Kadıköy'ün Özel Kulübü: Bostancı Spor Kulübü

Bostancı semti adına yakışır bir spor kulübüne sahip. Bostancı Spor Kulübü, gerek başkanı gerek yöneticileri ve gerekse başarılı sporcularıyla Kadıköy’ün de spordaki aydınlık yüzü...

22 Aralık 2010 - 10:50


Bostancı semti adına yakışır bir spor kulübüne sahip. Bostancı Spor Kulübü, gerek başkanı gerek yöneticileri ve gerekse başarılı sporcularıyla Kadıköy’ün de spordaki aydınlık yüzü. Amaçlarının gençliğe hizmet etmek olduğunu, çocuk ve gençleri sokaktaki tehlikelerden korumak, uzak tutmak için spora gönülden hizmet ettiklerini her defasında vurguluyor Bostancı Spor Kulübü’nün yöneticileri. Bostancı Spor Kulübü’nün A Takımı 1. Amatör Küme’de 13. Grupta 2. sırada; U15 takımı 23. Grupta 2. sırada; U17 takımı ise 33. Grupta 5. sırada mücadele ediyor. Bostancı Spor Kulübü ocak ayında U16 takımını ve minik takımını, mart ayında U19 takımını da amatör liglere dâhil etmeye hazırlanıyor. Kulübün 160’tan fazla lisanslı futbolcusu var. Ayrıca 1998-2002 yılları arasında doğanlar için açılan futbol okulunda gençler spora ve futbola teşvik ediliyor. Kısaca Bostancı Spor Kulübü bünyesinde lisanslı ve lisanslı olmayan, spor eğitimi alan yaklaşık 250 çocuk ve genç sporla ilgileniyor. Kötü alışkanlıklardan ve tehlikelerden uzak tutulmuş oluyor. Sadece bu bile amatör kulüplerin; toplumumuz, geleceğimiz ve mutluluğumuz için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

AMATÖR KULÜPLER DESTEK BEKLİYOR

Ülkemiz, toplumumuz için bu denli öneme sahip olan amatör spor kulüplerimizin en büyük sorunu harcamalar. Kulüp yöneticileri gönüllü olarak amatör sporun içindeler. Genellikle harcamaları hep kendi ceplerinden yapmak zorunda kalıyorlar. Bu da bir süre sonra sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Amatör spor kulüplerinin en büyük isteği; öncelikle ilgili kurum ve kuruluşların, belediyelerin kulüplere yardımlarını arttırması ve bu yardımları istikrarlı bir şekilde devam ettirmesi. Bostancı Spor Kulübü’nün Ramazan Oral gibi amatör spora gönül veren, vizyon sahibi bir başkanının ve yöneticilerinin olması büyük şans olsa da onlar da bu sıkıntıları yaşıyorlar. “Biz cebimizden harcıyoruz. Bu meblağ zaman zaman 70 bin TL.’yi geçiyor. Gönülden yapıyoruz bunu. Önemli olan çocuklarımızın, gençlerimizin iyi birer insan olarak yetişmesi. Ama bu konuda yöneticilerimiz de amatör spor kulüplerine desteklerini arttırırlarsa bundan ülkemiz kazanır” diyorlar.
Bostancı Spor Kulübü’nün binası ve lokali Kadıköy Belediyesi tarafından yapılmış. Ayrıca A takımın formaları 2 yıl önce Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırılmış. Başkan Ramazan Oral ve yöneticiler bunun için Kadıköy Belediyesi Başkanı Av. Selami Öztürk’e teşekkür ediyorlar. Bazı sorunların giderilmesi için de Başkan Öztürk’ten de yardım istiyorlar. Kulübün Bostancı sahilinde ise bir tesisi var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da bu tesisi kendilerine kazandırdığı için teşekkür ediyorlar. Kadıköy ilçesinde amatör spor kulüplerinin antrenmanlarını ve müsabakalarını yapabilecekleri bir stat yapılmasını isteyen Oral, “Kendi ilçemizde taraftarlarımızın önünde maçlarımızı yapmanın hayalini kuruyoruz. İç saha maçları için Kartal’a, Gülsuyu’na gitmek bizi üzüyor. İlçemize stat istiyoruz. Ayrıca belediyeler amatör spor kulüplerine ayırdıkları yardım bütçesinin bir bölümünü ayni ve nakdi yapabilirler. Bu yardımları başarıya göre kulüplere dağıtabilirler” dedi.

BOSTANCISPOR ADI UNUTULMAZLARLA DOLU

“1950 yıllarında Bostancı, İstanbul’un en büyük sayfiye yerlerinden biriydi. Tıpkı Göztepe, Erenköy, Suadiye, Kartal, Adalar gibi. Kışın İstanbul’un merkezinde oturan hali vakti yerinde aileler yaz başında buradaki yazlıklarına gelirdi. İstanbul’un en gözde plajları, yazlık eğlence yerleri buralardaydı. Bostancı semti, konumu itibariyle Kadıköy yakasının adeta merkeziydi. Vapuru, treni, tramvayı, otobüsü, her türlü ulaşım aracı (uçak hariç) buradan kalkardı” diyor semtin ve Altan Cengen Bostancı ile ilgili kaleme aldığı yazısında.

LEFTER MAÇ İZLEMEYE GELİRDİ BOSTANCI’YA

“Hatırladığım kadarıyla 1953-54 yıllarında, Bostancılılar (yerli, yazlıkçılar) için yaz aylarının en büyük eğlencesi, Pazar günleri yapılan, bir festival havasında geçen futbol maçlarıydı. Yaz başlarında her semtin en iyi takımları ile maçlar alınır, bir hafta önceden çarşı-pazar, istasyon gibi yerlere ilanlar asılırdı. Bu esnada gelen takımlarda oynayan şöhretli futbolcuların isimleri bu ilanlarda yer alırdı. Bostancı’ya da zaman zaman oynamaya veya seyretmeye şöhretli futbolcular gelirdi. Lefter, Can, Metin gibi. Pazar, akşamüstü ilk önce veteranlar veya B takımı, sonra A takımı maçı oynanırdı. Maçlar, büyük bir ciddiyet içinde, hakemler, formalar, saha çizgileri v.s. kurallara uyularak oynanırdı. Saha da o kadar güzeldi ki, sanki gerçek tribünler vardı. Bir tarafta şimdiki Hayrullah Kefoğlu Lisesi’nden başlayıp, K.Bakkalköy minibüsleri durağına kadar olan köşkün duvarına dayalı hendek, karşı tarafta apartmanların (şimdiki Çağrı Market) bahçe duvarları üstü kapalı tribün gibiydi. Tahmini iki bin kişi seyrederdi bu maçları” diye aktarıyor izlenimlerini Altan Cengen.

TURNUVA DÜZENLENİYORDU

Semtte yaz ortalarına doğru ortaya bir kupanın konduğu bir turnuva tertip ediliyormuş o yıllarda. Şöhretli futbolcu sayısı artınca rakip seyirciler de çoğalıyor, böylece satışlar arttığı için Bostancı esnafına da gün doğuyormuş. Yılar sonra o güzelim futbol sahası inşaata verilmiş. Saha şimdiki muhtarlığın önünden, geçite kadar olan yere taşınmış. Orada da güzel maçlar yapılmış zaman içinde. Ama Bostancı sayfiye özelliğini yavaş yavaş kaybetmeye başlamış. Plajlar, yazlık sinema ve eğlence yerleri hızla yok olmuş. Bostancılılar geçmişte yaptıkları dolu dolu organizasyonlarla Kadıköy hatıralarında ölümsüz yerlerini almışlar. Bostancı’nın bir hentbol takımına da sahipmiş. Hatta Türkiye Şampiyonası’na katıldığı, Ankara’da maçlar yaptığı belirtiliyor. Bostancı’nın bir de halter takımı olduğunu duyduğunu belirtiyor Cengen. Daha sonra gerçekleşen futbolla ilgili organizasyonları, lokantası olan Fenerbahçeli eski futbolcu Arnavut Engin yaparmış. Cengen o dönemlerin hatırladığı bazı futbolcularının isimlerini sıralıyor lakaplarıyla: Kaleci Kunduracı Metin, Sütçü Tahsin, Bomba Müfit, Avukat Cemal, Muhtar Rıfkı, GS’li Sükse Hikmet, FB’li Niko, Hacettepeli Yıldırak, Bahriyeli Fevzi (futbol hakemiydi), Taksimli Köfte Mehmet, Yaman, Didi İmdat, FB’li Kaleci Semai, Tabanca Turgut (FB’li), Arnavut Engin (FB), Taksimli Erdinç.


ARŞİV