1978 Arjantin’den sonra kupa, 1982’de İspanya ev sahipliğinde tekrar Avrupa kıtasına geri dönmüştü. Turnuva öncesi heyecan doruktaydı. Son şampiyon Arjantin, Zico’lu, Dr. Socrates’li Brezilya, Rossi’li, Tardelli’li, Altobelli’li İtalya, Almanya, Fransa gibi ekiplerle birlikte kupanın çok sayıda favorisi olması heyecanı zirveye taşıyordu. İlk tur maçları sonunda Afrika ekiplerinin aldığı sonuçlar ise kara kıtanın futboldaki yükselişinin ilk sinyallerini tüm dünyaya vermişti. Ancak tüm bunların yanında bu kupa bir tek maçla futbolseverlerin aklına kazındı. Tarihe ‘Gijon rezaleti’, ‘Gijon utancı’ ya da ‘Gijon saldırmazlık paktı’ gibi isimlerle geçen Avusturya – Batı Almanya maçı.
CEZAYİR FIRTINASI
Kupa öncesi kimsenin puan hesaplarına bile katmadığı Afrika ülkeleri, grup maçlarında aldıkları sonuçlarla tüm dikkatleri üzerlerine çekti. 1.Grup’ta İtalya, Polonya ve Peru ile mücadele eden Kamerun, üç maçından da beraberlikle ayrılarak averajla gruptan çıkmayı başaramadı. Turnuva sonunda kupayı kaldıracak olan İtalya, Kamerun’dan sadece bir gol daha fazla attığı için üst tura çıkmayı başarabildi. Batı Almanya, Avusturya, Cezayir ve Şili’nin mücadele ettiği 2. Grup’ta ise tam anlamıyla bir Cezayir fır-tınası esti. Daha ilk maçında kupanın doğal favorilerinden Batı Almanya’yı 2-1 yenen Cezayir hem grubunu hem futbol dünyasını karıştırmıştı. İkinci maçında Avusturya’ya 2-0 mağlup olan Afrika ekibi son maçta Şili’yi 3-2 yenerek halen 2 puanlı sistemin uygulandığı kupada 4 puana ulaştı. Grubun son maçı olan Avusturya-Batı Almanya mücadelesi öncesinde puan hesapları birbirine girmişti. Batı Almanya’nın Avusturya’yı 1-0 ya da 2-0 yenmesi halinde, Batı Almanya ve Avusturya averajla Cezayir’in üzerinde yer alacak ve Cezayir elenecekti. Batı Almanya’nın 3 ya da daha farklı kazanması halinde Avusturya, maçın berabere ya da Avusturya galibiyetiyle bitmesi halinde Batı Almanya elenecekti.
DEDİKODULAR DOĞRU ÇIKTI
Karşılaşma öncesinde tüm dünya basının ve futbol kamuoyunda iddialar baş göstermeye başlamıştı bile. İki yakın, ilişkileri eskiye dayanan ve Almanca konuşan ülkenin el ele kol kola üst tura çıkacakları, birbirlerini üzmeyecekleri iddia ediliyordu. İddialar doğru da çıktı. Karşılaşmada Batı Almanya 10. dakikada Horst Hrubesch’in golüyle 1-0 öne geçti ve maçın devamında her iki takım maçın bu skorla bitmesi için elinden geleni yaptı. Hem Gijon şehrindeki El Molinon stadyumunda hem de televizyon başında-
ki futbolseverler gözlerine inanamıyordu. İki takım futbolcuları da atak yapmıyor, defansta birbirlerine pas atıyor, gerekirse top hiçbir futbolcunun olmadığı uzak köşelere vuruluyor, kalecilerin topu oyuna sokması dakikalarca sürüyordu. Tribündeki İspanyol futbolseverler “Fuera” (Dışarı) tesahüratı yaparken Cezayirliler sahaya kâğıt paralar atmaya başladı. Maçı kendi ülke televizyonunda anlatan Avusturyalı spiker Robert Seeger bile olan bitene daha fazla kayıtsız kalamayarak izleyicilerden televizyonlarını kapatmalarını istedi ve ekledi: Utanıyorum... Diğer ülkelerdeki spikerler için de benzer durumlar geçerliydi. Çok sayıda spiker maçı anlatmayı kesti çünkü sahada anlatılacak bir şey yoktu. Futbolun bu utanç maçı neredeyse dura dura oynandı ve 90 dakika sonunda Avusturya ile Batı Almanya el ele gruptan çıktı. Avusturya, bir sonraki turda elenirken yoluna devam eden Batı Almanya finalde İtalya’ya 3-1 kaybetti. Bu rezalet maçın sonucu olarak, 1982 Dünya Kupası’nın ardından FIFA hâlâ uygulanan kural değişikliğine gitti ve yönetmeliğe “Uluslararası organizasyonlarda gruplardaki son maçların hepsi aynı saatte oynanır” maddesini ekledi.