Kış demeden yüzüyorlar

İklim kriziyle kış aylarını eskisi kadar soğuk geçirmesek de aralıkta denize girenler hala şaşırtıyor. Suadiye’de her sabah yüzme aktivitesi düzenleyen Suadiye Bükü Yüzücüleri grubu, soğuk suda yüzmenin hastalığa karşı direnç kazandırdığını söylüyor

30 Aralık 2020 - 13:17

Yaz aylarında herkes rahatlıkla denize girerken kış ayında bu durum cesaret istiyor. Çünkü kışın deniz sıcaklıklarının düşük olması vücudun farklı tepkiler vermesine neden olabiliyor. Ancak bu kural herkes için geçerli değil. Kadıköy’de kendilerine “Suadiye Bükü Yüzücüleri” adını veren grup, kış aylarında da her gün sabahın erken saatlerinde buz gibi suda yüzüyor.

Çoğunluğu profesyonel yüzücülerden oluşan grup, özellikle kışın denize girmenin büyük bir keyif olduğunu ve bağışıklık sisteminin arttırılmasında etkin bir rol oynadığını vurguluyor. Kış ayının dondurucu soğuğuna rağmen denize girmenin kendilerinde büyük bir özgüven ve kondisyon yarattığını belirten grup üyeleriyle Kadıköy Suadiye sahilinde buluştuk.

“HASTALIĞA KARŞI DİRENCİMİ ARTIRDI”

Yüzmeye çok uzun zaman önce başladığını belirten Erdem Ilıksu şunları söylüyor: “Bu etkinliğimizi hiç aksatmadan her sabah yapıyoruz. Grubumuzun çoğunluğu kıtalararası yüzme şampiyonalarında ülkemizi temsil eden isimlerden oluşuyor. Kışın denize girdiğimizde her sorunumuzu suyun içine gömüyoruz. Sudan çıktığımda biraz üşüme oluyor ancak tüm siniri, stresi o suda bırakmış oluyoruz.” Ilıksu, “Soğuk suda yüzmeye başladığımdan bu yana hiç hasta olmadım. Çünkü soğuk su hastalığa karşı direncimi artırdı. Ayrıca yüzmek çok güzel dostluklar kazandırıyor. Sahilleri güzel olan nadide ilçelerden biri olan Kadıköy’de açık su etkinlikleri düzenlense hiç fena olmaz.”

“ÇIKTIĞINIZDA MUTLULUĞA DÖNÜŞÜYOR”

Profesyonel spor ile uğraştığını belirten Meral Tan, Suadiye Bükü Yüzücüleri ile yaklaşık 5 yıl önce bir tesadüf eseri tanıştığını söylüyor. Tan şöyle devam ediyor: “O zamanlar bir boğaz yarışmasına katılacaktım. Elemeler için havuza gittiğimde böyle bir grup olduğunu duydum ve hemen nerede olduğunu sordum. Böylelikle grup ile tanışmış oldum. İşlerim yoğun olduğu için her gün olmasa da haftada 2-3 kere gelmeye çalışıyorum. Denize girmeden çeşitli ısınma hareketleriyle kendimi hazırlıyorum. Denize ilk girdiğinizde vücudunuz şok etkisi yaşasa da alışıyorsunuz. Yüzerken denizin acı soğuğu çıktığınızda adeta mutluluğa dönüşüyor.” İnsanlardan çok farklı tepkiler aldıklarını belirten Tan, “Yüzmek bana bazı şeyleri unutturuyor. Daha önceki senelerde sık sık hasta olabiliyordum ancak soğuk suda yüzmeye başladığımdan itibaren hiç hasta olmadım. Aksine soğuğa karşı direncim yükseldi. Hiç zor bir aktivite değil çünkü her şey beyinde bitiyor. Düşük dakikalardan başlayarak yüzme seviyenizi yükseltebilirsiniz. Burada çok samimi bir ortamımız var tüm Kadıköylüleri bekliyoruz.” diyerek Kadıköylüleri de yüzmeye davet ediyor.

“HAYATA KARŞI GÜÇLENDİRİYOR”

Yüzme sporuna 2000 senesinde başladığını ve düzenli olarak çeşitli boğaz yarışlarına katıldığını belirten Aydın Yıldızay ise şunları söylüyor: “2013 yılında İspanya’dan Fas’a yüzerek Cebelitarık Boğazı’nı geçtim. Yaklaşık 4 saat 36 dakika sürdü. Bu durum benim için zirve bir başarıydı. Grup ile yaklaşık 5 sene önce tanıştım. Grubumuzda yüzen, koşan ve bisiklete binen farklı sporcular mevcut. Genellikle kış ayının başlarında çok rahatsızlanıyordum. Ancak kış ayında yüzmeye başladığımdan beri hiç hasta olmadım çünkü vücut artık direnç kazanıyor. Bana göre kışın yüzen bir insan hayata karşı daha güçlü durmayı öğreniyor. Her insan belli bir yaşa kadar yürür, koşar, bedensel tüm aktiviteleri yapabilir. Ancak yüzmeyi hangi yaşta ve durumda olursanız olun yapabiliyorsunuz. Bunu dünya şampiyonasına tekerli sandalye ile gelen 100 yaşındaki insanların derece yaptığını gördüğümde öğrendim.”


ARŞİV