Madrid Panteri ile yıllar sonra…

Real Madrid maçındaki başarısıyla “Madrid Panteri” olarak anılmaya başlanan Kaleci Varol ile anılara doğru uzun bir yolculuğa çıktık

10 Nisan 2015 - 10:28
Mustafa SÜRMELİ
Türk futbolunun renkli isimlerinden, Beşiktaş, Galatasaray, Altay, Manisaspor ve Tekelspor’da top koşturan 78 yaşındaki Varol Ürkmez, Gazete Kadıköy’e konuk oldu.
Yeşil sahalardaki başarısıyla futbolun efsane isimleri arasına giren eski milli kaleci ve Beşiktaş’ın unutulmaz file bekçisiyle, “Madrid Panteri” lakabını aldığı unutulmaz Real Madrid maçını tekrar hatırladık.

Kaleci Varol, 1958 sezonunda Beşiktaş’ta Kaleci Necmi ile oynamaktadır. Takımın Antrenörü ise Leandro Remondini’dir.
Şampiyon Kulüpler Kupası maçı için Remondini’nin 18 kişilik kadrosuna giren Kaleci Varol maçta oynayacağını ise tahmin etmez. Remondini’den ilk 11’de Madrid karşısına çıkacağını öğrendiğinde ise çok heyecanlanır. İspanyollar ise bol gollü bir galibiyet beklemektedir. Ancak Real Madrid için evdeki hesap çarşıya uymaz.


110 BİN SEYİRCİ ALKIŞLIYOR
Real Madrid’e karşı Santiago Bernabeu Stadyumu’nda oynanan maçta Beşiktaş kalesinde devleşen Kaleci Varol, İspanyol ekibinin ataklarına karşı kalesinde adeta duvar örer.
“5. dakikada sağ bekten atak başladı. Orta saha, sağ açık, De Stefano, Koppa, orta, vole... Ben 90’dan topu çıkartmışım haberim yok. Birinci devre 10-15 tane gol çıkarttım ve 0-0. 110 bin seyirci maçı bırakmış beni alkışlıyor” diye maçın golsüz biten ilk yarısını anlatan Kaleci Varol, maçın heyecanını hiç unutmadığını söyledi.
İkinci yarı 70. dakika’dan sonra Real Madrid zor da olsa ancak ilk golü bulur. Son 5 dakikada ise Kaleci Varol’un, faullere maruz kalarak yediğini anlattığı ikinci golle Beşiktaş, maçı 2-0 kaybeder. Sedyeyle maçtan çıkan Varol gözlerini hastanede açtığında ise hala maçı sayıklamaktadır.
Kaleci Varol, başarılı performansıyla “Madrid Panteri” lakabını kazandığı İspanya’da da halkın sevgi ve jestleriyle karşılaşır. İstanbul’daki karşılama ise bambaşkadır.


SPORCULARA TAVSİYELER
“Madrid Panteri” lakaplı Kaleci Varol (Ürkmez), “Bir Kalecinin Yaşam Öyküsü” adıyla hayat hikâyesini anlattığı bir kitap yazdı. Kaleci Varol, kitabında sporcu kardeşlerine ders niteliğinde tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmedi. Antrenörünün, “Sen ufak bir kaytarmada kendini kandırıyorsun” şeklindeki tavsiyesini hiç unutmadığını, ciddiyetle antrenmanlarını sürdürdüğünü anlatan Kaleci Varol, Şeref Stadı’ndaki antrenmandan sonra, o yıllarda yaşadığı Bağlarbaşı’na gelip, Çamlıca’ya kadar koşarak özel antrenman yaptığını, başarılı olmak için çok çalıştığını söyledi.

KALECİ YETİŞMİYOR
Kaleci Varol, futbol oynadığı yıllarda Türkiye’de çok başarılı kaleciler yetiştiğini, Turgay, Şükrü, Selahattin gibi başarılı kaleciler arasından sıyrılıp, Milli Takıma seçilmenin kolay bir iş olmadığını anlattı. Kaleci Varol, futbolculuk döneminde Beşiktaş’taki takım arkadaşı Kaleci Necmi ile kardeş gibi olduklarını ancak takıma girmek için antrenmanda çok çalıştıklarını da vurguladı.


FUTBOL SEVGİSİ
Hüseyin Ürkmez ile Nesibe Ürkmez çiftinin 3 çocuğundan biri olan Varol Ürkmez, 1937’de Adapazarı’nda dünyaya geldi. 10 yaşında babasını kaybetti. Yaşamın zorluklarını da bundan sonra omuzlarında hissetmeye başladı. Çalışıp evine katkıda bulunurken bir yandan da futbolla ilgilendi. İstanbul’a geldikten sonra 1953’te Sultantepe’den Beşiktaş’a transfer oldu. 19 yaşında Beşiktaş’ın kalesine geçti. 1958-59 sezonunda tarihinde ilk kez UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası’na katılan Beşiktaş kalesinde, o sezon kupayı kazanacak olan Real Madrid’e karşı devleşti ve bu maçtan sonra “Madrid Panteri” olarak anıldı. Milli Takım’da da görev alan Varol Ürkmez, yeşil sahalardaki başarısının yanı sıra dönemin bazı sinema yapımlarında da rol aldı.

FOTOĞRAFLAR:  “Bir Kalecinin Yaşam Öyküsü” kitabından 


Etiketler; Varol Ürkmez

ARŞİV