Kadın tenisinin tarihini yeniden yazdı: Serena Williams

Sadece sportif başarıları değil hayatlarıyla da insanlara ilham kaynağı olan, yaptıklarıyla dünya tarihine geçen sporun büyük isimlerinin hikâyeleri artık her hafta bu köşede olacak...

11 Ocak 2024 - 18:45

Serena Williams, tenis efsanesi Margaret Court'un 24 grand slam'lik rekorunu yakalayamasa da tüm zamanların tartışmasız en iyisi olduğu gerçeği değişmiyor. O 23 grand slam şampiyonluğu, toplamda 96 şampiyonluk ve 319 hafta boyunca dünya birincisi olmasıyla kırılmadık rekor bırakmamış bir kadın tenisi efsanesi.

Serena'nın hikâyesi 26 Eylül 1981'de ABD Michigan'da başladı. Price ve Richard Williams çiftinin beş kız çocuğundan en küçüğü olarak hayata gözlerini açan Serena, çok küçük yaşlarda kardeşleriyle beraber tenise başladı. Daha 4 yaşında raketi eline alan Serena'nın ilk hocası da çocuklarının hepsini tenise yönlendiren babası oldu. Daha küçük yaşlardan itibaren yeteneğini ortaya koyan ve yaş gruplarında hem eyalet hem de ABD çapında ses getiren Serena yine de 16 yaşına kadar profesyonel yarışmalara katılmadı. Bunda ailenin kızlarının eğitimine de devam etmesi yönündeki kararı etkiliydi.

1997'de katıldığı Chicago'daki turnuvada ilk başarılarını kazandı ve adını tüm uluslararası spor çevrelerine öğretti. Bu turnuvada yarı finale kadar çıkması ayrıca onu kariyerinde ilk kez dünya sıralamasında ilk 100'e soktu.

İLK ŞAMPİYONLUĞU EVİNDE
1997'deki bu çıkışı sonrasında Sidney, Roma, Miami gibi klasik turnuvalarda çeyrek ve yarı finaller gördü. Ama asıl patlamasını evinde, 1999 ABA Açık'ta yaptı. Bu turnuvada harika bir performans göstererek art arda Kim Clijsters, Conchita Martinez, Monica Seles ve son olarak finalde Martina Hingis'i gibi büyük isimleri yenerek şampiyonluğa ulaşması rüya gibi geçecek kariyerinin ilk ışıltısıydı.

Bundan sonraki yıllar kadın tenisinde ablası Venüs ile beraber Williams kardeşlerin hegemonyasında geçti. 1999-2014 yılları arasında ABD Açık'ı 6 kez, 2002-2016 yılları arasında Wimbledon'u 7 kez, 2002-2015 arası Fransa Açık'ı 3 kez ve 2003-2017 yılları arasında Avustralya Açık'ı 7 kez kazanan Serena Williams yenilmez seviyeye ulaşmıştı.

Güçlü yapısı onun oyun tarzını da belirliyordu. Çok güçlü ve sert servislerinin yanında güçlü ve riskli vuruşlar rakiplerini maç içerisinde adeta abandone ediyordu. Çok sayıda spor otoritesi tarafından kadın tenisi tarihindeki en iyi servis atan oyuncu olarak gösterilmesi de bunun bir kanıtı. Üstelik kariyeri boyunca yaşadığı çok sayıda sakatlığa ve iki kez hamilelik yaşamasına rağmen kortlara her dönüşünde bu gücünden hiçbir kayıp yaşamadı.

HER ZAMAN RENKLİ
Tenis kortlarında bir daha ulaşılması güç bir kariyer yapan Serena Williams, 2022 yılının ABD Açık turnuvasında artık tenise veda ettiğini açıkladı. Kazandığı kupalardan neredeyse bir müze kurulabilecek Serena kortlarda da kort dışında da her zaman renkli bir karakter de oldu. Farklı kıyafet tercihleri tenis gibi geleneklere fazlaca değer veren bir spor dalında onu her zaman tartışmaların merkezine oturttu. 2004 ABD Açık7a kot etek ve diz boyu botlarla katılma isteği tartışmaların doruk noktasına çıkardı. Turnuva yetkilileri son olarak eteğe izin verseler de diz boyu botlara izin çıkmadı.

ABD'de çok sayıda dizi de bölüm oyuncusu olarak da boy gösteren Serena, Simpsons çizgi filminde seslendirme de yaptı. Beyonce, Kenya West gibi çok sayıda sanatçıyla yakın dostluğu sebebiyle birçok klipte de görülen Serena Williams, son yaptığı açıklamada günlerini eşiyle beraber iki çocuğunu büyütmekle geçirdiğini söyledi.       


ARŞİV