Simge KANSU
Günümüzde birçok insanın vücut geliştirmek için spor salonuna gitmesine aşinayız. Ama bu işi profesyonel bir şekilde yapan birçok sporcu var. Onlardan biri de Göztepe’de ikamet eden Yasin Yalçın. Türkiye Klasik Vücut Geliştirme Şampiyonası’nda şampiyonluk elde eden Yalçın’ın tek başarısı bu değil.
ŞAMPİYONLAR ŞAMPİYONU
Yalçın’ın şampiyonluğa giden yolculuğunu ondan dinleyelim: “2017 yılında ilk yarışım olan Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonasına katıldım. Genç Erkekler Klasik Vücut Geliştirme Açık Sıklet kategorisinde ikincilik elde ettim. İlk yarışım için iyi bir dereceydi. Daha sonra milli takıma seçildim ve yine 2017 yılının kasım ayında yapılan IFBB Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonasına katıldım. Romanya’da yapılan bu yarışta istediğim formla çıkamadım ve dünya yedinciliği elde edebildim. Podyumdan bir süre uzak kaldım. 2019 yılının Aralık ayında tekrar yarışmaya karar verdim. 3 aylık bir hazırlık sürecinin ardından Türkiye Klasik Vücut Geliştirme +180 cm kategorisinde şampiyonluk elde ettim. Ardından bütün sikletlerin şampiyonlarının yarıştığı klasmanda şampiyon olarak Overall yani Şampiyonlar Şampiyonu unvanını elde etmiş oldum.”
Ana branşı boks olan Yalçın, 12 yaşında boksa başlamış. Van Damme, Rocky filmleriyle bu spora merak saran Yalçın’ı ise ilk teşvik eden annesi olmuş: “Annem bir gün bir çift dambıl ile eve geldi ve aslında her şey o zaman başladı. Vücudumdaki değişim hoşuma gitti ve eve ağırlık seti aldım. Gelişimim devam ediyordu ama bu bir süre sonra bana yetersiz geldi. Bir yandan internetten antrenman ve beslenme konularını araştırıyordum. 15 yaşına geldiğimde artık bir spor salonuna yazılma vakti gelmişti. Sahrayıcedit’te bir spor salonuna kaydımı yaptırdım. İlerleyen zamanda salonda stajyer olarak işe başladım. Tabi olayın buralara kadar gelebileceğini düşünmemiştim. Salondaki büyüklerimin yönlendirmeleri sonucu şu an bulunduğum konumdayım. Emekleri çok büyük.”
“EMEKLERİNİ ÖDEYEMEM”
Ailesinin en büyük destekçisi olduğunu söyleyen Yalçın, “Yoğun iş tempomdan ötürü hem annem hem babam gramı gramına yemeklerimi hazırlar. Bana sadece antrenmanda hakkını vermek kalır. Üzerimdeki emeklerini ödeyemem. Bu yazıyı da okuyan anne ve babalara tavsiyem, çocuklarını mutlaka gözlemleyip yatkın oldukları ve ilgi duydukları bir branşa yönlendirip onları desteklemeleri. İş olarak yapmasa da herkesin yaptığı bir spor branşı bence olmalı.” diyor.
SABIR VE FEDAKÂRLIK
Yalçın’ın bu işi yapacaklara da tavsiyeleri var: “Yeni başlayacak olanlara tavsiyem bu işin bir zincir gibi olduğunu unutmamaları. Vücut geliştirmede esas olan üç nokta vardır: Beslenme, antrenman ve dinlenme. Bunlardan birini göz ardı ettiğinizde hep bir şeyler eksik olacak ve hedefinize ulaşamayacaksınız. Bu, sabırlı olmaları ve fedakârlık etmeleri gereken uzun bir süreç. Hızlı yol katetmeye çalışmak sakatlık riski doğurabilir. İnternet ve kitaplardaki kaynaklardan, çevrelerinde bu işi yapan belli başlı kişilerden olabildiğince doğru beslenme ve antrenman üzerine bilgi edinmeleri, yeniliklere açık olmaları ve deneme yanılma yordamıyla hangi şeylerin onlara yarayıp yaramadığını bulmaları gerekli. Zira her vücutta her şey aynı tepkiyi vermiyor. Bu işte her şey kişiye özel olmalı. Her zaman söylüyoruz, kolay olsaydı herkes yapardı.”
Yılın büyük bir bölümünü diyet yaparak geçiren Yalçın, yağ oranının ve vücuttaki su oranının kontrol altında tutulması gerektiğini dile getiriyor. Beslenme alışkanlıklarını Yalçın’dan dinleyelim: “Genel olarak gündelik tükettiğim şeyler yumurta, et ürünleri, beyaz pirinç, yulaf, kuruyemiş ve yeşil sebzeler. Yarışma döneminde ve dışında yediklerim sabit. Sadece form durumuma, yarışma tarihine göre gramajlarım değişiyor. Onun haricinde şekerli, unlu ürünler, atıştırmalıklardan mümkün olduğunca uzak duruyorum. Yarışma dönemi dışındaki zamanda ufak tefek kaçamaklarımız olsa da yarışma yaklaştığında sadece kokusuyla yetiniyoruz.”