Çocuğunuz öfkeli mi?

Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Sağlık Polikliniği'ndeki seminerler dizisinde veliler, öfkeli davranış gösteren çocuklarına...

26 Nisan 2012 - 15:33

Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Sağlık Polikliniği'ndeki seminerler dizisinde veliler, öfkeli davranış gösteren çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda bilgilendirildi, çocuklar da ağız ve diş temizliğini öğrendi.

Dumlupınar Sağlık Polikliniği'nde “Çocuğumun Öfkeli Davranışlarını Nasıl Kontrol Edebilirim” konulu seminer yapıldı. Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi'nin seminer programı kapsamında, 16 Nisan 2012 tarihinde gerçekleştirilen semineri psikolog Serpil Tanki verdi. Öfkenin çoğunlukla çocuğun altta yaşadığı hayal kırıklığının yansıması, saldırganlığın ise bu duygunun davranış biçimi olduğunu vurgulayan Tanki; ihtiyaçları yeterince karşılanmayan, kendini güvende hissetmeyen, onaylanma, sevgi ve ilgi görmeyen, engellenen, eleştirilen çocukların öfke hissettiklerini anlattı. Tanki, saldırganlığın sözel, fiziksel, pasif ve aktif olmak üzere çeşitleri olduğunu, her gelişim döneminde bu saldırganlık çeşitlerinden birinin karşımıza çıktığını belirtti.
Serpil Tanki, çocuk saldırganlıklarının nedenleri arasında şunları sıraladı:
-Çocuğa aile içinde sözel ve fiziksel şiddet uygulanması,
-Sürekli baskı ve kısıtlamayla karşı karşıya kalması,
-İlgi ve sevgi eksikliği,
-Evde ve çevresinde saldırgan modeller olması,
-Temel güven gereksinim azlığı,
-Televizyonda şiddet içeren yayınlar.
Tanki çocuk saldırganlıklarını önlemenin en etkin yolunun, nedenlerinin tespit edilip ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı. Seminer süresince katılımcılar kendi yaşamlarından örneklerle çocuklarına davranış biçimlerindeki doğru ve yanlışları bulmaya çalıştılar, seminer sonunda da sorularına cevap aradılar.
    
ÇOCUKLAR EL YIKAMAYI ÖĞRENDİ
 
Dumlupınar Sağlık Polikliniği’ndeki bir başka seminer de “El Temizliği-Ağız ve Diş Sağlığı” konusundaydı. Dumlupınar Sağlık Polikliniği Diş Hekimi Jülide Ekener tarafından, 9-14 Nisan tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Fazıl Hüsnü Dağlarca Çocuk Etüt Merkezi öğrencilerine el yıkama ve diş fırçalamanın öneminin vurgulandığı seminerler verildi. Hafta boyunca devam eden seminerlere 80 öğrenci katıldı. Seminerlerde öğrencilere el yıkamanın önemi anlatıldı; etkili el yıkamanın nasıl yapılacağı, ne zaman ellerini yıkamaları gerektiği slaytlarla gösterildi. Ağız ve diş sağlığının öneminin özellikle vurgulandığı seminerlerde öğrencilere neden diş fırçalamaları gerektiği anlatıldı. Ayrıca diş fırçalama tekniği maket üzerinde gösterildi. Seminerler süresince diş hekimi Jülide Ekener, konuyla ilgili soruları cevaplandırdı. Seminerler sonunda öğrencilere diş macunu ve diş fırçaları dağıtıldı.

ARŞİV