Maratonu DAYANIŞMA kazandı

Tüm kategorilerde toplam 38 bin koşucunun katıldığı 38. İstanbul Maratonunda yüzlerce kişi ALİKEV, omurilik felçlileri, organ bağışı ve çocuklar için koştu. Bu yıl da maratonda birinci “dayanışma” ol

17 Kasım 2016 - 14:20
Mustafa SÜRMELİ
Vodafone 38. İstanbul Maratonu’nu, erkeklerde Kenya asıllı Azerbaycanlı Evans Kıplagat kadınlarda ise Kenyalı Agnes Barsosio kazandı.
Soğuk havaya rağmen binlerce kişinin katıldığı Vodafone 38. İstanbul Maratonu, ilk olarak 08.45’te Tekerlekli Sandalye ile yarışan engelli sporcuların startı ile başladı. Maratonda, 15 kilometre (yarı maraton) ve 10 kilometre yarışları ile 8 kilometrelik halk koşusu, Avrupa yakasında son buldu.
Binlerce sporcu ve vatandaşın katıldığı maratonda, müsabakaların yanı sıra 15 Temmuz şehitleri için de “Kahramanlar Koşusu” yapıldı. Bu yıl, “Kahramanlar Koşusu” adı altında düzenlenen halk koşusu, Altunizade’den başladı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği 8 kilometrelik koşuda katılımcılar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçip, Dolmabahçe’de parkuru tamamladı.

BOĞAZI TEKERLEKLİ SANDALYEDE GEÇTİLER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ tarafından, “15 Temmuz şehitleri için koşuyoruz” sloganıyla düzenlenen Vodafone 38. İstanbul maratonunda, çeşitli gruplar adına da koşular yapıldı. Bunlardan bir tanesi de Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği(TOFD)’ydi. Türkiye Omurilik Felçlileri “Yol Arkadaşım Olur musun?” sloganı ile akülü tekerlekli sandalye için koştu. 22 engelli ve 450 TOFD koşucusu maratona katıldı. Engellilerin hiç olmadığı kadar hızlı hareket ettiği koşuya, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği adına birçok ünlü isim de katıldı. Türkiye'nin önemli yardımseverlik koşularından biri olan adım adım İstanbul Maratonu ve Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği sayesinde geçtiğimiz yıllarda 1547 akülü tekerlekli sandalyenin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması sağlandı. Kampanya kapsamında geçtiğimiz yıllarda yapılan koşu sayesinde akülü tekerlekli sandalyesine kavuşan 9 yaşındaki Kaan, bu defa kendi gibi omurilik felçlisi kardeşleri için koşarak, onların da akülü sandalyesine kavuşması için ter döktü. Okuluna devam eden Kaan, büyüyünce çocuk doktoru olmak istiyor.
OĞLUNUN HAYALİ İÇİN KOŞTU
Eskişehir’deki Gezi eylemlerinde darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz da oğlunun adına kurduğu vakıfta daha fazla öğrenciye burs vermek için başlattığı kampanya çerçevesinde İstanbul Maratonu’na katıldı. Maratonda Ali İsmail’in annesi Emel Korkmaz ve ağabeyi Gürkan Korkmaz, Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nın (ALİKEV) “Düşlere ses ver” kampanyasına destek veren çok sayıda kişiyle birlikte koştu. Grupla koşanlar arasında CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu da vardı. Emel Korkmaz, “Çok gururlu, onurluyum. Alişim ile bir kez daha gurur duyuyorum. Ali İsmail’in adımlarıyla çocuklara, gençlere eğitim, burs verme imkânı sağlayabilmek için adımlarımızı atıyoruz. Ali İsmail’in adına vakıf kurduk. Ali İsmail’in hayalleri vardı, yapması gereken çok şey vardı. Buna izin verilmedi. Ali’nin yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek için adımlarımızı atıyoruz” diye konuştu.
Emel Korkmaz ile birlikte yürüyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, “Adım adım Ali İsmal’in düşlerini gerçekleştirmek için buradayız. Ali İsmail Korkmaz’ın iyi bir dünya düşü vardı. Ali İsmail Korkmaz Vakfı’na destek bekliyoruz, yardıma muhtaç gençlerin okuyabilmesi için” şeklinde konuştu.
Kampanyaya destek için koşanlar arasında Kadıköy Belediyesi personelleri de vardı. Onur Ceylan, Nihal Çakırer, Başak Tüzün Karabuğ, Sinan Cem Gürsoy ve Kadim Fırat ile Yeldeğirmeni’nde bir esnafın bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Nuh Köklü’nün nişanlısı Ferda Sayın da koşuya katılanlar arasındaydı.
15K yarı maratonuna katılan Kadıköy Belediyesi çalışanı Bülent Çakırer “ALİKEV için koştuk. Çok keyifli ve heyecan vericiydi. Profesyonel olmamama rağmen koşuya katılmaktan çok gurur duydum” diyerek 52 çocuğa burs veren ALİKEV yararına koştuklarını ifade etti. Onur Ceylan da bu yıl Kahramanlar Koşusu adı verilen halk koşusuna ALİKEV’e  destek vermek için katıldığını belirtti.
ORGAN BAĞIŞINA DİKKAT ÇEKTİLER
Maratona katılanlar arasında organ bağışına dikkat çekenler de vardı. İstanbul dışından geldiğini ve maratona katıldığını söyleyen Haluk Akın, kadavradan organ nakliyle hayata tutunduğunu, sağlığına kavuştuğunu ve aralarında organ nakli olanların da bulunduğu beraberindekilerle koşuya katılarak organ bağışı konusuna dikkat çekmek istediklerini belirtti. Maratonda çocuk istismarına pankartlarıyla dikkat çekenler de oldu.

 

ARŞİV