Kadıköylüler yelken sporunu sevdi

Kadıköylüler ‘Yelkenle Tanışma’ projesi sayesinde milyarlarca liralık yelken ve yatlara binerek yelken ve yat sporunu hem yakından tanıyor hem de denizin keyfini çıkarıyorlar.

21 Kasım 2012 - 15:47

HABER: MUSTAFA SÜRMELİ
FOTOĞRAFLAR: BARAN ÇEVİK
 
Yelken ve yat sporunun yakından tanıması için Kadıköy Belediyesi’nin, bu yıl ilk defa gerçekleştirdiği örnek projesi şu günlerde Kadıköy’de en çok konuşulan faaliyetlerden. Zira Türkiye’de örnek gösterilecek proje sayesinde Kadıköylüler milyarlarca liralık yelken ve yatlara binerek yelken ve yat sporunu hem yakından tanıyor hem de denizin keyfini çıkarıyorlar. 15 Eylül 2012 tarihinden bu yana devam eden “Yelkenle Tanışma” projesine bugüne kadar sonbaharın soğuğuna rağmen 250 Kadıköylü katılarak, yelken ve deniz keyfini birarada yaşadı. Her hafta Cumartesi günleri 8.00-10.00 ile 10.00-12.00 saatleri arasında iki seans olarak düzenlenen tanışma eğitimleri yaklaşık 2 saat sürüyor. Yılların uzman eğitmenleri yelkenle hiç tanışmamış olsanız bile size unutamayacağınız bir deneyim yaşatıyor. Kadıköy Belediyesi’nin Kechi Sailing Yatçılık Eğitim Merkezi ile birlikte sürdürdüğü proje 15 Aralık’ta son bulacak. Belediye, Kadıköy dışından da talep olabileceğini düşünerek halkın yelkenle tanışma isteğine Kadıköy dışındakileri de dâhil etmiş. Projenin sonlarına doğru Kadıköy dışından da vatandaşlar tanışma eğitimlerine katılabilecek. Gazete Kadıköy olarak biz de tanışma eğitimlerine katılarak unutulmaz deneyimi iliklerimize kadar yaşadık. Mevsim soğuk olmasına soğuktu ama milyarlarca liralık yelkenliyi kullanmak, ekip ruhuyla çalışmalara katılmak pek öyle kolay kolay bulunmayacak bir deneyim oldu bizim için. 2 saatlik heyecan dolu deneyimin ardından sıcak çaylarımızı Ketchi Sailing Yatçılık Eğitim Merkezi ortaklarından Genel Koordinatör İbrahim Duman ile yudumlarken, muhteşem yelken deneyiminin heyecanıyla olsa gerek İbrahim Duman ile koyu bir sohbete koyulduk. İbrahim Duman Bahariye Mektebi yıllarında yelken yolunda ilk adımlarını atmış. Deniz Harb Okulu’ndan mezun olduktan sonra da donanmada görev yapmış. Emekli olunca hobi olarak 14 yıl önce yelken ve yat sporlarıyla daha yakından ilgilenme imkânı bulmuş. Merak ettiklerimizi sorduk içten yanıtlar aldık.
 
-Yelkenle tanıştırma projesi nasıl ilerliyor?
Kurumsal ve bireysel olarak zaten belirli projeler geliştiriyoruz ticari anlamda. Bunu niye özellikle Kadıköylü hemşerilerimize aktarmayalım diye bir düşünce doğdu. Kapasitemiz de buna uygundu. Halkı Yelkenle Tanıştırma programlarını Kadıköy Belediyesi’nin ön ayak olduğu bir projeyle başlattık. Gelecek yıl da inşallah bu proje devam edecek. Yelkenle tanıştırma projesine ilgi çok büyük. İnternet sitemiz kitlenecek seviyede. Havalar sertleşse de başvuruda azalma yok. Gelenler çok mutlu ve heyecanlı. Biz de İstanbul’da bu işi yapan lider bir firmayız. Kadıköy halkına yelken sporunu anlatmak, bu sporu ve heyecanını yaşatmak istiyoruz.
 
-Yelken sporunun geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Yelken sporu ve yatçılık çok gelişiyor. Yeni marinalar açılmaya ve kapasiteleri gelişmeye başladı. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Kadıköy de denizle haşır neşir bir yer. Bu sporun daha da gelişeceğine ve insanlarımızın daha çok denize çıkacağına inanıyorum.
 
-Kadıköy sahillerinin potansiyelini nedir?
30-40 yıllık denizciyim. Kadıköy Kalamış koyu, Moda, Fenerbahçe ekseninde Caddebostan ve Bostancı’ya kadar olan bölge Türkiye’de yelken sporunun, denizcilik faaliyetinin en yoğun yapıldığı yer. Bundan daha yoğunu yok. Yaz kış 365 gün devamlı faaliyet var. Burada 6-7 yaşındaki çocuklar yelken kulüplerinin organize ettiği eğitimler ve programlarla kar yağarken bile denize çıkıyorlar. Türkiye’nin bu konudaki en iyi bölgesi burası. Böyle olunca olimpik anlamda da en fazla sporcu veren ilçe de burası. Türkiye de bir temsil sözkonusu olacaksa olimpik anlamda da bir sürü sporcu yetişiyor. Bu da gurur verici bir şey ilçemiz açısından. Yelken Federasyonu bu konuda iyi çalışıyor. Ulusal ve uluslar arası alanda iyi projeleri var ve güzel çalışıyorlar. Amatör Denizcilik Federasyonu’nun çalışmalarını da unutmamak lazım.
 
-Spor kulübü kurmayı düşünüyor musunuz?
Spor kulübümüz henüz yok. Yarışlara katılıyoruz fakat kendi kulübümüz olarak değil. İleride kulüp kurmayı hedefliyoruz. Yat kulübü şeklinde bir kulüp düşüncemiz söz konusu. Bu konuda 2013 yılı içerisinde Kadıköy için bir sürpriz yapabiliriz.
 
-Neden yelken yapmalı?
İnternette sörf yaparken şöyle bir grafik bulmuştum. İnsanın evrim sürecini anlatıyordu. İnsanın yerdeyken ayaklanıp yürümesi, modern insana doğru gidişini anlatan bir süreci anlatıyordu. Modern insandan sonraki süreçte ise yelkenli insan resmi vardı. (Gülüşmeler) Dolayısıyla evrim sürecinde de çok önemli bir yere sahip yelken. Bu resim çok hoşuma gitmişti. Dolayısıyla bireysel ve grup anlamında insanı çok geliştiren bir spor. El-beyin diyalektiğini çok fazla kullanmayı gerektiriyor. Ben herkesin, yetişmekte olan çocukların mutlaka yelkenle tanışmasını optimist, lazer ve diğer olimpik sınıflarla tanışmasını ve kendilerini geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Hatta belki de zorunlu ders olarak bile deniz politikalarını desteklemek adına ders programına konulabileceğini bile hayal ediyorum. Olmalı da bana göre. İleri yaşlarda ise bu sefer yatçılık sporu çok gelişebilir. Şirketler departmanlarıyla buna yönelmeye başladılar. Dış aktivitelerine yelken sporunu koymaya başladılar.
 

ARŞİV