Kadıköy'ün dünya şampiyonu

Fransa'nın Bordeuax şehrinde 13-22 Nisan tarihlerinde yapılan Dünya Liselerarası Genç Erkek Futbol Şampiyonasında ülkemizi temsil eden Kadıköy Ticaret Meslek Lisesi, dünya şampiyonu oldu.

24 Mayıs 2013 - 09:40

Büşra TANRITANIR
 
Fransa’da ülkemizi temsil eden Kadıköy Ticaret Meslek Lisesi büyük bir başarıyla Türkiye’ye döndü. Yenilgisiz 8 maçın ardından Fransa’nın Bordeuax şehrinde düzenlenen Dünya Liselerarası Genç Erkek Futbol Şampiyonası’nda birinci olarak Türklerin adını duyuran Genç Erkek takımı, Türkiye’de büyük bir gururla karşılandı. Takımı çalıştıran TFF Bayan Milli Takımlar Eski Antrenörü Aysun Boyacı ve Fenerbahçe Altyapı U18 Teknik Teknik Direktörü Semih Özü, bu şampiyonluğun sadece Kadıköy ve İstanbul’un değil Türkiye’nin başarısı olduğunu ifade ettiler. Şampiyonların heyecan ve sevinçlerini paylaşmak için Fransa maceralarını beden öğretmenleri Aysun Boyacı’dan dinledik.  

-Bu şampiyonluk nasıl geldi, bekliyor muydunuz?
Şampiyonluğun temeli, 2010 yılında Fenerbahçe ve okulumuz arasında yapılan projeyle oluştu. Alt yapıdaki sporcuların, eğitimlerini sürdürmeleri çok zor. Bu sıkıntıları bildiğimiz için, yurt dışında da bunu inceledik. Yurt dışında “okul, kulüp ve aile” üçgeninin kurulduğunu gördük. “Bu işi devlet okulunda da yapabiliriz” düşüncesiyle bu projeyi Fenerbahçe Kulübü ile yapmaya başladık. Aynı grubu öğrenci olarak okulumuza aldık. Fenerbahçe’nin 15-16-17 yaş grubu bizim okulumuzda eğitim görüyor. 3 yıl önce buna karar vermiştik. İlk başladığımızda gruplarda elendik. İstanbul şampiyonasına bile gidemedik. Hedefimiz; 2013 yılında Fransa’da yapılacak şampiyonaydı. Geçen yıl Türkiye şampiyonası yarı finalinde elendik. Bu yıl hem Türkiye’de hem de dünyada şampiyon olduk. Bir hedefin sonucuydu bu başarı. 3 yılın emeğiyle buraya ulaştık. Fenerbahçe’nin alt yapıdaki antrenöründen tutun, burada sınıftaki arkadaşları, öğretmenleri, idarecimiz, mezunlar derneğimiz, kısacası herkesin desteğiyle oldu. Emeğin sonucunda da başarıya ulaştık. Biz burada şunu gösterdik. Devlet okulunda hem okuyabileceklerini hem eğitimlerine hem de futbol hayatlarına devam edebileceklerini gösterdik. Çocuklar okula 07.30’da geliyor, 12.00 gibi dersten çıkıyorlar. Kulübe gidiyorlar ve akşamda 18.00’da çıkıyorlar.


-Gelecek yıllarda yine başarılar hedefliyor musunuz?
Tabii ki. Gelecek sene İtalya’da Futsal Şampiyonası var. Amacımız, hem kızlarda hem de erkeklerde oraya gidebilmek. 2 yılda bir yapılan bir şampiyona bu. Türkiye’de birinci olanı yurt dışına götürüyorlar. 2 sene önce Brezilya’daydı bu yarışma, bu yıl Fransa’da 2 yıl sonra da Guatemala’da yapılacak. İSF’nin bu yarışmaları branşlarda değişme gösteriyor. Bu yıl futbol var, seneye futsal var. Bu yarışmaya katılanlarda, üye olanlar katılabiliyor. 40 yıllık bir federasyon.

-Bayan takımıyla ilgili de çalışmalar yapıyormuşsunuz, doğru mu?
Okulumuzda bayan takımı da var. Bu yıl katıldık. 32 takım arasında elendik. Şampiyonluğa kalamadık. O yüzden geçen hafta Diyarbakır’dan döndük.

-Bu kupa, genç sporculara neler kazandırdı?
Bir kere bu çocuklar, futbol dışında eğitimlerine devam hakkı kazandı. YÖK’ün şuanda çıkarttığı yerleştirme programında istedikleri akademilere seçim tercihi edecekler. Çünkü ellerinde dünya şampiyonlukları var. 850 Lira burs kazandılar, üniversiteye geçiş hakkı kazandılar ve milli oyuncu oldular.

-Fransa’daki şampiyonayı da anlatabilir misiniz?
3 maçı penaltıyla aldık. Türklerin katılımı güzeldi. Bizi son 4-5 gün çok güzel ağırladılar. Çocukların formalarını yıkadılar. Yemekler getirdiler. Biz böyle bir organizasyonla geldik Fransa’dan. Bordeaux Belediyesi’ne ait büyük bir tesiste oynadık. 1 haftada 140 maç oynandı. Son maçı, Bordeaux’nun Stadı’nda oynadık. Maçlar kaliteliydi ve çocuklar kendilerini geliştirdiler. Önümüzdeki hafta da Türkiye Şampiyonası var.
Bu şampiyonluk sadece Kadıköy’ün, İstanbul’un değil, Türkiye’nin başarısı. Bu başarıyı herkesin sahiplenmesini ve gurur duymasını istiyoruz.

TÜM MEZUNLARDAN DESTEK BEKLİYORLAR
Mezunlar Derneği üyesi ve aynı zamandır 1982 yılından beri okuda öğretmenlik yapan Birgül Kalfa da bu şampiyonluğun kendilerini mutlu ettiğini vurguladı. Sadece futbol konusunda değil, birçok alanda Kadıköy Ticaret Meslek Lisesi’nin ilklere imza attığını söyleyen Kalfa, okulun ünlü mezunları arasında ünlü futbolcular ve Gülben Ergen, Bülent Ersoy, Yeşil Salkım gibi şarkıcıların olduğunu ifade etti. Mezunlar Derneği Başkanı Ünal Gençay da dernek olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, okulun tüm mezunlarından destek beklediklerini vurguladı.
 
 

ARŞİV