Milliler çeyrek finalde

A Milli Futbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turunda Avusturya'yı 2-1 mağlup ederek adını çeyrek finale yazdırdı. Çeyrek final mücadelesi için Kalamış’ta toplanan binlerce taraftar tek yürek oldu ve maçı hep birlikte kurulan dev ekranlardan takip etti

05 Temmuz 2024 - 12:14

EURO 2024'te F Grubu'nu ikinci sırada tamamlayarak bir üst tura yükselen A Milli Futbol Takımı, son 16 turunda D Grubu'nu lider bitiren Avusturya ile karşı karşıya geldi. Oldukça çekişmeli geçen maçta Milliler, Leipzig Stadyumu'nda oynanan maçı 2-1 kazandı ve çeyrek finale yükselerek Hollanda’nın rakibi oldu. Karşılaşmayı grup maçlarında olduğu gibi Kalamış Atatürk Parkı’nda izlemeye gelen Kadıköylüler alanı adeta hınca hınç doldurdu. Maçın başlamasına 1 saat kala parkta yer kalmadı. Kadıköy Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda alanın kapasitesinin dolduğu ve maçı takip etmek isteyen taraftarların Yoğurtçu Parkı’na yönlendirildiği açıklaması yapıldı.  Maça oldukça hızlı başlayan Milliler, Merih Demiral'ın 57. saniyede attığı tarihi golle 1-0 öne geçti.  Demiral'ın bu golü, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinin en erken ikinci golü olurken, milli takımımızın turnuva tarihindeki en erken golü oldu. Karşılaşmanın 59. dakikada yeniden sahneye çıkan Merih Demiral, Arda Güler’in kornerden attığı vuruşla skoru 2-0' a getiren isim oldu. Maçın ardından Demiral UEFA tarafından maçın oyuncusu seçildi. İki farklı skorun ardından oyunun skorunu korumak isteyen Milliler defansa yoğunlaştı ancak bu dakikalarda Avusturya baskısını ve temposunu arttırdı. Baskılar sonucunda 66. dakikada Michael Gregoritsch ile skor 2-1’e geldi. Kalan dakikalarda oldukça yoğun baskı yapan Avusturya karşısında hem savunma hem de kaleci performansı hataya izin vermedi ve skoru korumayı bildi. 

MERT GÜNOK'TAN TURNUVANIN KURTARIŞI

İkinci yarıya beraberlik golü arayışıyla başlayan Avusturya, 51. dakikada gole yaklaştı. Stefan Posch'un savunma arkasına attığı topta Avusturyalı forvet Marko Arnautovic topla buluştu. Deneyimli golcü karşı karşıya pozisyonda Mert Günok'u geçmeyi başaramadı. Günok'un uzatma anlarında yaptığı kurtarış maçın kaderini belirleyen en önemli anlardan biri oldu. Uzatma anlarında Baumgartner'in kafa vuruşunda olağanüstü bir kurtarışa imza atan Mert Günok, turnuvanın kurtarışına imza attı ve maçı uzatmaya götürmekten kurtararak tur biletini Türkiye’ye getirdi. 

Maç sonu açıklamalarda bulunan deneyimli file bekçisi,"Konuşmakta zorlanabilirim. Çok güzel bir galibiyet oldu. Duasını esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Daha yolumuz uzun. İnşallah sonuna kadar gideceğiz. Bu galibiyet bizi moral olarak üst seviyeye çekti. İnşallah devam edeceğiz.” dedi. A Milli Takım'da en korkulan konulardan biri de kart cezalarıydı. Karşılaşma öncesi 10 oyuncunun sarı kart sınırında olması oyuncular üzerinde baskıyı da arttırdı. Karşılaşmada ceza sınırında olan Orkun Kökçü ve İsmail Yüksek cezalı duruma düştü ve Hollanda karşısında forma şansını kaybetti.

YENİDEN 2008 RUHUYLA

Maçın ardından oyuncularla oldukça keyifli görüntüler veren Teknik Direktör Vincenzo Montella, takım ruhuna ve 2008 Avrupa Şampiyonası’na da vurgu yaparak,”Yorgunuz biraz, bu maç çok önemliydi. Takım ruhunu son dakikaya kadar yansıttık. Bu takım ruhunu ilk olarak Hırvatistan deplasmanında gördük. Futbolcularımız adına çok mutluyum. İlk maçlarda takımın ruhunda ufak tefek aksaklıklar vardı ama bu maçla birlikte yeniden o ruhu aldık. Galibiyet olarak 2008'e yakalamış durumdayız. Bu da bizim için çok önemli bir mutluluk.” dedi. Duran toplar konusunda da açıklamalarda bulunan Montella,"Avusturya duran toplardan gol yemeyen bir takımdı ve biz 2 golü de duran toptan bulduk. Yememe konusunda da ısrarlılardı ve bunu da başarabildiğimiz için mutluyuz.”şeklinde konuştu. Hazırlık maçında Avusturya’ya karşı alınan 6-1’lik yenilgiye de değinen Montella, “Hazırlık maçında çok eleştirildik. Negatif açıdan baktığımızda en dip noktayı Avusturya maçında gördük. Benim kariyerimde de önemli bir yer edinmişti. Benim tekrar karşılaşmak istediğim bir rakipti. Antrenörlük kariyerime kara bir leke olarak yazılmıştı o maç. Tabii ki hazırlık maçıydı ama uluslararası seviyeye çıktığınızda hazırlık maçı deyip geçemiyorsunuz.” dedi. Arda Güler’in Portekiz mücadelesinde ilk 11’de yer almaması konusunda oldukça yoğun eleştirilere maruz kalan İtalyan teknik adam Arda’nın performansıyla ilgili olarak, “Arda Güler harika bir performans sergiledi. Kariyeri boyunca hiç görmediğim kadar çok koştu.” ifadelerini kullandı.

Hakan Çalhanoğlu’nun kart cezası nedeniyle forma giyemediği mücadelede kaptanlık görevini üstlenen Kaan Ayhan da "Oyuncu profili olarak orta sahada daha iyiyim. Bence özgüvenimizde yükselme oldu. Tüm sevgiye rağmen ülke olarak futbolda baskılı bir toplumuz. Kendimize bazen gereksiz baskı yapıyoruz. Grubu geçerek o baskıyı biraz atmıştık. Avusturya'nın favori görülmesi bizi biraz daha rahatlattı. 6-1'lik maçın da rövanşı oldu.” dedi. A Milli Futbol Takımı, Hollanda ile çeyrek final mücadelesinde Berlin Olimpiyat Stadı’nda 6 Temmuz Cumartesi günü saat 22.00’de karşılaşacak. Karşılaşma yine Kalamış Atatürk Parkı’nda kurulan ekranlardan takip edilebilecek.

 

ARŞİV