Kadınlar basketbolda başarılı

Doktorundan mühendisine tasarımcısından muhasebecisine kadınlar basketbolda buluştu

24 Kasım 2016 - 14:31
İstanbul’da erkeklerin basketbol oynadığı çok sayıda amatör lig bulunurken, kadınların oynadığı bir lig henüz kurulmadı. Ancak bu konuda bazı çalışmaların olduğu da gelen bilgiler arasında. Geçtiğimiz günlerde Kadıköy’de iki kadın amatör basketbol takımının maçı vardı. Basketbol Ses ile Altınbilek kadın basketbol takımları 19 Kasım 2016 Cumartesi günü Kadıköy İstanbul Anadolu Lisesi spor salonunda karşılaştı. Skordan çok sporun önemli olduğu maçın uzun yıllar sonra iki kadın amatör basketbol takımı arasında oynanan ilk müsabaka olduğu belirtildi. Hazırlık maçını Altınbilek, Basketbol Ses’i 61-56’lık skorla kazanırken, her iki takımın da centilmence oyunu izleyenlerden alkış aldı.

KARİYER SPORA ENGEL DEĞİL
Basketbol yaşamından sonra spor kariyerine 9 yıldır basketbol antrenörlüğüyle devam eden Basketbol Sağlık, Eğitim, Spor (SES)’un kurucusu ve antrenörü Ezgi Kırılmaz, aynı zamanda üniversitede Psikoloji Bölümü okuyor. Spor Psikolojisi Sertifikası ve C Sınıfı Antrenör belgesine sahip. Üniversiteden basketbol takım arkadaşı Serra Yıldızlı ile yetişkin kadınlara hobi olarak basketbol öğretmek ve oynatmak için 2016 Haziran ayında Basketbol Ses’i kurdu. 5-6 sporcuyla çalışmalara başlayan takımda şu anda 76 yetişkin kadın sporcu bulunuyor. Kadınların basketbola ilgi olduğunu, Basketbol SES ailesi olarak birçok kadının hayatına sporun tekrar girmesine, birçoğunun da sporla ilk kez tanışmasına vesile olmaktan çok gurur duyduklarını ifade eden Ezgi Kırılmaz, “Yaş ortalamamız 30-35 civarında. Doktorundan mühendisinden tasarımcısına, öğretmene kadar kariyer sahibi kadınlar var. Basketbolu yeni öğrenen, önceden oynamış olanlar da var. Önemli olan burada spor yapmak” dedi. Kırılmaz, kadın amatör basketbol takımlarının yer aldığı bir lige katılacaklarını da belirtti.  Basketbol SES, çalışmalarına, Kadıköy’de İstanbul Anadolu Lisesi ve Beykoz’da Çavuşbaşı Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde devam ediyor.

AİLE TRİBÜNDE
Basketbol maçını babalar ve çocuklar da tribünden heyecanla izledi. İki aydır basketbol oynadığını söyleyen Zehra Köse Abay, “Önceden hiç basketbol oynamadım. Çok seviyorum basketbolu. Basketbol Ses’i internetten gördüm ve şimdi basketbol oynuyorum. Eşim ve ben muhasebeciyiz. Kadınlara spor yapmalarını tavsiye ediyorum. Hafta içi de pilates yapıyorum. Spor hayatımı olumlu yönde etkiledi. Çok mutluyum” derken, Zehra Hanım’ın eşi Selçuk Abay, “Kadınların böyle aktiviteler yapması güzel. Çocukla beraber gelip annemizi bir izleyelim dedik. Sarıyer’den spor için geldik. Tam bir aile ortamı” dedi. Eşinin daha önceden profesyonel basketbolcu, kendisinin de iş yaşamının dışında sanatçı olduğunu söyleyen Bora İhsan Gökgöz de, çocuğuyla birlikte maçı izlemeye gelenler arasındaydı. Gökgöz “Eşimi desteklemek için buradayım. Profesyonel basketbola, evlilik, çocuk derken ara verdi. Bu onun için heyecan oldu. Çocuğumuzla izledik, memnunuz. Sporun yaşı yok” şeklinde konuştu.

ARŞİV