Mete Gazoz Avrupa Şampiyonu oldu

Milli okçu Mete Gazoz, Açık Hava Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda Slovenyalı rakibi Den Habjan Malavasic'i yenerek altın madalya kazandı

17 Mayıs 2024 - 10:28

7-12 Mayıs tarihleri arasında Almanya’nın Essen kentinde düzenlenen 2024 Açık hava Avrupa Şampiyonası tamamlandı. Milli Takımımız, Makaralı Yay Kadın Takımlar kategorisinde Ayşe Bera Süzer, Begüm Yuva ve Hazal Burun altın madalya, Makaralı Yay Erkek Takımlar kategorisinde Batuhan Akçaoğlu, Emircan Haney ve Yağız Sezgin gümüş madalya, Makaralı Yay Kadınlar kategorisinde Hazal Burun bronz, Makaralı Yay Karışık Takımlar kategorisinde Hazal Burun ve Emircan Haney bronz madalya kazandı.Klasik Yay Erkekler kategorisinde Mete Gazoz altın, Klasik Yay Erkekler Takım kategorisinde Berkay Akkoyun, Mete Gazoz ve Ulaş Berkin Tümer bronz madalya alarak ülkeler sıralamasını 1. olarak tamamladı.

EKSİK PARÇA TAMAMLANDI

Türkiye’ye, olimpiyat tarihinde okçulukta ilk altın madalya kazandıran milli okçu Mete Gazoz, olimpiyat altınından sonra 2023’te dünya şampiyonu oldu. Son olarak Almanya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda koleksiyonundaki eksik altın madalyayı da da alarak 24 yaşında olimpiyat, dünya ve avrupa şampiyonu ünvanlarının tamamını elde etti. Milli okçu, 2016’da finalinde kaçırdığı ve 2022’de bronz madalya elde ettiği Avrupa Şampiyonası’nda bu kez altın madalyayı boynuna taktı. Sıralama atışlarını 2. sırada bitiren Mete Gazoz ilk iki maçını ‘bay’ geçti. 16’lı, 8’li turu ve çeyrek finali oyun vermeden 6-0’la alan Mete Gazoz yarı finalde, Fransız rakibi Addis’i 7-1’le eledi. Finalde de Sloven rakibi Den Habjan Malavasic’i 29-25, 26-25, 30-28’lik skorlarla yine oyun vermeden 6-0’la yenerek, kariyerinin ilk Avrupa altın madalyasını boynuna taktı. Bu sonuçla Mete Gazoz, Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonu olarak üçlü kombinasyonu tamamladı ve bunu başaran ilk okçu unvanını elde etti.

“BU ÇOCUK YİNE ATIYOR”

Gazoz, koleksiyonundaki en büyük eksik olan Avrupa şampiyonluğu madalyasını da aldıktan sonra Antalya'ya gelerek Paris 2024 için milli takımla çalışmalara başladı. Gazoz, Okçuluk Milli Takımı'nın Antalya'da düzenlediği kampta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Açık Hava Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nın hem kendisi açısından hem de milli takım açısından çok güzel sonuçlarla tamamlandığını söyledi. Gazoz, "Olimpiyatlar öncesinde çok güzel oldu. Biz 1 yıldır buna hazırlanıyorduk. Olimpiyatlara giden hazırlık programımızın da gayet yolunda ilerlediğini gördük. Olimpiyat yolunda önemli bir adımı geçmiş olduk. İnşallah aynı başarıyı olimpiyatlarda da gösterip ülkeme bu gururu tekrar yaşatmak istiyorum. Final maçı öncesindeki maçlarda da turları farkla geçtim. Ondan dolayı rakiplerim muhtemelen 'Bu çocuk yine atıyor' demişlerdir" dedi.

Rakiplerine psikolojik üstünlük sağladığını söyleyen Gazoz; şöyle devam etti: "Avrupa şampiyonluğu bana daha çok öz güven sağladı. Olimpiyatlara giden bu yolda psikolojik olarak rakiplerime üstünlük sağlamış oldum. Kariyerimde inşallah daha çok olimpiyatlara katılacağım. Gelmiş geçmiş en iyi okçuluk sporcusu olma hayalim tabii ki var. Aktif sporcu olduğum için başardıklarımın çok da farkında değilim. O şampiyonlukları çok da hissedemiyorum. Hala sporcuyum ve önümde kazanmam gereken çok turnuva var. Sporcuların kazandıkları hiçbir zaman yetmemesi gerekiyor. O kürsüde kaldığınız süre boyunca tadını çıkartıp ardından tekrar çalışmaya başlamanız gerekiyor. Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğu üçlemesini tamamladım ve tekrardan aynı azim ve kararlılıkla, sıfırdan başlamış gibi çalışıyorum."

TAKIM OLARAK BRONZ MADALYA

Millilerimiz sadece erkekler bireyselde değil aynı zamanda karışık takım ve erkek takım kategorisinde de madalya için mücadele etti. Mete Gazoz, Berkay Akkoyun, Berkim Tümer’den oluşan Erkek Milli Takımımız 3.’lük maçında Hollanda’yı 4-0 geriden gelerek tie-break atışlarıyla 50-57, 52-60, 57-55, 57-56, 29-28’lik skorlarla 5-4 yenerek Avrupa üçüncüsü oldu. Erkek Milliler böylece Avrupa Şampiyonası tarihinde ikinci kez kürsü başarısı gösterdi. Türkiye daha önce 2000’de Akbal Özdemir, Hasan Orbay, Serdar Şatır’dan oluşan Milli Takımımız altın madalya kazanmıştı. Fatma Maraşlı/Mete Gazoz ikilisi, ‘Karışık Takım’ 3.’lük maçında bu kez Hollanda’ya 5-1 kaybetti, Avrupa 4.’sü oldu. Türkiye böylece makaralı yayda elde ettiği madalyalarla birlikte şampiyonayı 2 altın, 1 gümüş, 3 bronz olmak üzere 6 madalyayla bitirdi.


ARŞİV