Kadınlar kendini savunmayı öğreniyor

Gazeteci Enis Tayman’ın Kalamış Gençlik Merkezi’nde verdiği “Krav Maga” derslerine katılan kadınlar, artık sokağa daha özgüvenli çıkıyor

26 Ocak 2017 - 14:04

Metrobüste, otobüste, sokakta, durakta ve dahi evinin mutfağında… Kadınlar her yerde şiddetin her türlüsüne maruz kalabiliyor. Ev içindeki erkeğin şiddeti yeni yeni tartışılmaya başlamışken sokakta hiç tanımadığı erkeklerin çeşitli bahaneyle saldırısına uğrayan kadınlar artık “özsavunma” öğreniyor.

Kadınlar tüm dünyada özsavunma grupları oluşturuyor, sokaklarda yükselen şiddete karşı kendini korumanın ve hep birlikte mücadele etmenin yollarını arıyor. Buradaki esas hedef ise “sokakları terk etmemek”. Bu fikirden yola çıkan gazeteci Enis Tayman da beş yıl eğitimini aldığı, iki yıldır da eğitmenliğini yaptığı İsrail kökenli “Krav Maga” dövüş stilini, bir sosyal sorumluluk projesine dönüştürdü. Tayman, yaklaşık iki aydır Kadıköy Belediyesi’nin Kalamış Gençlik Merkezi’nde ücretsiz Krav Maga dersleri veriyor. Haftada iki gün üç saat verdiği bu derslerde kadınlara kendilerini korumalarını, “canlarını nasıl kurtaracaklarını” gösteriyor.

KGM’deki derse katıldık, hem Enis hocayla hem de öğrencileriyle konuştuk.

Gazeteci olduktan sonra mı kendinizi savunmaya karar verdiniz?

Gazeteci olarak temelde görevimiz dayak yemek (gülüyor). Yani bir gazeteci olarak kimseyi dövemezsin, böyle bir hakkın yok. Sadece yumruklardan korunabilirsin. Özellikle kadın arkadaşlarımız cinsel saldırılara maruz kalıyor. Bu noktada ana amacımız; karşımızdakini savuşturabilmek, kazasız belasız atlatabilmek. Atlatamadığın oranda kendini savunmak, kendini savunduktan sonra saldırının devam etmesi halinde o saldırganı bertaraf etmek.

Eğitmen olmaya nasıl karar verdiniz?

Doğal süreç. Yani önceden ufak tefek dövüş sporları yapmıştım ama hiç birisi beni kesmemişti. Krav Maga’yla tanıştım. Krav Maga’nın bize gereken şey olduğunu fark ettim. Özellikle burada kadınlara yönelik bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladım. Yaşadığımız toplum maalesef giderek maçolaşıyor, erkek egemen ‘kültürsüzlüğün’, vahşetin bütün aşamalarını yaşıyoruz. Erkekler, kadınların sokağa çıkmasını istemiyor. Bu noktada ya eve kapanacaksınız ya da bir yerde dur artık diyeceksiniz ve sokağa çıkacaksınız. Peki ya sokağa çıktığınızda başınıza ne gelecek? Ya cinsel saldırıya uğrayıp, dayak yiyip itilip kakılacaksınız ya da size bunları yapmaya çalışanlara dersini vereceksiniz!

Bu eğitim sadece kadın katılımcılara mı açık?

Şu anda yürüttüğüm sosyal sorumluluk projesi kadın ağırlıklı öğrencilerden oluşuyor. Erkek arkadaşlarımız da var; fakat yüzde 30’luk kota mevcut. Bunun da sebebi, arkadaşlarımız erkek gücünü görsün diye, çünkü sokakta karşınıza kimin çıkacağını bilmiyorsunuz.

İsteyen herkes gelebiliyor değil mi? Yaş sınırlaması var mı?

13 yaşın üstünde ve çok ciddi sağlık sorunu olmayan herkes katılabilir. Bedensel engelli arkadaşlarımız da gelebilirler. Bazı hareketleri yapamazlar ama bastonu bile kullanmanın yolu vardır kendinizi korumak için. Dolayısıyla o bastonu kullanmayı öğretiriz ona.

KADINLAR ANLATIYOR

Ebru Tayman: “Toplumda kadına yönelik şiddet artıyor. Bundan dolayı sokağa çıkarken tedirginlik oluyor. Bu tedirginliği yenmek ve kendimizi koruyabilmek için Krav Maga’yı öğrenmeye başladık. Özgüvenim arttı. Sokakta nereden tehlike gelebilir, nereden yürürsek daha güvenli oluruz veya bir saldırı anında kendimizi nasıl koruyabiliriz vs. bunları öğreniyoruz.”

Berna Pomak: “Kendime güvenim geldi. Yolda yürürken artık daha rahat yürüyorum. Çünkü bir tehlikeyle karşılaştığım zaman ne yapmam gerektiğini biliyorum, daha emin adımlarla yürüyebiliyorum.”

Nurgül Akülker: “Ben de akşam saatlerinden sonra bile yürüyerek bir yere gidebiliyorum. Kendime güveniyorum. Güven en önemli şey zaten.”

Ücretsiz Krav Maga dersleri her çarşamba ve cuma saat 20.00-21.30 arası Kalamış Gençlik Merkezi’nde


ARŞİV