar yapmaktan geri kalmıyor. Halkın spor yaması için nerede küçük, yeşil, uygun bir alan varsa orayı değerlendiren, halkı spora teşvik eden Kadıköy Belediyesi son yıllarda Kadıköy’e dünyada büyük ilgi gören bir sporu kazandırdı. Artık uluslar arası turnuvalar da dahil, bir çok plaj voleybolu turnuvası Kadıköy’de yapılıyor. Dünyanın ünlü sporcuları uluslar arası plaj voleybolu müsabakaları için Kadıköy’e geliyor. Kalamış’ta bulunan Kadıköy Gençlik Merkezi’nin kum sahalarında plaj voleybolunun yanı sıra farklı dallarda yaz sporları yapılabiliyor.


BAŞKAN ÖZTÜRK: ‘ARSA OLSUN HEMEN YAPARIM’
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Kadıköy’e spor kompleksi yapılması konusunda açık ve net konuştu: “Uygun alan olduğunda çekinmeden spor kompleksi yaparım!”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’un çeşitli semtlerine spor kompleksleri inşa etmesi ve halkın kullanımına sunması üzerine özellikle Kadıköy spor camiası olmak üzere halkın da gündeminde olan Kadıköy’ün spor kompleksi ihtiyacı konusunda Başkan Öztürk net konuştu. Özellikle genç nüfus potansiyeli yüksek olan Türkiye’nin en büyük ilçelerinden Kadıköy’ün, spor kompleksine ihtiyaç duyduğunu belirten ve elinde imkân ve arsa olsa düşünmeden spor kompleksi yapacağını söyleyen Başkan Öztürk, “Kadıköy yeni alanlar kazanırsa kesinlikle spor kompleksi yaparım. Bu konudaki ihtiyacın farkındayız. Bu konuda zaman zaman girişimlerde de bulunduk. Caddebostan’daki Tarım İl Müdürlüğü’nün arsası ya da Merdivenköy deki Devlet Malzeme Ofisi’nin alanı harika spor tesisi olur. Belediye olarak büyük bir spor kompleksi yapmaya arsamız yok. Bu konuda arsa verilsin, hemen yaparım. Diğer ilçelere yapılan spor yatırımlarını izliyoruz, Takdir ediyoruz, ancak benzer yatırımların Kadıköy’e de yapılmasını istiyoruz. Bu konuda herhangi bir ayrımcılık yapılmasını doğru bulmuyoruz. Kadıköylüler, spor kompleksi yatırımları konusunda ilgili kurumlardan alacaklı.”


ARSA YOK DİYE KADIKÖY’E SPOR KOMPLEKSİ YOK!
İstanbul İl Gençlik Spor Müdürü Tamer Taşpınar da Kadıköy’e spor kompleksi yapılması ihtiyacının farkında olduklarını ancak, arsa bulamadıklarını belirtti. Taşpınar, şöyle konuştu:
“Kadıköy’ün talihsizliği var. Kadıköy’de arsa bulamadık. Bütçesini bile ayırdık. 3000 seyirci kapasiteli bir spor salonu yapmayı planladık. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de çok gayret etti ama arsa bulamadık. Sırf bu problemden dolayı Kadıköy’de spor salonu yapamadık. Ama bir şekilde bize bir arsa verilirse biz yine bunu gündemimize alırız. Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu gibi Üsküdar da buna dâhil böyle yerlerde problemimiz var arsa bulamıyoruz. Kadıköy’de de spor kompleksine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bunun farkındayız ama bulunduğu takdirde programımıza alırız.”


İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİRÇOK İLÇEDE SPOR KOMPLEKSİ YAPTI AMA !
İstanbul’un çeşitli semtlerinde Spor A.Ş bünyesinde birçok spor kompleksi yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköylüleri unuttu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin diğer ilçelere yaptığı spor yatırımları şunlar:


Beyoğlu Kapalı Yüzme Havuzu
20 seyirci kapasiteli yarı olimpik yüzme havuzu, idari birimler, kafeterya, otopark, 03-06 yaş çocuk oyun odası bölümlerinden oluşuyor.


Ümraniye/Yeşilvadi Spor Tesisi
Yüzme Havuzu, Fitness-Cardio Salonu, Spinning, Squash Salonu, Sauna, Solaryum, Masaj Odası, Buhar Odası mevcut.


Ümraniye Haldun Alagaş Spor Kompleksi
2468 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, Uzakdoğu Sporları Salonu, masa tenisi salonu, fitness salonu, çok amaçlı spor salonu, 1 adet halı saha, konferans salonu, 03-06 yaş çocuk oyun odası bulunuyor.


Ümraniye Çakmak Yüzme Havuzu
510 seyirci kapasiteli yarı olimpik havuz, fitness salonu, çok amaçlı spor salonu, Türk Hamamı, sauna, 03-06 yaş çocuk oyun odası bulunuyor. Yüzme, step-aerobik, pilates, Wushu, Capoeira, Wing Tsun gibi Uzakdoğu Sporları, fitness yapılabiliyor.


Bayrampaşa Spor Tesisleri
Kafeterya, halı saha, 1adet tenis kortu, 200 seyirci kapasiteli masa tenisi salonu, 435 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, idari birimler, 50 araç kapasiteli otopark, sauna, fitness salonu, çok amaçlı spor salonu, 03-06 yaş çocuk oyun odası bulunuyor. Tesiste fitness, basketbol, masa tenisi, futbol, pilates, step-aerobik, Uzakdoğu Sporları, tenis, voleybol yapmak mümkün.


Beyoğlu Spor Tesisleri
İdari birimler, kafeterya, spor kütüphanesi, 03-06 yaş çocuk oyun odası, 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, fitness salonu, çok amaçlı spor salonu bulunuyor. Basketbol, fitness, pilates, step-aerobik, aikido gibi Uzakdoğu Sporları yapmak mümkün.


Başakşehir İkitelli Spor Kompleksi
895 seyirci kapasiteli olimpik yüzme havuzu, 644 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, fitness salonu, çok amaçlı spor salonu, Uzakdoğu sporları salonu, 2 adet halı saha, 2 adet açık tenis kortu, kafeterya, otopark, 03-06 yaş çocuk oyun odası, go-kart pisti, sauna gibi geniş imkânlara sahip.


Silivrikapı Buz Pisti Tesisi
200 seyirci kapasiteli buz pisti(kapalı spor salonu/antreman pisti), 900 seyirci kapasiteli buz pisti, 1 adet fitness salonu, step-aerobik salonu, otopark, kafeterya-büfeden oluşuyor. Basketbol, tenis,step-aerobik, pilates, masa tenisi, jimnastik, buz hokeyi, buz pateni yapmak mümkün.
Kutu..


CAFERAĞA SPOR SALONUNU KADIKÖY BELEDİYESİ YAPMIŞTI
Nüfusu 600 binlere ulaşan ve genç nüfusu da bir hayli fazla olan Kadıköy’de İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne bağlı sadece bir tane spor salonu bulunuyor. O da Kadıköylülerin çok iyi bildiği hatta tesis kıtlığı nedeniyle gözü gibi baktığı Caferağa Spor Salonu!.. Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılan ve 1980 yılında hizmete giren tesis Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne protokolle tahsis edilmiş. Caferağa Spor Salonu da olmasa Kadıköylü çocuklar, gençler spor yapacak donanımlı salon bulamayacak durumda. İl Gençlik Spor Müdürlüğü, Caferağa Spor Salonu’nu maksimum şekilde kullanarak Kadıköylü çocuk ve gençlerin çeşitli branşlarda en verimli şekilde yararlanması için çaba gösteriyor.


SANCAKTEPE’DE 5 YILDIZLI KOMPLEKS YAPILIYOR
Kulüp ve sporcu zengini Kadıköy’de spor camiası; Kadıköy’ün de içinde futbol ve kapalı spor sahaları olan bir komplekse ihtiyaç duyduğunu her fırsatta dile getirirken, Sancaktepe’de, İstanbul’a spor alanında büyük hizmetler verecek “Spor Kompleksi” için ilk adım atıldı. 2012’de bitirilmesi planlanan tesis 17.125 metrekare alana inşa edilecek.
Anadolu yakasının yeni ilçesi olan Sancaktepe, İstanbul İl Özel İdaresi’nin yatırımları ile hızla gelişiyor. Sancaktepe’de yapımına başlanan ve 2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul’a büyük hizmetler vermesi planlanan Sancaktepe Eyüp Sultan Spor Kompleksi’nin temeli Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Hüsamettin Koçak ve Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem’in de katıldığı görkemli törenle atılmıştı.


TAM ANLAMIYLA BİR KOMPLEKS
8 yılda İstanbul’a 334 milyon Türk Lirası yatırımla 72 yeni spor tesisi kazandıran İstanbul İl Özel İdaresi, Sancaktepe Eyüp Sultan Spor Kompleksi ile yatırımlarına bir yenisini daha eklemiş oldu. Toplam 3 bloktan oluşacak ve 17.125 metrekare alana inşa edilecek “Spor Kompleksi” yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, 2.400 kişilik basketbol salonu ve 600 kişilik konferans salonu ile 2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul’a yakışan bir spor merkezi olarak hizmet vermesi planlanıyor.


KADIKÖYLÜ KULÜPLER LİG MAÇLARINI BAŞKA İLÇELERDE YAPIYOR… PLAJ VOLEYBOLU DEYİNCE KADIKÖY AKLA GELİYOR
Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’de spor kompleksi olmamasına rağmen vatandaşın spor yapmasına imkân hazırlayacak çalışmalar yapmaktan geri kalmıyor. Halkın spor yaması için nerede küçük, yeşil, uygun bir alan varsa orayı değerlendiren, halkı spora teşvik eden Kadıköy Belediyesi son yıllarda Kadıköy’e dünyada büyük ilgi gören bir sporu kazandırdı. Artık uluslararası turnuvalar da dahil, bir çok plaj voleybolu turnuvası Kadıköy’de yapılıyor. Dünyanın ünlü sporcuları uluslararası plaj voleybolu müsabakaları için Kadıköy’e geliyor. Kalamış’ta bulunan Kadıköy Gençlik Merkezi’nin kum sahalarında plaj voleybolunun yanı sıra farklı dallarda yaz sporları yapılabiliyor.
Diğer taraftan Kadıköylü birçok amatör kulüp, Kadıköy’de de dev bir spor kompleksine ihtiyaç duyulduğunu dile getiriyorlar. Amatör lig maçlarını yıllardır misafir olarak ücretle kiraladıkları başka ilçelerdeki veya semtlerdeki sahalarda oynayabilen kulüplerin yöneticileri, zaman zaman bu durumdan şikayetçi olup, bir an önce ilçe kulüplerinin de yararlanabileceği dev bir spor kompleksinin yapılması gerektiğini vurguluyorlar.

Mustafa SÜRMELİ
 


ARŞİV